Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Περικοπές σε μισθούς - συντάξεις

Δραστικές περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, καθώς και σ' άλλες δαπάνες, προβλέπει το «εναλλακτικό» σενάριο προϋπολογισμού, που έχει ήδη καταρτίσει η κυβέρνηση, σενάριο το οποίο θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στο «Ρ», μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 4% σε 3% ισοδυναμεί με μειωμένα φορολογικά έσοδα ύψους 550 εκατ. ευρώ (περίπου 190 δισ. δραχμές), τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν με ισόποση περικοπή δαπανών. Στα πλαίσια αυτά προβλέπονται περικοπές των δαπανών για αποδοχές προσωπικού.

Ετσι, αντί για ονομαστική αύξηση στις δαπάνες προσωπικού 5,6%, που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού, το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει αύξηση μόλις 4%-4,2% (πρόκειται για τη μικρότερη ονομαστική αύξηση που θα δοθεί στο συγκεκριμένο κονδύλι), η οποία παραπέμπει σε ονομαστικές αυξήσεις μισθών 2% και συντάξεων περί το 3,5%. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν οι αυξήσεις αυτές στην πράξη, αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο «πολέμου», ο πληθωρισμός προβλέπεται να εκτιναχτεί το 2003 μέχρι και στο 5%. Λόγος δηλαδή γίνεται για απόλυτη χειροτέρευση του επιπέδου των μισθών και των συντάξεων το επόμενο έτος. Υποψήφια για περικοπές είναι και τα κονδύλια των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επιχορηγούμενων φορέων κλπ.

Τα χαρακτηριστικά επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος τα περιέγραψε και πάλι χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι, υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς αβεβαιότητες που υπάρχουν, η ελληνική οικονομία είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και τον οποιονδήποτε αντίκτυπο που θα εκδηλωθεί από τις αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία». Η διεθνής οικονομική κρίση και μια άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης. Ετσι, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για ενημέρωση του πρωθυπουργού σχετικά με τις «επικείμενες επιπλοκές τις οποίες ενδέχεται να έχει η παγκόσμια οικονομία από την ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, την ύψωση της τιμής του πετρελαίου και την κρίση που υπάρχει στο διάστημα αυτό στις διεθνείς αγορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ