ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαλίστατος ο «ανανήψας» Π. Τσελέντης

Από «ακτινογραφία» πέρασε και χτες, για δεύτερη μέρα, τη «17 Νοέμβρη» ο μεταμεληθείς και λαλίστατος Π. Τσελέντης, ο οποίος απάντησε σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν η έδρα και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, ενώ τα λεγόμενά του προκάλεσαν και πάλι ποικίλες αντιδράσεις. Και χτες με όσα κατέθεσε επιβάρυνε ακόμη πιο πολύ τη θέση του Α. Γιωτόπουλου, ενώ για τα άλλα φερόμενα ως ιστορικά στελέχη της οργάνωσης Γ. Σερίφη και Θ. Ψαραδέλλη δήλωσε ότι δεν άκουσε τίποτα. Αντίθετα, για τον τέταρτο φερόμενο της «παλαιάς παρέας», Ν. Παπαναστασίου, είπε ότι τον συνάντησε κάποια φορά.

Αναφερόμενος, όμως, στους λόγους αποχώρησής του από την οργάνωση το 1988, το αιτιολόγησε ότι έβλεπε που δεν οδηγούσε πουθενά, ενώ αποπειράθηκε να ...μπλέξει και το ΚΚΕ (!!!) το οποίο ουσιαστικά το κατηγόρησε ότι κινητοποιεί τους εργαζόμενους σε άσκοπες και χωρίς λόγο συνεχείς δραστηριότητες!

«Το κυριότερο όμως πρόβλημα που έβλεπα, είπε ο κατηγορούμενος, ήταν μια εμμονή της οργάνωσης να έχει συνεχείς δραστηριότητες. Αυτό, στη γλώσσα της Αριστεράς, ονομάζεται μιλιταρισμός. Δηλαδή, έπρεπε να γίνονται συνέχεια ενέργειες, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Αυτό μπορούμε να το δούμε ακόμη και στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ όταν κάνει μια διαδήλωση, μια κινητοποίηση για ένα θέμα, μετά από λίγες μέρες βάζει τον κόσμο του πάλι να ξανακάνει μια άλλη κινητοποίηση χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά ένα έντονο πρόβλημα». Τι να πούμε εμείς; Αλλη μια υπηρεσία στο σύστημα, του μέλους της «17Ν»;

Στο μεταξύ, οι συγκατηγορούμενοι Α. Γιωτόπουλος, Δ. Κουφοντίνας και Χρ. Ξηρός αποτίμησαν την απολογία του ως προϊόν συναλλαγής.

Ο Α. Γιωτόπουλος, όταν κλήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα, Β. Μαρκή, να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του, υποστήριξε ότι ο Τσελέντης έχει κάνει συναλλαγή με τις αρχές: «Είναι ευφυής άνθρωπος ο Τσελέντης - είπε ο Γιωτόπουλος. Κατάλαβε ότι για να γίνει συναλλαγή, πρέπει να μιλήσει για τον Γιωτόπουλο».

Σε ανάλογη ερώτηση του ίδιου εισαγγελέα ο Δ. Κουφοντίνας τόνισε ότι η απολογία είναι προϊόν συναλλαγής και ανέφερε ότι κάποια από αυτά που ισχυρίζεται ο Τσελέντης είναι αληθή και κάποια άλλα ψευδή.

Πιο έντονα απ' όλους αντέδρασε ο Χρ. Ξηρός, που αποκάλεσε τον Π. Τσελέντη «Μπακατσελέντη», επιχειρώντας να συγκρίνει την απολογία Τσελέντη με την κατάθεση του δημοσιογράφου Κ. Μπακατσέλου, ο οποίος αναγνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως συμμετέχοντα στη δολοφονία Μομφεράτου. Είπε ότι τη θεωρεί επιβεβαίωση των σεναρίων της Αντιτρομοκρατικής. Είναι τέτοια η κατάντια του, είπε, που δε διστάζει να καταδίδει ακόμη και αθώους.

Οι συγκατηγορούμενοι

Για τον Γ. Σερίφη είπε ότι δεν υπέπεσε τίποτα για συμμετοχή του στην οργάνωση, ενώ πρόσθεσε πως λόγω των πεποιθήσεών του ως αναρχοαυτόνομου δε θα μπορούσε να υπαχθεί σε μια οργάνωση που απαιτεί πειθαρχία. Επίσης, και για τον Θ. Ψαραδέλλη ανέφερε ότι δεν τον γνώρισε ποτέ.

Οσον αφορά τον Ν. Παπαναστασίου, υποστήριξε ότι τον είχε δει κάποιες φορές κατά το πρώτο διάστημα της συμμετοχής του στην οργάνωση σε κάποιες συζητήσεις που είχαν με τον αποβιώσαντα Γ. Σκανδάλη για τη λειτουργία της οργάνωσης. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δεν έχει αναφέρει τον Ν. Παπαναστασίου ως συμμετέχοντα σε ενέργεια της οργάνωσης.

Για τον Κουφοντίνα είπε ότι ήταν λαϊκός άνθρωπος, πεισματάρης, ηθικός αλλά κλειστός και δε συναναστρεφόταν εύκολα με τον κόσμο. Ο Γιωτόπουλος αποδεχόταν τον διάλογο αλλά δεν αποδεχόταν απόψεις και συμπεράσματα άλλων, ενώ τον αποκάλεσε «κάτι σαν ελίτ». Επίσης, πρόσθεσε ότι ενεργούσε για ιδεολογικούς και μόνο λόγους και όχι προσχηματικά. Πάντως, και στους δύο διέκρινε ηγετικά προσόντα.

Χαρακτήρισε τον Σ. Ξηρό τραγική φιγούρα, όπως και τον Δ. Κουφοντίνα, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είχαν την ικανότητα να αντιληφθούν ότι η οργάνωση είχε αρχίσει να αποκόβεται από την κοινωνία. «Εκτός από τα θύματα, τραγικά πρόσωπα είναι και οι θύτες», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Τσελέντης.

Δομή της οργάνωσης και τρόπος δράσης

Σχετικά με τη λειτουργία της «17 Νοέμβρη», ο Π. Τσελέντης υποστήριξε ότι τα μέλη της είχαν επαναλαμβανόμενες προκαθορισμένες συναντήσεις κάθε μήνα σε ανοιχτά μέρη, όπως καφετερίες, στα οποία χρησιμοποιούσαν συνθηματική γλώσσα. Οπως είπε, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ρητές εντολές να μη χρησιμοποιούν καθόλου τηλέφωνα για τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Ο Τσελέντης ανέφερε ότι το διάστημα που ο ίδιος ήταν μέλος, η «17 Νοέμβρη» είχε πολλά κρησφύγετα, τα οποία δεν ήταν στο σύνολό τους γνωστά στο κάθε μέλος. Ερωτηθείς για την ύπαρξη γυναικών, είπε ότι η οργάνωση δεν είχε γυναίκες μέλη.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Τσελέντη στην οργάνωση υπήρχε σκέψη να σταματήσουν τις ληστείες ως μέσο χρηματοδότησης και να αναπτυχθεί επαγγελματική δραστηριότητα για την απόκτηση εσόδων και σαν τέτοιο ανέφερε εστιατόριο που συζητούσαν να κάνουν στο Σύνταγμα ή κατάστημα με πρόχειρο και γρήγορο φαγητό.

Αλληλοκαρφώματα

Σε σχετική ερώτηση από την πολιτική αγωγή αν στο διάστημα που κρατείται στις φυλακές δέχτηκε πιέσεις για να αλλάξει τις ομολογίες του, υποστήριξε ότι του είχε ειπωθεί από τον Α. Γιωτόπουλο πως κάποιοι συγκατηγορούμενοί τους θα πουν πως αυτός (σ.σ. ο Τσελέντης) σκότωσε τον αστυνομικό φρουρό της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Χρ. Μάτη. Επίσης, όπως είπε ο Τσελέντης, ο Κώστας Τέλιος παραπονέθηκε στην υπηρεσία των φυλακών ότι ο ίδιος τον πίεσε για να αλλάξει την ομολογία του. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι την πρόταση για την επίθεση σε βάρος του γιατρού Ζ. Καψαλάκη την είχε κάνει στην οργάνωση ο Β. Τζωρτζάτος, ενώ τα υπόλοιπα χτυπήματα ήταν εισηγήσεις Γιωτόπουλου και Κουφοντίνα.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλ. Λυκουρέζος ζήτησε από το δικαστήριο την κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσελέντη-Γιωτόπουλου, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο εισαγγελέας της έδρας, Χρ. Λάμπρου.

ΕΙΝΑΠ
Υποχρέωση η δωρεάν περίθαλψη της μικρής Ρουμάνας

«Η δωρεάν περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι συνταγματική υποχρέωση και το ΕΣΥ οφείλει να αναλάβει πλήρως τη νοσηλεία του 17μηνου βρέφους» υπογραμμίζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), σε χτεσινή ανακοίνωσή της και με αφορμή το περιστατικό της πρώιμης ήβης του 17μηνου κοριτσιού των Ρουμάνων μεταναστών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το 17μηνο κορίτσι νοσηλεύεται εδώ και πέντε μήνες στην Παιδιατρική Κλινική του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου αφού παρουσιάζει ορμονική ανάπτυξη έφηβης, έχει έμμηνο ρύση, ανάπτυξη του στήθους. Οι γονείς του κοριτσιού είναι Ρουμάνοι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα και αν δεν κάλυπταν το νοσοκομείο και το «Χαμόγελο του Παιδιού» τα έξοδα νοσηλείας δε θα μπορούσαν ν' αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα το παιδιού τους, καθώς η ένεση που κάνει κάθε μήνα το κοριτσάκι κοστίζει 733 ευρώ (250.000 δραχμές).

«Το περιστατικό, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, έχει προσεγγιστεί διαγνωστικά και θεραπευτικά, αλλά προκύπτουν δυο άλλα πολύ σοβαρά και γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα:

  • Είναι δυνατόν να επαφίεται η φροντίδα της υγείας στην καλή θέληση και στα αισθήματα συμπόνιας των όποιων εθελοντικών, φιλανθρωπικών οργανώσεων; Αυτή είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτισμένης κοινωνίας που διεκδικούμε να έχουμε.
  • Ο φόβος των γονιών της μικρής μήπως και συλληφθούν πηγαίνοντας στο νοσοκομείο να βοηθήσουν το παιδί τους, σε συγκλονίζει και αναδεικνύει την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης».

Ετσι, η ΕΙΝΑΠ καλεί το υπουργείο Υγείας και τις περιφερειακές του δομές (ΠεΣΥΠ Κρήτης, «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο) να αναλάβουν άμεσα την πλήρη ευθύνη του περιστατικού. Ακόμα, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης να νομιμοποιήσει την παρουσία των γονιών της μικρής στη χώρα μας.

Καταλήγοντας, η ΕΙΝΑΠ, δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται στη διάθεση της οικογένειας αυτής, ελπίζοντας συγχρόνως ότι δε θα χρειαστεί.

Τμήμα Αλλοδαπών ... και «χαρατσιών»

Ενα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την καθαρά εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης ακόμη και στις πλέον ανθρώπινες περιπτώσεις αποτελεί η - τουλάχιστον - απαράδεκτη τακτική του υπέρογκου «χαρατσώματος» ξένων πολιτών που για αντικειμενικούς λόγους αναγκάζονται να ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση της βίζας τους.

Μέσω του Τμήματος Αλλοδαπών, το ελληνικό δημόσιο ακόμη και για παράταση μιας μέρας απαιτεί από τους αιτούντες το ποσό των 450 ευρώ! Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο «Ρ» από Ελληνα πολίτη που ήθελε να παρατείνει τη βίζα της μητέρας της αλλοδαπής συζύγου του, για έξι μόλις μέρες, από το Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά τού ζητήθηκε το παραπάνω ποσό! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ενδιαφερόμενη έχει εισιτήριο επιστροφής, το οποίο όμως έχει ημερομηνία λίγες μέρες μετά τη λήξη της βίζας αφού δεν υπήρχαν θέσεις νωρίτερα. Μάλιστα, το Τμήμα πρότεινε στους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν το «χαράτσι» κατευθείαν στο αεροδρόμιο γιατί η «ταρίφα» εκεί πέφτει στα 250 ευρώ.

Το εν λόγω «χαράτσι» απαιτείται από το κράτος ανεξάρτητα από το είδος της βίζας που έχει χορηγήσει (τουριστική, επαγγελματική, μετά από πρόσκληση από Ελληνα πολίτη κλπ.). Απαιτείται εξάλλου η πληρωμή αυτού του ποσού ακόμη και για βίζες οι οποίες έχουν εκδοθεί μετά από πρόσκληση Ελληνα πολίτη προς τον αλλοδαπό, κάτι που σημαίνει ότι ο προσκαλών αναλαμβάνει το κόστος της παραμονής του αλλοδαπού στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο διάστημα, όπως συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν ο αλλοδαπός δεν έχει να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τότε φεύγει μεν, αλλά μελλοντική επίσκεψή του στην Ελλάδα ουσιαστικά αποκλείεται.

Ετσι, άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα για να πάρουν τουριστική βίζα αλλά έρχονται στην Ελλάδα με πρόσκληση για να δουν συγγενείς τους και να φύγουν πάλι, δεν έχουν, ουσιαστικά, δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν, ούτε να μη βρουν εισιτήριο νωρίτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ