Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τώρα ανακάλυψαν την... «αρνητική φούσκα»
  • Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη οδήγησαν τη χτεσινή συνεδρίαση στο +1,2%
  • Μετανάστες από τη Γερμανία καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από την INΤERAMERICAN

Εκδηλη αμηχανία, αλλά και επιδίωξη μετάθεσης ευθυνών προδίδουν οι χτεσινές δηλώσεις Χριστοδουλάκη για την κατάρρευση και καταρράκωση των τιμών των μετοχών, που παρατηρείται όλο αυτό το διάστημα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό, αφού αποκάλεσε την ελληνική οικονομία «όαση ισχυρής ανάπτυξης μέσα σε μια κλυδωνιζόμενη διεθνή οικονομία», αποκάλεσε «άδικη» την κατάσταση που επικρατεί στις χρηματαγορές, η οποία υποστήριξε πως «δεν αντανακλά τις θέσεις, τις προοπτικές, τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία». Στη συνέχεια ο υπουργός επιτέθηκε... κατά των κερδοσκόπων, χωρίς όμως να κάνει και τον κόπο να τους κατονομάσει. Ετσι δήλωσε ότι «αυτό που ζούμε τις ημέρες αυτές, τόσο διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι μια αρνητική φούσκα, μια ανάποδη φούσκα, όπου επιχειρείται να γίνει κερδοσκοπία με την προοπτική της περαιτέρω επιδείνωσης των αγορών». Κάλεσε δε τους επενδυτές να αντιδράσουν στην έντονη υποτιμητική κερδοσκοπία και συμπλήρωσε ότι έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν κάθε περίπτωση που συμβαίνουν πράγματα εκτός των προβλεπόμενων νόμων.

Είναι φανερό πως ο πανικός των κυβερνώντων για την άσχημη πορεία του Χρηματιστηρίου, αυτή τη φορά δεν εκπορεύεται από την ανησυχία τους να χάσουν οι μικροεπενδυτές τις αποταμιεύσεις τους. Ο,τι ήταν να γίνει με αυτές έχει ήδη συντελεστεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ανυποψίαστων που μπήκαν στο παιχνίδι του εύκολου κέρδους, κλαίνε ήδη για τις επιλογές τους. Το πρόβλημα της κυβέρνησης και το Ν. Χριστοδουλάκη αυτή τη φορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αρνητικό κλίμα, αφενός δεν αφήνει περιθώρια στους διάφορους μεγαλομετόχους επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους, αφετέρου επειδή η άσχημη πορεία του ΧΑΑ δεν επιτρέπει την επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ενώ οι δήθεν αντιδράσεις για την όποια κερδοσκοπία στην οδό Σοφοκλέους μόνο γέλια προκαλεί στους παράγοντες που εμπλέκονται στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, αφού η κερδοσκοπία είτε μέσω των τεχνητών υπερτιμήσεων στις μετοχές, είτε μέσω των τεχνητών υποτιμήσεων, αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για την απόσπαση κερδών από το ΧΑΑ.

Στο μεταξύ οι χτεσινές δηλώσεις Χριστοδουλάκη συνέτειναν στην αλλαγή κλίματος στην οδό Σοφοκλέους. Ετσι, περί το μέσον της συνεδρίασης και ενώ ο Γενικός Δείκτης έχανε 1,3% και ήταν στις 1.771,8 μονάδες, μετά τις υπουργικές δηλώσεις ανέκτησε σταδιακά τις ζημιές και τελικά έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 1.792,5 μονάδες. Πάντως και η χτεσινή μέρα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ Γενικού Δείκτη και δεκάδων μετοχών.

Καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν

Στη γερμανική ποινική και αστική δικαιοσύνη απειλεί πως θα προσφύγει μια ομάδα πελατών - μεταναστών της INΤERAMERICAN που ήδη συνέστησαν «Ομάδα πρωτοβουλίας» και καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρία. Οπως αναφέρεται σε επιστολή τους προς τα ΜΜΕ, η οποία υπογράφεται από 37 Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία, το 1999 εκπρόσωποι της INΤERAMERICAN πλησίασαν μετανάστες και με διάφορους τρόπους κατάφεραν να βάλουν στο χέρι τις αποταμιεύσεις τους υποσχόμενοι ετήσιες αποδόσεις 12%. Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι γνώριζαν πως πρόκειται για τοποθετήσεις σε τίτλους Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αλλά υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι της INΤERAMERICAN τους υποσχέθηκαν «αρχικό κεφάλαιο εγγυημένο». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στη σχετική επιστολή είναι το παρακάτω:

«Καταθέσεις 600.000 γερμανικών μάρκων έχουν μειωθεί στις 69.000. Ο καταθέτης έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Καταθέσεις 300.000 γερμανικών μάρκων έχουν μειωθεί στις 40.000. Ο καταθέτης έπαθε νευρικό κλονισμό και θεραπεύεται σε ψυχιατρείο. Συνταξιούχος 67 ετών με καταθέσεις 200.000 αναγκάζεται να ψάξει για δουλιά καθαρισμού. Αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα αναφορικά με την οικονομική καταστροφή και την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας που επέφερε στο μετανάστη η παραπλάνηση των χρηματοσυμβούλων της εταιρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ