ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα σε στέγαση - σίτιση
  • Νέα κινητοποίηση από τους Συλλόγους Οικότροφων Φοιτητών Αθήνας την Πέμπτη 6/10 στο υπουργείο Παιδείας
  • Παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα

Από την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στην Καβάλα για τη στέγαση και τη σίτιση
Από την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στην Καβάλα για τη στέγαση και τη σίτιση
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Σύλλογοι Οικότροφων Φοιτητών από τις Φοιτητικές Εστίες της Αττικής (ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ), δίνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. και απαιτώντας τετραμερή συνάντηση φοιτητικών συλλόγων, υπουργείου, διοικήσεων των Ιδρυμάτων και ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά στις Εστίες της Αττικής μπαίνουν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των οικότροφων φοιτητών, που διεκδικούν:

Αύξηση της χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα. Πόσιμο νερό σε κάθε Εστία. Θέρμανση σε όλα τα κτίρια. Ζεστό νερό σε κάθε δωμάτιο. Ούτε ένας οικότροφος να μη μείνει στο κρύο. Να επαναλειτουργήσει τώρα η σίτιση στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου και να εξασφαλιστεί η στέγαση των φοιτητών τώρα και κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Πλυντήρια και στεγνωτήρια που να καλύπτουν τις ανάγκες των κτιρίων. Καλύτερη ποιότητα φαγητού. Επισκευή βλαβών άμεσα σε όλα τα κτίρια. Ανακαίνιση των Εστιών.

Κινητοποιήσεις για τη φοιτητική μέριμνα

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΔΠΘ, όπως και στην Καβάλα οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Την Παρασκευή, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Φυσικού, Πληροφορικής και Λογιστικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο δημαρχείο Καβάλας, όπου σε συνάντηση με τον δήμαρχο έθεσαν τα οξυμένα προβλήματα της σίτισης, της στέγασης και των μεταφορών. Οι φοιτητές έλαβαν προφορική δέσμευση από τον δήμαρχο για την προώθηση των αιτημάτων για δωρεάν μεταφορές και για το πώς θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης.

Το Σάββατο, στην Κομοτηνή, φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις σχολές του ΔΠΘ στην πόλη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών Ελληνικής Φιλολογίας και πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση και πορεία, διεκδικώντας την άμεση επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης από και προς την πανεπιστημιούπολη.

Παρέμβαση για τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας πραγματοποίησε τέλος και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ξάνθης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου με τη σημαντική συμβολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατάφερε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, αλλά και την Περιφέρεια, έκτακτη χρηματοδότηση για την ενοικίαση δωματίων για όσους φοιτητές δεν πήραν δωμάτιο, καθώς επίσης την ανακαίνιση και παραχώρηση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν φοιτητές και φοιτήτριες.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την Ειδική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη γονείς και εκπαιδευτικοί για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή, τη μεταφορά των μαθητών που δεν έχει ξεκινήσει, τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές, τα ακατάλληλα έως και επικίνδυνα κτίρια των ΕΛΕΠΑΠ, 10ο Αθηνών, 6ο Αθηνών, πολλαπλά αναπήρων Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης, ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αθηνών, του 10ου Ειδικού Δημοτικού Αθηνών, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω και ΕΕΕΕΚ Τυφλών - Πολυαναπήρων Αιγάλεω, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΚΕΑΤ, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», «Ο Αριστοτέλης», «Γ. Σεφέρης», Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ο Σύλλογος Δασκάλων «Δ. Γληνός», οι γονείς του Ειδικού Νηπιαγωγείου Νέου Ηρακλείου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων και πασχόντων ενηλίκων με διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έγινε συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αλέξανδρο Κόπτση.

Στο δελτίο Τύπου των φορέων σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία άκουσε από την υφυπουργό για πόσα θέματα δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Παιδείας όπως η μεταφορά των μαθητών - που έχει ανατεθεί στις περιφέρειες, με πάνω από 1.000 μαθητές στην Αττική να μην πηγαίνουν σχολείο - και η ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα των κτιρίων, ότι είναι θέμα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Επισημαίνεται ότι δεν έλαβαν απάντηση από το υπουργείο ούτε για το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Περιστέρι, που δεν έχει χώρους να στεγάσει τους μαθητές του.

«Αλλά ακόμα και για αυτά που αναγνώριζε ότι είναι στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου, «δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να απαντήσει και να δεσμευτεί, ούτε για το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες με αποτέλεσμα να λιποθυμούν παιδιά με διαβήτη στις αυλές των σχολείων, με τις μητέρες τους να τους μετράνε το ζάχαρο από τα κάγκελα του σχολείου. Ακόμα αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα σταλεί προσωπικό στα ειδικά σχολεία που λόγω των ελλείψεων οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικό συνοδό για να πηγαίνει το παιδί τους στο σχολείο.

Μετά από όλα αυτά προκάλεσε η στάση του γγ, που ενώ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα, εγκάλεσε την αντιπροσωπεία γιατί δεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις πολλές προσλήψεις που έχουν γίνει στην Ειδική Αγωγή! Τέλος, η υφυπουργός δεσμεύτηκε τουλάχιστον ότι στα μέσα Οκτώβρη θα γίνει συνάντηση ξανά με την αντιπροσωπεία για να δώσει πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις και να συζητήσει πιο διεξοδικά τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, ενώ δήλωσε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν κάποιες προσλήψεις, χωρίς όμως να μιλήσει για ειδικότητες και αριθμό».

Οι φορείς δήλωσαν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες για καλύτερη οργάνωση της πάλης τους, καλώντας και άλλους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών μέσα από συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις συντονισμού και αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής.

ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ
Απεργία ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας και την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ

Συγκέντρωση πραγματοποίησε χτες το πρωί έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ ο Ενιαίος Σύλλογος Διοικητικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το Πανεπιστήμιο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος, που πραγματοποίησε 4ωρη στάση εργασίας, και φοιτητικοί σύλλογοι.

Ο ΕΣΔΕΠ θα προχωρήσει επίσης σε ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να σταματήσει «η απαράδεκτη για πανεπιστημιακό ίδρυμα εικόνα "στρατοπέδου", που επικρατεί τους τελευταίους μήνες με τη συνεχή παρουσία ομάδων καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, "Ζ", ασφαλιτών με πολιτικά) και καθημερινά επιδιδόμενων σε βίαιους ελέγχους φοιτητών, ανθρωποκυνηγητά, ρίψη χημικών, ξυλοδαρμούς και σε επικίνδυνους τραυματισμούς, διακόπτοντας ακόμη μαθήματα και εξετάσεις».

ΧΑΝΙΑ
«Οχι» στις υποβαθμίσεις σχολείων

Μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στην υποβάθμιση σχολείων οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, οι Ενώσεις Γονέων Χανίων, Κισσάμου και Αποκόρωνα, καθώς και οι σύλλογοι και εκπρόσωποι γονέων των Δημοτικών Σχολείων Καντάνου, Σκινέ-Φουρνέ, Κουντούρας και Ροδοβανίου στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Με βάση το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τον ανώτατο (25) και κατώτατο αριθμό (15) μαθητών ανά τάξη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων προχώρησε σε δεκάδες υποβαθμίσεις σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων, μεταξύ των οποίων τα Δημοτικά Σχολεία στην Κάντανο και τον Σκινέ-Φουρνέ, που τα υποβιβάζει από εξαθέσια σε πενταθέσια. Ετσι οι μαθητές μετά από δύο χρονιές πανδημίας, με συσσωρευμένα μορφωτικά κενά, θα κληθούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε καθεστώς συνδιδασκαλίας (Γ' και Δ' τάξη μαζί).

Οι γονείς είναι αποφασισμένοι να μη «στριμώξουν» τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών τους στα αριθμητικά πλαίσια των αντιδραστικών νόμων που έχουν διατηρήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις, αντιμετωπίζοντας τους μαθητές σαν απλούς αριθμούς, με τη λογική κόστους - οφέλους. Διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, προκειμένου τα σχολεία να παραμείνουν εξαθέσια και κάθε τάξη να έχει τον δάσκαλό της, ενώ προγραμματίζουν και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς της Σαντορίνης

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά που έχουν αιτηθεί στους παιδικούς σταθμούς της Σαντορίνης», ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Οπως σημειώνεται στη Επίκαιρη Ερώτηση: «Εδώ και έναν μήνα σχεδόν, μητέρα εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας αναγκάζεται να παίρνει στο σχολείο το 20 μηνών αγοράκι της, δεδομένου ότι κατάγεται από άλλη περιοχή της χώρας, ως εκ τούτου είναι μόνη της στο νησί, χωρίς καμιά βοήθεια, και επιπλέον δεν υπάρχει θέση στον βρεφονηπιακό σταθμό της Σαντορίνης. Με βάση την ενημέρωση που της έγινε από τους υπεύθυνους του δήμου, υπάρχει λίστα αναμονής. Ετσι, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο σχολείο, στα διαλείμματα, στις εφημερίες, στον σύλλογο διδασκόντων, ακόμα και την ώρα που παραδίδει μάθημα στα παιδιά του ΕΠΑΛ έχει στην αγκαλιά της και δίπλα της το παιδί της».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «η εικόνα της εκπαιδευτικού με το παιδί μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και όλες οι οικογένειες, που αναμένουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και επαγγελματική δυσπραγία τους, είναι καταδικαστέα και ως εκ τούτου απορριπτέα».

«Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τον δήμο Θήρας οφείλει να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα (πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, εξεύρεση κατάλληλου χώρου) ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις», καταλήγει η Επίκαιρη Ερώτηση, την οποία υπογράφει η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη η δυνατότητα εξαργύρωσης των επιταγών (voucher) για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) σε εκπαιδευτικούς και οικογένειες με μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι επιταγές που εκδόθηκαν έχουν εξαργυρωθεί σε ποσοστό 97% και η επέκταση της προθεσμίας εξαργύρωσης αποφασίστηκε κατόπιν αιτημάτων των δικαιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ