ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για «εκεχειρία» εν μέσω συγκρούσεων...

Από τις μάχες στο Χαλέπι και το βομβαρδισμό νοσοκομείου
Από τις μάχες στο Χαλέπι και το βομβαρδισμό νοσοκομείου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντονες διεργασίες εξελίσσονται από Αμερικανούς, Ρώσους και Ευρωπαίους διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια κάθε δύναμης να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, με πρόσχημα την τελευταία κορύφωση αιματηρών συγκρούσεων στο Χαλέπι.

Σήμερα το απόγευμα, γύρω στις 16.30, έχει προγραμματιστεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο σύσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, και Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και τον εκπρόσωπο της συριακής «αντιπολίτευσης», Ριάντ Χιτζάμπ. Στόχος της συνάντησης υποτίθεται πως είναι η δημιουργία προϋποθέσεων που θα ευνοήσουν τη συνέχιση των ενδοσυριακών έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη, θα μειώσουν τη «βία» στο Χαλέπι και άλλες ζώνες συγκρούσεων και θα βελτιώσουν «την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία».

Ο Ντε Μιστούρα στη Μόσχα

Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες στη Μόσχα από τον Ντε Μιστούρα και το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και νωρίτερα, τη Δευτέρα, στη Γενεύη, από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είχε παραδεχτεί πως η συμφωνία παύσης πυρός στη Συρία «αλλού τηρείται, αλλού παραβιάζεται».

Χτες, στη Μόσχα, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός ρωσο-αμερικανικού κέντρου ελέγχου και ταχείας απάντησης τυχόν παραβιάσεων της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία, που θα έχει την έδρα του στη Γενεύη. Σημείωσε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα, για να σταματήσει η εισροή όπλων και μισθοφόρων σε τρομοκρατικές οργανώσεις και αντικαθεστωτικές «υποτίθεται μετριοπαθείς οργανώσεις». Υπογράμμισε ως «απαραίτητη» τη συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση και τη συριακή αντιπολίτευση για τη διευκόλυνση της προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που «όλο και περισσότερες συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις» προσχωρούν στη συμφωνία για παύση πυρός στη Συρία. Τόνισε ότι οι τελευταίες ενδοσυριακές συνομιλίες «δεν ήταν εύκολες», ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για έναν απευθείας διάλογο και ότι δεν αποκλείεται να συγκληθεί «στο εγγύς μέλλον» η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας.

Ενταση συγκρούσεων στο Χαλέπι

Νωρίτερα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδιο παύσης πυρός σε περιοχές συγκρούσεων της Λατάκειας και της Ανατολικής Γκούτα (κοντά στη Δαμασκό), που παρατάθηκε σε άλλες περιοχές έως χτες το μεσημέρι και σε άλλες εντός τρέχοντος 24ωρου. Ωστόσο, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Χαλέπι αυξάνει με γεωμετρική μέθοδο τον αριθμό των θυμάτων και υπολογίζεται πως προκάλεσαν το χαμό τουλάχιστον 250 αμάχων από την περασμένη βδομάδα, μεταξύ των οποίων και νοσηλευόμενοι σε τρεις κλινικές και το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Οι συριακές αρχές κατήγγειλαν χτες πως «αντικαθεστωτικές» οργανώσεις βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Χαλέπι σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 άτομα και τραυματίζοντας αρκετές δεκάδες. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομραν αλ Ζούμπι, προειδοποίησε αντικαθεστωτικούς πως θα πληρώσουν «υψηλό τίμημα» για το βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και τους θανάτους αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι «τελειώνει η υπομονή της κυβέρνησης».

Παράλληλα, οι πρέσβεις Γαλλίας και Βρετανίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ζήτησαν σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) έως το τέλος τρέχουσας βδομάδας, με κεντρικό θέμα συζήτησης την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Χαλέπι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες «μέσα στις επόμενες ώρες» για παύση πυρός στην πόλη του Χαλεπίου.

Χτες, πάντως, το ΣΑ του ΟΗΕ, με αφορμή τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στο Χαλέπι, ζήτησε ομόφωνα απ' όλες τις εμπόλεμες πλευρές να προστατεύουν το προσωπικό νοσοκομείων και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις και να περιθάλπουν τους τραυματίες και τους ασθενείς.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες επιθέσεις και νεκροί στα νοτιοανατολικά

Και διεργασίες στο κυβερνών ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ευρείες διαστάσεις μοιάζουν να έχουν αποκτήσει οι συγκρούσεις του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό στα νοτιοανατολικά, όπου καθημερινά πλέον σημειώνονται συγκρούσεις ή άλλες επιθέσεις ανταρτών, με την κυβέρνηση να δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα τα «αντι-τρομοκρατικά» της σχέδια. Μόνο το περασμένο τετραήμερο, συγκρούσεις ή επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε Γκαζιαντέπ, Ντιγιαρμπακίρ, Νουσαϊμπίν, Χακάρι και αλλού, με στόχο ακόμα και τις έδρες των αστυνομικών ή άλλων δυνάμεων ασφαλείας. Στα παραπάνω σημεία σκοτώθηκαν αρκετοί αστυνομικοί, στρατιώτες και αντάρτες, ενώ ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες ήταν και άμαχοι.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουμλούς υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι οι αρχές έχουν αποτρέψει από το Γενάρη 85 σοβαρά περιστατικά («τρομοκρατικών» επιθέσεων) σε όλη την επικράτεια.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Αγκυρα εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ, εναντίον θέσεων του ΡΚΚ που θεωρείται πως κρύβεται πίσω από τις περισσότερες «τρομοκρατικές» επιθέσεις.

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ υψώνουν τους τόνους της κριτικής απέναντι στο ΑΚΡ (και) για αδυναμία προστασίας της χώρας από την «τρομοκρατία», με πολλούς να ονομάζουν τη φετινή 1η Μάη «Ματωμένη Κυριακή», εξαιτίας των πολλών «τρομοκρατικών επιθέσεων». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πυκνώνουν ενδείξεις και για διεργασίες εντός του ΑΚΡ, ειδικά μετά την απόφαση που πήρε την περασμένη Παρασκευή το ανώτατο όργανο του κόμματος να αφαιρέσει από τον πρόεδρο Αχμέντ Νταβούτογλου τη δικαιοδοσία να ορίζει επικεφαλής για τοπικά κομματικά όργανα.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «αν υπάρξει κρίση (εσωτερική) θα σας το πω, μην ανησυχείτε», σε μια προσπάθεια προφανώς να «κλείσει» την υπόθεση, ενώ φουντώνουν νέα «σενάρια» στον Τύπο περί διάστασης απόψεων μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου, με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου ότι δεν επείγει σήμερα η αναθεώρηση του Συντάγματος (την οποία ο Ερντογάν φέρεται να προσδοκά ανυπόμονα για να προωθήσει αλλαγές που θα δώσουν ισχυρότερες εξουσίες στον πρόεδρο).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εφημερίδες έγραψαν ότι το ταξίδι που ο Νταβούτογλου προγραμμάτιζε να κάνει στις ΗΠΑ 2 - 6 Μάη τελικά αναβάλλεται, γιατί η αμερικανική ηγεσία είχε πολύ «σφικτό πρόγραμμα» για να χωρέσει και επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Πηγές της τουρκικής κυβέρνησης έλεγαν βέβαια στη «Χουριέτ» ότι το ταξίδι δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα ποτέ, προσθέτοντας πως σύντομα θα ανακοινωθούν οι κανονικές ημερομηνίες.

-- Μέσα σε πολύ έντονο κλίμα, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε την πρόταση για άρση της ασυλίας όσων βουλευτών αντιμετωπίζουν διώξεις. Βουλευτές του ΑΚΡ και του φιλοκουρδικού HDP ήρθαν ξανά στα χέρια, όπως είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη.


ΙΡΑΚ
Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης σε μάχες με τζιχαντιστές

Ενώ στη Βαγδάτη η πολιτική κατάσταση θυμίζει «καζάνι που βράζει»...

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης έπεσε νεκρός, χτες νωρίς το πρωί, στο πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων «Πεσμεργκά» και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» νοτίως της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Πρόκειται για τον δεύτερο Αμερικανό πεζοναύτη των ειδικών δυνάμεων Navy Seals που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων στο Ιράκ από την αρχή του χρόνου και τον τρίτο από το 2014, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, υποτίθεται κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» που οι ίδιες δημιούργησαν προ ετών σαν «εργαλείο» ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που μίλησε για «θλιβερή απώλεια» που σημείωσε «στη διάρκεια μάχης».

Στο μεταξύ, το τελευταίο 48ωρο εμφάνισε σημάδια προσωρινής εκτόνωσης η έντονα τεταμένη πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, μετά την εισβολή εκατοντάδων διαδηλωτών - υποστηρικτών του Σιίτη ιερωμένου Μουκτάντα Αλ Σαντρ στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» ασφαλείας στη Βαγδάτη και στο ιρακινό κοινοβούλιο το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο πολύμηνων κινητοποιήσεων κατά της διαφθοράς, των συγκρούσεων και της ανέχειας στο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από επέμβαση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που κατέκλυσαν το κοινοβούλιο με δακρυγόνα, ενώ ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, που αδυνατεί εδώ και μέρες να πετύχει την ψήφιση μιας νέας κυβέρνησης «τεχνοκρατών» από τη Βουλή, ζήτησε τη σύλληψη όλων όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια.

Στήριξη στον Ιρακινό πρωθυπουργό προσέφεραν άμεσα οι ΗΠΑ, με τελευταίο τον υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που εκτίμησε χτες από τη Γερμανία, ότι ο Ιρακινός ηγέτης «βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση» και ότι η Ουάσιγκτον τον στηρίζει «για τις αξίες και όλα όσα εκπροσωπεί».

Αυτά ενώ το μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων εντός και πέριξ της Βαγδάτης συνεχίστηκε, προκαλώντας από την Κυριακή έως χτες το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Τέλος, δυνάμεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, για μία ακόμη φορά τον ιρακινό εναέριο χώρο και συνέχισαν τους φονικούς βομβαρδισμούς Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην ορεινή περιοχή Καντίλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ