Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί τα μέλη της σε εγρήγορση

Σε πλήρη αγωνιστική και διεκδικητική εγρήγορση καλεί τα μέλη της και όλους τους ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σημειώνοντας ότι οι συμβιβασμοί και οι ενσωματώσεις με αυτή την πολιτική το μόνο που δίνουν είναι άλλοθι και χρόνο για την επίτευξη των αντιδραστικών σχεδίων από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Με ανακοίνωσή της, ο ΟΒΣΑ, τοποθετείται επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας.

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η ΟΒΣΑ καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες να ψηφίσουν «τους υποψηφίους που ήταν δίπλα στους αγώνες που κάναμε για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. (...) να καταδικάσουμε αυτούς που στηριζόμενοι, στο δόγμα της ελεύθερης τάχα αγοράς, ιδιωτικοποίησαν κάθε κοινωνική υπηρεσία και έκφραση του δήμου, μετατρέποντας τους δήμους και της νομαρχίες σε φορομπηχτικό μηχανισμό...».

Για το φορολογικό, όπως αναφέρει η ΟΒΣΑ, «η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό αλλά και την εκβιαστική τακτική με τον μπαμπούλα των ελέγχων ώστε να εξαναγκάσει τους συναδέλφους να τρέξουν να κλείσουν την εξαετία, όταν ξέρουμε ότι το αντίστοιχο διάστημα '93 - '98 πληρώσαμε 350% επιπλέον φόρο με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. (...) η θέση μας παραμένει σταθερή ότι η φορολόγηση μας να γίνεται μέσα από τα βιβλία μας με έλεγχο. Αφορολόγητο όριο τα 4,5 εκατομμύρια δραχμές».

Για την ακρίβεια η ΟΒΣΑ, καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση παραπλανητικά και υποκριτικά διαλαλεί ότι είναι ενάντια στην ακρίβεια, αφού αύξησε τα τέλη κυκλοφορίας κατά 12%, το πάγιο του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ κατά 21%, τα πρόστιμα στις Εφορίες και τα Ταμεία παραμένουν στο 24% το χρόνο, οι τράπεζες τοκογλυφούν με επιτόκια 15,6% στις κάρτες, 10% στα δάνεια, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι 3,8%». Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η ΟΒΣΑ, ρίχνουν όλο το βάρος της ακρίβειας στους αγρότες, στους πωλητές των λαϊκών αγορών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλεμπόρους, των βιομηχάνων, και των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Σε ό,τι αφορά τα «μέτρα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δε στοχεύουν στην προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά πιθανά να αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση γενικότερων ανακατατάξεων στην αγορά, υπέρ των μεγάλων ιδιωτών.

Για το ωράριο, η ΟΒΣΑ σημειώνει πως η κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ετοιμάζεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των πολυεθνικών που είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και της αργίας της Κυριακής. Η ΟΒΣΑ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προθέσεις της, επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει στο λαό, δεν είναι οι ώρες αλλά τα χρήματα. Αλλωστε, επισημαίνει η ΟΒΣΑ, «δεν έχουμε αντίρρηση και οι ίδιοι και οι ΜΜΕ θέλουν να υπάρξει ένα ειδικό ωράριο μόνο για το μήνα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Για τους πλημμυροπαθείς, η ΟΒΣΑ αναφέρει ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η κατάσταση των πλημμυροπαθών της Αθήνας και των βιοτεχνών αλλά και των άλλων ΕΒΕ που έπαθαν ζημιές, εξακολουθεί να είναι τραγική». Σε ό,τι αφορά τα «μέτρα» που έλαβε η κυβέρνηση, αφορούν την πλημμύρα της 8ης Ιούλη, όπου η καταγραφή έγινε δύο μήνες μετά, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες, να περικόπτουν δραστικά και αυθαίρετα το ύψος των ζημιών. Τα χρηματοδοτικά μέτρα για την επιχορήγηση του 30% των ζημιών και τον άτοκο δανεισμό για το υπόλοιπο 70% είναι εντελώς ανεπαρκή. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν έχουν ανάγκη για άμεση επιχορήγηση επί των πραγματικών ζημιών.

Αναφορά γίνεται και σε σειρά άλλων προβλημάτων όπως οι διώξεις βιοτεχνών από του Ψυρρή, το Μεταξουργείο, την Πειραιώς, το βιβλίο στα επαγγελματικά αυτοκίνητα, το ασφαλιστικό, τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ. Τέλος, για τα Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ) η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «δε δεχόμαστε καμία έξωση συναδέλφου χωρίς προηγούμενα να έχει εξασφαλίσει το κράτος, ο δήμος τη μετεγκατάστασή του και την αποζημίωσή του αν το θελήσει. Είναι ανάγκη η άμεση δημιουργία ΒΙΟ. ΠΑ με τη χρηματοδότηση της πολιτείας και όχι να γίνονται βορρά κάποιων μεγαλοκαρχαριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ