ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο νεκροί σε οικοδομές

Ενα παλικάρι 23 χρόνων κι ένας 55χρονος, που ήταν αναγκασμένος να δουλεύει στη σκαλωσιά

Δύο νεκροί οικοδόμοι στην Αθήνα και στο Ναύπλιο προστέθηκαν χτες και προχτές στο μακρύ μαύρο κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ασυδοσία που έχει επιτρέψει να επικρατεί στους χώρους εργασίας η κυβέρνηση, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους τις ζωές των εργατών. Αλλωστε, ο τραγικός αριθμός των 188 νεκρών εργατών την προηγούμενη χρονιά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των οικοδόμων για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο νεκρός οικοδόμος στην Αθήνα ήταν ο 23ος μόνο στο Λεκανοπέδιο και από τις αρχές της χρονιάς κι αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, καθώς κανένας επίσημος φορέας δεν κάνει καταγραφή.

Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι στο Ναύπλιο, ο 55χρονος οικοδόμος Παναγιώτης Κορολής άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή πάνω σε σκαλωσιά οικοδομής στο Ναύπλιο.

Ο εργάτης έπεσε νεκρός, την ώρα που βρισκόταν σε σκαλωσιά ανεγειρόμενης οικοδομής, όπου δούλευε μαζί με το γιο του και άλλους τρεις συναδέλφους, χωρίς κανείς να μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια. Μάλιστα, για τη μετάβασή του στο νοσοκομείο - από το ασθενοφόρο που τον παρέλαβε - χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον ανάλογο εξοπλισμό της, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, καθώς το σημείο και το ύψος στο οποίο βρισκόταν, δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή του με άλλο τρόπο. Στο νοσοκομείο Ναυπλίου όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καθώς είχε ήδη εκπνεύσει.

Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές στις 5 το απόγευμα ο 23χρονος πλακάς Νίκος Πετρογιάννης, όταν εγκλωβίστηκε σε ασανσέρ και συνεθλίβη μεταξύ 4ου και 5ου ορόφου πολυκατοικίας, στην οδό Βερανζέρου 13 στην πλατεία Κάνιγγος, στην οποία γίνονταν εργασίες επισκευών. Σύμφωνα με τις κεντρικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και την Πυροσβεστική που βρέθηκαν εκεί ο άτυχος εργάτης την ώρα που μετέφερε πλακάκια, από άγνωστη αιτία, εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ το οποίο έπεσε με αποτέλεσμα να συνθλιβεί, ανάμεσα στους δύο ορόφους και να βρει ακαριαίο θάνατο.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Να ανατραπεί το αντεργατικό ωράριο

Σε πάλη και οργάνωση του αγώνα σε κάθε υποκατάστημα, καλεί όλους τους τραπεζοϋπάλληλους η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες σε ανακοίνωση, για να ανατρέψουν το αντεργατικό ωράριο στις τράπεζες με το οποίο συμφώνησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και ξεκινάει η εφαρμογή του από τη Δευτέρα 2 του Σεπτέμβρη με παράταση του ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά.

Οπως σημειώνει ειδικότερα η ΕΣΑΚ, πρόκειται για αντεργατική εξέλιξη που χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα και υπηρετεί τους στόχους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών.

Αναφερόμενη στους στόχους κυβέρνησης- τραπεζιτών σημειώνει: «Θέλουν τις τράπεζες ανοιχτές από το πρωί έως το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Σχεδιάζουν την καθιέρωση της βάρδιας, προωθούν το απαράδεκτο καθεστώς της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει ακόμα την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ότι είναι ταυτισμένη με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Οπως σημειώνει, έχει υιοθετήσει και στηρίξει τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν οι τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας. Υπέγραψε την παράταση του ωραρίου συναλλαγών και μιλάει στο όνομα δήθεν της εξυπηρέτησης του πολίτη. Προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους μιλώντας για μείωση των ωρών εργασίας. Δηλώνει έτοιμη να περιφρουρήσει το ωράριο εργασίας από πιθανές παραβιάσεις. Ζητάει από την εργοδοσία να τηρήσει τη σύμβαση.

«Λόγια του αέρα, ελιγμοί, προσχήματα», τονίζει η ΕΣΑΚ, και συμπληρώνει: Παραβιάζεται χρόνια το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις και οι εσωτερικοί οργανισμοί, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, περνάνε αντεργατικοί νόμοι και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ τηρεί «σιγήν ιχθύος».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη για οργάνωση αγώνων

Κάλεσμα συμμετοχής σε πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του μαζικού κινήματος του Πειραιά, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Δημ. Ομ. Σκυλίτση 19, 3ος όροφος), απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύσκεψη είναι: Η οργάνωση της πάλης και η ευρύτερη συσπείρωση των εργαζομένων για την υπεράσπιση του εργατικού εισοδήματος που πλήττεται από τη λαίλαπα της ακρίβειας, την ανεργία, τη μακρόχρονη καθήλωση των μισθών και των ημερομισθίων, από την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων, προβλήματα που γεννά η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Ακόμα, θα συζητηθεί η ανάγκη αγωνιστικής απάντησης και με την ψήφο στη ΝΑΣ για την ανάδειξη αυτοδιοίκησης, που δε θα στέκεται εχθρικά απέναντι στο λαό, αλλά θα είναι μαζί του στους αγώνες για την προβολή και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του και των στόχων πάλης.

Τέλος, στη σύσκεψη θα γίνει εκλογή νέας γραμματείας της Συντονιστικής για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και το συντονισμό δράσης των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων στο εργατικό και μαζικό λαϊκό κίνημα.


Πήρε ό,τι δικαιούνταν

Δεν είναι «μπόνους» αλλά αμοιβή που αντιστοιχεί στους ομοιόβαθμους υποδιευθυντές Α', τα 45 εκατομμύρια (30 καθαρά) που πήρε αποχωρώντας από την «Αλφα Μπανκ», ο συνδικαλιστής του ΣΥΝ Σωτήρης Σιώκος. Τη διευκρίνιση κάνει ο ίδιος απαντώντας με επιστολή του στο «Ρ», σε σχόλιο που είχαμε κάνει για τα υψηλά ποσά που πήραν τρεις συνδικαλιστές (οι άλλοι δύο είναι ο Νικολάου της ΠΑΣΚΕ και ο Χρυσικός της ΔΑΚΕ). Στην επιστολή του σημειώνει πως το 2001 συμπλήρωσε 33 χρόνια υπηρεσίας και έκανε χρήση αφ' ενός του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης στην Ιονική Τράπεζα και αφ' ετέρου της εθελούσιας εξόδου που χορηγούσε η «Αλφα Μπανκ». Σημειώνει επίσης ότι «όλοι οι εργαζόμενοι που αποχωρούν με σύνταξη από την "Αλφα Μπανκ" και έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο λαμβάνουν εφάπαξ που κυμαίνεται από 25-80 εκατομμύρια ανάλογα με το βαθμό - κλιμάκιο - επιδόματα με βάση τον κανονισμό του ασφαλιστικού ταμείου και στη βάση μιας αποταμιευτικής λογικής που δεν εφαρμόζεται το πλαφόν του νόμου 2084/92». Σημειώνει επίσης ότι όταν συνέβησαν αυτά είχε παραιτηθεί από γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ. «Δεν κατείχα συνδικαλιστικό αξίωμα στο πρωτοβάθμιο σωματείο, ούτε αξίωσα προνομιακή μεταχείριση», τόνισε.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εναρξη νέων κινητοποιήσεων

Εναρξη νέων κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής. Οι γιατροί του νομού διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις εφημερίες, πρόβλημα που ταλάνισε καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τους πολίτες και τους χιλιάδες επισκέπτες της Χαλκιδικής.

Μετά τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιούλη και κατέληξαν σε απεργία στις 13 και 14 Αυγούστου, υπήρξε μία παύση μέχρι σήμερα, ώστε να διεκπεραιωθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι ολόψυχα συμπαραστάθηκαν στους γιατρούς στον αγώνα τους.

«Οι περικοπές στους εφημερεύοντες γιατρούς οδήγησαν την παροχή περίθαλψης σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, από κοινού με τους άλλους φορείς του Νομού Χαλκιδικής, αντιλαμβάνεται την υγεία ως μη εμπορεύσιμο αγαθό. Προτίθεται λοιπόν να συνεχίσει τις αντιδράσεις και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να πάψει οριστικά η τακτική των εκπτώσεων στην περίθαλψη», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

«CLARIANT»
Απολύσεις ενόψει

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρχει γι' αυτούς η κρατική προστασία. Η κυβέρνηση και οι θιασώτες της ΟΝΕ έχουν φροντίσει η «αγορά» να λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη αναφορά έχει αφετηρία την ελβετική πολυεθνική «CLARIANT» και το εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδας, στην Εύβοια, που αποφάσισε απολύσεις εργαζομένων και το έκανε προχτές γνωστό με μια απλή γνωστοποίηση (στον πίνακα ανακοινώσεων του εργοστασίου αφού δεν υπάρχει σωματείο), με την οποία καλεί τους εργαζόμενους σε συνέλευση για να συζητήσουν(!) τις αποφάσεις της.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο - που παράγει ρητίνες (για βερνίκια, λαδομπογιές κ.ά.) και ακριλικά προϊόντα - μεταβιβάστηκε πριν μια 5ετία από την άλλη πολυεθνική του κλάδου, τη γερμανική «Χεκστ», στην ελβετική «Κλάριαντ». Ενα χρόνο μετά την πώληση οι Ελβετοί έκλεισαν το τμήμα φυτοφαρμάκων όπου απασχολούνταν 15 άτομα. Εννοείται, ότι εκτός 2 εργαζομένων οι υπόλοιποι απολύθηκαν.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η πολυεθνική προτίθεται να συρρικνώσει περαιτέρω την παραγωγή, με κλείσιμο του τμήματος ρητίνης, και να μειώσει ακόμα περισσότερο τους εναπομείναντες (50) εργαζόμενους, απολύοντας τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τμήματος (10 περίπου), ορισμένους από τα 8 άτομα του συνεργείου και αρκετούς από τα κεντρικά γραφεία της, στην Αθήνα (γίνεται συζήτηση για 15 άτομα περίπου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ