Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΦΑ - ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Παζάρια και κόντρες για τη συγχώνευση

Ξαναϋπολογίζουν κέρδη και ζημιές από το «κούρεμα»

Σε κλίμα εκδήλωσης ανταγωνισμών εξελίσσονται τα παζάρια των τραπεζικών ομίλων Alpha (Κωστόπουλος) και Eurobank (Λάτσης) σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους της μεταξύ τους συγχώνευσης.

Η τελική συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας που περιμένουν για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, ο διαφορετικός βαθμός που θα επηρεάσει τον καθένα από αυτούς, σε συνδυασμό με εναλλακτικές επιλογές και επιχειρηματικές συμφωνίες που σχεδιάζουν με άλλα μονοπώλια, ενδεχομένως και σε διαφορετικά επιχειρηματικά σχήματα, που πέφτουν στο παζάρι, έρχονται να προσδιορίσουν τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας. Προσκόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν και από τις διαφορετικού μεγέθους απαιτήσεις νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης, που χρειάζεται καθένας από αυτούς, για την κάλυψη επισφαλών δανείων της πελατείας του.

Το γάντι, με δημόσια δήλωση, σήκωσε η διοίκηση της Αlpha Banκ. Αποδίδουν τη δυστοκία στις «τρέχουσες μακροοικονομικές εξελίξεις», στις «άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (PSI)», τονίζοντας ότι, για την ώρα, δεν μπορούν να δώσουν «ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης». Σε διαφορετική ρότα η διοίκηση της Eurobank απάντησε ότι είναι σε «διαβούλευση με την Αlpha, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατό και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης». Ενοχλημένη από την εξέλιξη εμφανίζεται η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «χαιρέτισαν» και «στήριξαν» τις αποφάσεις των τραπεζιτών για τη συγχώνευση, που ήταν «πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος» και ακόμη ότι οι τραπεζίτες «γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI, ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούριο ή διαφορετικό»...

Να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν το σχέδιο συγχώνευσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη, όταν υπολόγιζαν το κούρεμα στο 21%. Πρόσφατα, και με δεδομένες τις αποφάσεις για κούρεμα στο 50% πάνω στην ονομαστική αξία των ομολόγων, ενέκριναν το σχέδιο με αποφάσεις των μεγαλομετόχων τους.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο συγχώνευσης, στόχος είναι να πάρουν επιχειρηματικά κεφάλαια από το Κατάρ, διεργασία που αποδείχνει και το πόσο κίβδηλη είναι η προπαγάνδα κυβέρνησης και πλουτοκρατίας για τον κίνδυνο «αφελληνισμού» του τραπεζικού συστήματος. «Κλειδί» της επιχειρηματικής κολεγιάς είναι η παραπέρα κεφαλαιακή «θωράκιση» της νέας τράπεζας με ποσά ύψους 3,9 δισ. ευρώ, η απόσπαση πλεονεκτικής θέσης μέσα στη χώρα, αλλά κυρίως στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές. H σχέση ανταλλαγής μετοχών είχε προσδιοριστεί στις 5 νέες κοινές μετοχές της Alpha Bank για κάθε 7 μετοχές της Eurobank...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ