ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Εφιαλτική άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις για τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας στη δίνη της ύφεσης. Δεν πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος των εξελίξεων. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ότι την περασμένη βδομάδα οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν από τις 58.000 στις 450.000 και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι 11.000 αιτήσεις προέρχονται από τη Νέα Υόρκη. Η εφιαλτική, όπως τη χαρακτηρίζουν όλες σχεδόν οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, αύξηση της ανεργίας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο θα πληρώσουν το «μάρμαρο».

Την περασμένη Τετάρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του, σημείωνε: «Η ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2000, συνέχισε τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν εντείνει τον κίνδυνο ύφεσης». Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε και η πτώση του τελευταίου «οχυρού» της οικονομίας των ΗΠΑ, της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία της Νέας Υόρκης «Conference Board», ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Σεπτέμβρη στο 97,6 από το αναθεωρημένο 114 του Αυγούστου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για υποχώρησή του μόνον στο 105,1. Πρόκειται για την πλέον ραγδαία υποχώρηση του δείκτη από τον Οκτώβρη του 1990, οπότε η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση και οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στον πόλεμο του Κόλπου.

Ομως, τα κακά μαντάτα συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα. Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον δήλωσε για την πιθανότητα ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ: «Είναι πιθανόν να είναι περιορισμένης διάρκειας, αλλά οι μακροοικονομικές επιπτώσεις δεν είναι αμελητέες και σίγουρα θα επηρεάσουν την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα».

Δύο ακόμη στοιχεία, τα οποία συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ύφεση, αν δεν είναι εντός των τειχών, είναι σίγουρα προ των πυλών της αμερικανικής οικονομίας, δόθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι παραγγελίες για τα διαρκή αγαθά υποχώρησαν τον Αύγουστο για τρίτο συνεχή μήνα. Συνολικά, η αξία των νέων παραγγελιών για διαρκή αγαθά μειώθηκε κατά 0,3% περιοριζόμενη στα 180,83 δισ. δολάρια, μετά τις πολύ σημαντικότερες πτώσεις κατά 1,1% που είχε σημειώσει τον Ιούλιο και κατά 2,5% τον Ιούνιο. Οπως επισημαίνουν στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, είναι η πρώτη φορά μετά δύο και πλέον έτη που οι παραγγελίες υποχωρούν επί τρεις συναπτούς μήνες. Εξάλλου, ο όγκος των εμπορευμάτων που παραδίδουν τα εργοστάσια και θεωρείται ενδεικτικός της δραστηριότητας μειώθηκε επίσης για τρίτο συνεχή μήνα κατά 1,2% τον Αύγουστο, μετά την κατά 0,2% υποχώρηση του Ιουλίου και την κατά 2,4% του Ιουνίου.

Με δυο λόγια

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των γαλλικών επιχειρήσεων βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών, κατεβαίνοντας στο επίπεδο του '94 για το Σεπτέμβρη, έναντι επιπέδου '99 για τον Ιούλη. Αναλυτές πιστεύουν ότι το σημείο αυτό δεν είναι το χαμηλότερο που θα δούμε για τη δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία κάτι που θα συμβεί προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου. Στην ίδια αρνητική κατεύθυνση κινήθηκε, τέλος, και ο δείκτης εμπιστοσύνης των Βρετανών καταναλωτών, ο οποίος βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 1980.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η βρετανική αεροπορική εταιρία British Airways ανακοίνωσε χτες ότι θα μειώσει κατά 190 τον αριθμό των πτήσεών της εβδομαδιαίως και θα επισπεύσει τη μεταφορά υπηρεσιών της στο αεροδρόμιο Χίθροου από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας την περασμένη βδομάδα, ότι θα μειώσει κατά 5.200 άτομα τον αριθμό του προσωπικού της, πλέον των 1.800 απολύσεων που είχε εξαγγείλει στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

ΗΠΑ

Κλιμακώνονται οι περικοπές θέσεων εργασίας στην αεροπορική βιομηχανία των ΗΠΑ, με τελευταίο κατά σειρά παράδειγμα εκείνο της Delta Air Lines, που ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της κατά 13.000 άτομα - σχεδόν το 15% του εργατικού δυναμικού της.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι, συμπεριλαμβανομένης της Delta, οι αμερικανικοί αερομεταφορείς έχουν προς το παρόν μειώσει το προσωπικό τους συνολικά κατά περισσότερα από 90.000 άτομα, τις τελευταίες δύο βδομάδες. Τις περισσότερες απολύσεις, της τάξης των 20.000 ατόμων εκάστη, πραγματοποίησαν η American Airlines και η United Airlines. Η Continental Airlines, που είχε αρχικώς εξαγγείλει την περικοπή 12.000 θέσεων, ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα έχει τη δυνατότητα να «σώσει» 1.000 θέσεις μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΟΠΕΚ

Η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου συνεχίστηκε στην αγορά του Λονδίνου, αλλά και στη Νέα Υόρκη. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα διατηρήσει σταθερές τις ποσοστώσεις των ημερήσιων εξαγωγών του και θα συναντηθεί εκ νέου το Νοέμβρη προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση. Οι πετρελαιοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να δεχτούν την υποχώρηση της τιμής του βαρελιού καθώς αντιλαμβάνονται ότι η όποια μείωση της παραγωγής μπορεί να επιφέρει αύξηση του κόστους της ενέργειας στη Δύση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας και τον περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης.

Οι πολεμικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους

Η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και ο πόλεμος ήταν πάντα τα δύο προσφιλέστερα μέσα του καπιταλισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών του κρίσεων. Και αν οι οικονομικοί δείκτες συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται, ή πλησιάζει, στο στάδιο της ύφεσης, τότε και η απόφαση της αμερικανικής ηγεσίας να κηρύξει τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να εξηγηθεί και απ' αυτήν την άποψη.

Οσον αφορά στη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τη διαπιστώσει κανείς. Ωστόσο, είναι φανερό ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις προβλέψεις και τις δραστηριότητές της, οι πολεμικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Κιθ Μπάτλερ, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ομίλου μηχανοκατασκευών «Smiths», ανακοίνωσε την κατακόρυφη πτώση των δραστηριοτήτων του ομίλου για την κατασκευή πολιτικών αεροσκαφών. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ζημιά θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης για αμυντικά προϊόντα. Μάλιστα, ο κ. Μπάτλερ προέβη σε μια σημαντική αποκάλυψη, όταν ανέφερε ότι η «Smiths» ειδοποιήθηκε από τις αρχές Αμυνας των ΗΠΑ να αναμένει άνοδο των παραγγελιών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκτός από εξαρτήματα ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, ο όμιλος ελπίζει να προμηθεύσει συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών και βιολογικών τοξινών. Τα συστήματα αυτά, που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια.

Τελικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η «Smiths» υπολογίζει αύξηση κατά 13% των λειτουργικών κερδών της για το σύνολο του έτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ