ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Περικοπές σε μισθούς - συντάξεις

Δραστικές περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, καθώς και σ' άλλες δαπάνες, προβλέπει το «εναλλακτικό» σενάριο προϋπολογισμού, που έχει ήδη καταρτίσει η κυβέρνηση, σενάριο το οποίο θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στο «Ρ», μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 4% σε 3% ισοδυναμεί με μειωμένα φορολογικά έσοδα ύψους 550 εκατ. ευρώ (περίπου 190 δισ. δραχμές), τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν με ισόποση περικοπή δαπανών. Στα πλαίσια αυτά προβλέπονται περικοπές των δαπανών για αποδοχές προσωπικού.

Ετσι, αντί για ονομαστική αύξηση στις δαπάνες προσωπικού 5,6%, που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού, το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει αύξηση μόλις 4%-4,2% (πρόκειται για τη μικρότερη ονομαστική αύξηση που θα δοθεί στο συγκεκριμένο κονδύλι), η οποία παραπέμπει σε ονομαστικές αυξήσεις μισθών 2% και συντάξεων περί το 3,5%. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν οι αυξήσεις αυτές στην πράξη, αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο «πολέμου», ο πληθωρισμός προβλέπεται να εκτιναχτεί το 2003 μέχρι και στο 5%. Λόγος δηλαδή γίνεται για απόλυτη χειροτέρευση του επιπέδου των μισθών και των συντάξεων το επόμενο έτος. Υποψήφια για περικοπές είναι και τα κονδύλια των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επιχορηγούμενων φορέων κλπ.

Τα χαρακτηριστικά επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος τα περιέγραψε και πάλι χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι, υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς αβεβαιότητες που υπάρχουν, η ελληνική οικονομία είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και τον οποιονδήποτε αντίκτυπο που θα εκδηλωθεί από τις αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία». Η διεθνής οικονομική κρίση και μια άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης. Ετσι, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για ενημέρωση του πρωθυπουργού σχετικά με τις «επικείμενες επιπλοκές τις οποίες ενδέχεται να έχει η παγκόσμια οικονομία από την ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, την ύψωση της τιμής του πετρελαίου και την κρίση που υπάρχει στο διάστημα αυτό στις διεθνείς αγορές».

ΑΓΟΡΑ
Ολα καλά τα βρήκε ο Θεοδώρου

«Υπάρχει μεγάλο στοκ στα οπωροκηπευτικά. Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές. Οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι γιατί διαπιστώνουν ότι οι τιμές πέφτουν»! Αυτά ανέφερε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, μετά από επίσκεψή του στη Βαρβάκειο Αγορά και στου Ρέντη, ο οποίος... διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι, καθώς και ότι δε θα λείψει τίποτα από το καλάθι της νοικοκυράς! Οσον αφορά την αισιοδοξία του, ότι «δε θα λείψει τίποτα από το καλάθι της νοικοκυράς», προφανώς είχε στο νου του μόνο τις νοικοκυρές που το πορτοφόλι τους αντέχει ακόμη τις αυξημένες τιμές. Από τον ίδιο χώρο, ο Χρ. Θεοδώρου εξαπέλυσε επίθεση κατά των παραγωγών και των πωλητών στις λαϊκές αγορές, τους οποίους κάλεσε «να γυρίσουν άμεσα στους πάγκους», διότι - όπως είπε - «αν οι καταναλωτές μπουν στο μανάβικο ή στις αλυσίδες για τα ψώνια τους, δύσκολα θα τους ξαναφέρουν στη λαϊκή» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί και οι πωλητές θα απέχουν από τις λαϊκές, τουλάχιστον μέχρι μεθαύριο Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσουν οι δύο ομοσπονδίες (πωλητών και παραγωγών) για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους. Οι κινητοποιήσεις των παραγωγών και των πωλητών στοχεύουν στην απόσυρση του μέτρου επιβολής ταμειακών μηχανών στους πωλητές βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων (ρούχα, παπούτσια κ.ο.κ.).

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Ζημιές από αναποτελεσματική δακοκτονία

Να αποζημιωθούν για τη ζημιά που έπαθαν οι ελαιοπαραγωγοί σε μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Κέρκυρα από το δάκο, εξαιτίας της συνειδητής αδιαφορίας που δείχνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η νομαρχιακή πλειοψηφία του νησιού στο θέμα της δακοκτονίας, ζητά η ΝΑΣΥ Κέρκυρας. Απαιτεί, επίσης, να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι αγρότες για το ζήτημα αυτό. Ενώ καλεί τους αγρότες να στείλουν τα δικά τους μαζικά μηνύματα καταδίκης στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της - που απαντά και σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωργίας - η ΝΑΣΥ Κέρκυρας τονίζει ότι και από το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται η ανεπάρκεια καταπολέμησης του δάκου, για την οποία φέρουν σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας, στην Κέρκυρα οι παραγωγοί, ήδη, από τα τέλη του καλοκαιριού καλούνται «να προστατεύσουν τον ελαιόκαρπο με ψεκασμούς καλύψεως, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα για την εποχή υδατοδιαλυτά εντομοκτόνα». Κι αυτό διότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν (βροχοπτώσεις, χαμηλή σχετικά για την εποχή θερμοκρασία) έχουν ευνοήσει την εξέλιξη του δάκου παρά τον ψεκασμό (έγινε με λιποδιαλυτό «Λεμπαϊσίντ») που έχει πραγματοποιηθεί. Καλούνται, δηλαδή, οι ελαιοπαραγωγοί να πληρώσουν για τη μη αποτελεσματική δακοκτονία...

Ζημιά από δακοπληθυσμούς λόγω της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής καταπολέμησης του δάκου διαπιστώνεται, επίσης, σε ελαιώνες στη Λευκάδα και στο Νομό Θεσπρωτίας. Στη θεσπρωτία ο ψεκασμός της ελιάς ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, αντί να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου Ανάπτυξης να προμηθεύσει με τα κατάλληλα φάρμακα τα συνεργεία που κάνουν τη δακοκτονία.

Λαϊκές αγορές, ακρίβεια,...

Ο αγρότης παραγωγός πουλά την ντομάτα το πολύ 0,30 ευρώ το κιλό, αλλά ο εργαζόμενος καταναλωτής την αγοράζει από 1 έως 1,5 ευρώ στη λαϊκή αγορά ή στο μανάβικο. Το σιτάρι είναι η πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού, αλλά μόνο κατά 7 - 10% συμμετέχει στη διαμόρφωση της αξίας του δεύτερου. Τα σχετικά παραδείγματα, που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είναι πολλά και το συμπέρασμα πάντα το ίδιο: Οι αγρότες, ιδιαίτερα οι μικροί και φτωχοί παραγωγοί, πουλάνε σε φτηνές έως εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους και οι εργαζόμενοι - καταναλωτές την αγοράζουν ακριβά έως πολύ τσουχτερά.

Ανάμεσα στους πρώτους και τους δεύτερους μεσολαβούν μια σειρά κρίκοι, οι οποίοι, με τον έναν ή άλλο τρόπο και στον ένα ή άλλο βαθμό, ληστεύουν το μόχθο και των αγροτών - παραγωγών και των εργαζομένων - καταναλωτών. Και δεν αναφερόμαστε, βέβαια, κυρίως στους μεταφορείς ή τους όποιους συνοικιακούς λιανοπωλητές αγροτικών προϊόντων (μανάβικα και λαϊκατζήδες). Πρώτα και κύρια, αναφερόμαστε στους μεγαλοχοντρέμπορους (κάθε λογής μεσάζοντες, εξαγωγείς, κλπ.) και τους βιομηχάνους (τροφίμων, ποτών, κλπ.), οι οποίοι διαχειρίζονται και τη συντριπτικά μεγαλύτερη ποσότητα των νωπών οπωροκηπευτικών και των αγροτικών προϊόντων γενικότερα. Θέλει πολύ, άραγε, να καταλάβει ο καθένας, ότι η παρατηρούμενη ακρίβεια οφείλεται, κυρίως, στην ύπαρξη και καθημερινή λειτουργία της ληστρικής αυτής διαδικασίας;

Οι κυβερνώντες, βέβαια, δε βλέπουν έτσι τα πράγματα και χρόνια τώρα υποτίθεται πως παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η τελευταία, όμως -όπως όλοι ξέρουμε- ζει και βασιλεύει, ενώ, την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές πολιτικές και μέτρα οδηγούν, κατά κανόνα, στη «σουπερμαρκετοποίηση» του εμπορίου και της οικονομίας γενικότερα. Στη συγκέντρωση, δηλαδή, των σχετικών δραστηριοτήτων, σε όλο και λιγότερα χέρια. Τον ίδιον ακριβώς στόχο έχουν και τα τελευταίως προωθούμενα μέτρα, σχετικά με τις λαϊκές αγορές.

Το πρόβλημα, πάντως, της ακρίβειας θα παραμένει και μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποφασιστικά μόνο στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, που θα βάλει στο περιθώριο τα συμφέροντα και την απληστία των διαφόρων χοντρεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων. Μιας πολιτικής, που θα αξιοποιεί σχεδιασμένα και αποτελεσματικά τόσο το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, όσο και τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, προς όφελος όμως των εργαζομένων και της λαϊκής οικονομίας γενικότερα. Μόνο στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μπορεί να υπάρξουν επαρκή σε ποσότητα, φτηνά και καλής ποιότητας προϊόντα, είτε αγροτικά είτε βιομηχανικά, ενώ την ίδια στιγμή, ο εργαζόμενος της πόλης και του χωριού θα αμείβεται ικανοποιητικά για τη δουλιά και το μόχθο του. Μόνο στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, μπορούν να έρθουν στο κέντρο της προσοχής και να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η αποφασιστική αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Ειδικά, βέβαια, για την αγροτική οικονομία, μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι είναι αδύνατη η ουσιαστική αύξηση της αγροτικής παραγωγής, η αποτελεσματική αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και μέσων, η μείωση του κόστους, κλπ., κλπ., με το σημερινό, κατατεμαχισμένο κλήρο και τη γενικότερη οργάνωσή της. Η ένσταση είναι σωστή και βάσιμη. Αλλωστε, το πρόβλημα αυτό στέκει ήδη μπροστά στους αγρότες -και όχι μόνον- και ζητά επιτακτικά απάντηση και διέξοδο. Και οι απαντήσεις δεν είναι πολλές. Είναι μόνον δύο. Η μία συνοψίζεται στη διέξοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με το ξερίζωμα των μικρών και φτωχών αγροτών και τη συγκρότηση μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είναι η πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων κυβερνώντων, όπως και των κάθε λογής οπαδών των «ευρωμονοδρόμων». Το αποτέλεσμά της το βλέπουμε ήδη στον τομέα του γάλατος και των σχετικών προϊόντων, όπου δυο μεγάλα μονοπώλια (ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ) ελέγχουν ήδη το σχετικό κλάδο. Είναι η πολιτική που έχει στο κέντρο της προσοχής της τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Υπάρχει όμως και άλλη απάντηση. Ο δρόμος του σύγχρονου παραγωγικού αγροτικού συνεταιρισμού -στα πλαίσια της προαναφερόμενης πολιτικής της λαϊκής οικονομίας- που μπορεί να προσφέρει όλα όσα κάνει μια καπιταλιστική αγροτική επιχείρηση, στη σύγχρονη οργάνωση και ανάπτυξη της παραγωγής, και πολύ περισσότερα. Και πάνω απ' όλα, μπορεί να γίνει ο βασικός μοχλός για την αποφασιστική αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, της ζωής του αγρότη και της υπαίθρου γενικότερα, ενώ, είναι η μόνη που οδηγεί σε φτηνά και καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα στον εργαζόμενο της πόλης.


Δ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ