ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Βελτίωση θέσης για το 40% μέσα στο 2011!

Παρά την επιδείνωση των συνολικών αποτελεσμάτων για 943 μεγάλες επιχειρήσεις, το 55% παραμένει κερδοφόρο και το 40% βελτίωσε τα αποτελέσματά του

Ούτε στο ελάχιστο δεν μπορούν να συγκριθούν οι ανυπολόγιστες ζημιές που βίωσε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το 2011, (απώλειες εισοδήματος, παροχών, δικαιωμάτων και ελπίδας) με τις συνολικές ζημιές που εμφανίζουν 943 μεγάλες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών τους για το 2011, σύμφωνα με μελέτη της ICAP. Παρότι η σύγκριση των δύο ετών, 2011- 2010, γι' αυτές τις 943 επιχειρήσεις δείχνει μείωση πωλήσεων κατά 3,5% και μεταστροφή από τα κέρδη στις ζημιές, παραμένει ως γεγονός ότι το 55% των επιχειρήσεων του δείγματος που εξέτασε η ICAP ήταν κερδοφόρες και το 2011, μετατρέποντας το ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης για το μεγάλο κεφάλαιο σε μια υπόθεση ανταγωνισμού και ενδυνάμωσης του ισχυρότερου. Ετσι, ενώ οι 6 στις 10 επιχειρήσεις εμφανίζουν επιδείνωση αποτελεσμάτων, για το 40% υπήρξε βελτίωση! Οι επιχειρήσεις με κέρδη, ακόμη και μικρότερα από το 2010, παίρνουν θέση στην πρώτη γραμμή των ισχυρών της «επόμενης μέρας» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ακόμη και ορισμένες από τις «χαμένες» μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση στο μέλλον, ανάλογα με τα μεγέθη τους.

Σύμφωνα με την μελέτη της ICAP, σε επίπεδο πωλήσεων σημειώθηκε συνολικά μείωση κατά 3,45% στα 4,8 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κερδών προ φόρου εισοδήματος, το συνολικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 45,8 εκατ. ευρώ από κέρδη 44,2 εκατ. ευρώ. Από την εξέταση των ισολογισμών προκύπτουν όμως και ανατροπές στη γενικότερη εικόνα ύφεσης για ένα τμήμα αυτών των επιχειρήσεων:

  • Η Βιομηχανία εμφανίζει βελτίωση αποτελεσμάτων με επιστροφή στην κερδοφορία σε σχέση και με το 2010. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,11 % στα 1,8 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στις 491.000 ευρώ από ζημιές 14,2 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 103,47%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 32,4%.
  • Από τις 266 επιχειρήσεις του Εμπορίου προκύπτει μείωση πωλήσεων κατά 11,23% στα 2,2 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 23,77% στα 99,2 εκατ. ευρώ από 130,1 εκατ. ευρώ.
  • Στον κλάδο των Υπηρεσιών (μη συμπεριλαμβανομένων τραπεζών-ασφαλειών) προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων. Οι συνολικές πωλήσεις των 357 επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 9,8% στα 813 εκατ. ευρώ από 901 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 95,04% με συνέπεια οι ζημιές να διαμορφωθούν σε 141,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 72,4 εκατ. ευρώ το 2010.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΜΑΜΟΥΘ
Σε πρώτο πλάνο ύδρευση - ενέργεια

Στο λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ, το νομικό μόρφωμα που έχουν δημιουργήσει προκειμένου να «τρέξουν» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκχωρήθηκαν σειρά από μετοχικά πακέτα εταιρειών στις οποίες το κράτος διαθέτει ακόμη μερτικό.

Νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής μπαίνουν στην τελική ευθεία για την παράδοσή τους στα μονοπώλια. Το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, σε εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου και αποφάσεων των «προκατόχων» του, κλιμακώνει με τις παρακάτω κρατικές εταιρίες :

ΕΥΑΘ: Παραχώρησαν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου και το ποσοστό του κράτους περιορίζεται στο 34%

ΕΥΔΑΠ: Μεταβίβασαν το 27,3% (απομένει το 34%)

ΟΛΘ: Μεταβίβασαν το 23,3% (απομένει 50,97%)

ΕΛΠΕ: Μεταβίβασαν το 8,38% (απομένει 27,1%).

ΔΕΠΑ: Σε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση (μεγαλομετόχου στα ΕΛΠΕ) σχεδιάζουν «μνημόνιο συνεργασίας» με το «Ταμείο Αξιοποίησης» με στόχο την από κοινού μεταβίβαση των μετοχών που κατέχουν στο όμιλο της ΔΕΠΑ.

Η εκχώρηση κρατικής περιουσίας στο «Ταμείο», σύμφωνα με το «νόμο» και τις διάφορες συμβάσεις τους με την τρόικα έχει «αμετάκλητο χαρακτήρα», δεν μπορεί να «αναστραφεί», να γυρίσει πίσω στο κράτος οποιοδήποτε «κομμάτι», εταιρεία κ.ά. ακόμη και στην περίπτωση που μείνει στα «αζήτητα». Εχουν επίσης συμφωνήσει στο ξεπούλημα με τις τιμές που θα υπάρχουν στην επιχειρηματική πιάτσα, δηλαδή ακόμη και «μπιτ παρά», προκειμένου να διασφαλίσουν τους μεγαλοπιστωτές τους.

ΑΛΦΑ - ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Παζάρια και κόντρες για τη συγχώνευση

Ξαναϋπολογίζουν κέρδη και ζημιές από το «κούρεμα»

Σε κλίμα εκδήλωσης ανταγωνισμών εξελίσσονται τα παζάρια των τραπεζικών ομίλων Alpha (Κωστόπουλος) και Eurobank (Λάτσης) σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους της μεταξύ τους συγχώνευσης.

Η τελική συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας που περιμένουν για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, ο διαφορετικός βαθμός που θα επηρεάσει τον καθένα από αυτούς, σε συνδυασμό με εναλλακτικές επιλογές και επιχειρηματικές συμφωνίες που σχεδιάζουν με άλλα μονοπώλια, ενδεχομένως και σε διαφορετικά επιχειρηματικά σχήματα, που πέφτουν στο παζάρι, έρχονται να προσδιορίσουν τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας. Προσκόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν και από τις διαφορετικού μεγέθους απαιτήσεις νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης, που χρειάζεται καθένας από αυτούς, για την κάλυψη επισφαλών δανείων της πελατείας του.

Το γάντι, με δημόσια δήλωση, σήκωσε η διοίκηση της Αlpha Banκ. Αποδίδουν τη δυστοκία στις «τρέχουσες μακροοικονομικές εξελίξεις», στις «άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (PSI)», τονίζοντας ότι, για την ώρα, δεν μπορούν να δώσουν «ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης». Σε διαφορετική ρότα η διοίκηση της Eurobank απάντησε ότι είναι σε «διαβούλευση με την Αlpha, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατό και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης». Ενοχλημένη από την εξέλιξη εμφανίζεται η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «χαιρέτισαν» και «στήριξαν» τις αποφάσεις των τραπεζιτών για τη συγχώνευση, που ήταν «πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος» και ακόμη ότι οι τραπεζίτες «γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI, ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούριο ή διαφορετικό»...

Να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν το σχέδιο συγχώνευσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη, όταν υπολόγιζαν το κούρεμα στο 21%. Πρόσφατα, και με δεδομένες τις αποφάσεις για κούρεμα στο 50% πάνω στην ονομαστική αξία των ομολόγων, ενέκριναν το σχέδιο με αποφάσεις των μεγαλομετόχων τους.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο συγχώνευσης, στόχος είναι να πάρουν επιχειρηματικά κεφάλαια από το Κατάρ, διεργασία που αποδείχνει και το πόσο κίβδηλη είναι η προπαγάνδα κυβέρνησης και πλουτοκρατίας για τον κίνδυνο «αφελληνισμού» του τραπεζικού συστήματος. «Κλειδί» της επιχειρηματικής κολεγιάς είναι η παραπέρα κεφαλαιακή «θωράκιση» της νέας τράπεζας με ποσά ύψους 3,9 δισ. ευρώ, η απόσπαση πλεονεκτικής θέσης μέσα στη χώρα, αλλά κυρίως στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές. H σχέση ανταλλαγής μετοχών είχε προσδιοριστεί στις 5 νέες κοινές μετοχές της Alpha Bank για κάθε 7 μετοχές της Eurobank...

ΚΙΝΑ
Ενδιαφέρον για ναυτιλία και τουρισμό

Ναυτιλία, τουρισμός, κατασκευή και ναυπήγηση πλοίων είναι τα σημεία ενδιαφέροντος της Κίνας στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, Zhang Xiaoqiang, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, χτες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Κινέζος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε αποφασισμένοι» για συνεργασία με την Ελλάδα στους συγκεκριμένους τομείς, ενώ η κυβέρνηση της Κίνας θα «ενθαρρύνει» τις ισχυρές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Καθώς και ότι θα επιδιώξει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 60% το 2011 και το 2012 ίσως διπλασιαστούν. Πρόκειται κυρίως για αγροτικά προϊόντα, κρασί, λάδι, αλλά και μάρμαρα.

ΔΕΗ ΑΕ
Αναμένει σημαντική αύξηση κερδοφορίας

«Δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχει ζητήσει μετάθεση πληρωμών προς τον ΔΕΣΜΗΕ», δηλώνει η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Η επιχείρηση διευκρινίζει ότι με τα νέα τιμολόγια και τις περικοπές δαπανών, ανάμεσά τους και της μισθοδοσίας, αναμένει σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και των χρηματοροών, σε σχέση με το 2011. Επίσης, το ΔΣ «έχει ήδη εγκρίνει τους όρους αναχρηματοδότησης για αποπληρωμές χρεολυσίων του 2012, σε επίπεδο ομίλου, ύψους 200 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία οριστικοποίησης οι όροι επιπλέον αναχρηματοδότησης που αφορά χρεολύσια του 2012 συνολικού ύψους 510 εκατ. ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ