Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τμήμα Αλλοδαπών ... και «χαρατσιών»

Ενα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την καθαρά εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης ακόμη και στις πλέον ανθρώπινες περιπτώσεις αποτελεί η - τουλάχιστον - απαράδεκτη τακτική του υπέρογκου «χαρατσώματος» ξένων πολιτών που για αντικειμενικούς λόγους αναγκάζονται να ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση της βίζας τους.

Μέσω του Τμήματος Αλλοδαπών, το ελληνικό δημόσιο ακόμη και για παράταση μιας μέρας απαιτεί από τους αιτούντες το ποσό των 450 ευρώ! Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο «Ρ» από Ελληνα πολίτη που ήθελε να παρατείνει τη βίζα της μητέρας της αλλοδαπής συζύγου του, για έξι μόλις μέρες, από το Τμήμα Αλλοδαπών Πειραιά τού ζητήθηκε το παραπάνω ποσό! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ενδιαφερόμενη έχει εισιτήριο επιστροφής, το οποίο όμως έχει ημερομηνία λίγες μέρες μετά τη λήξη της βίζας αφού δεν υπήρχαν θέσεις νωρίτερα. Μάλιστα, το Τμήμα πρότεινε στους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν το «χαράτσι» κατευθείαν στο αεροδρόμιο γιατί η «ταρίφα» εκεί πέφτει στα 250 ευρώ.

Το εν λόγω «χαράτσι» απαιτείται από το κράτος ανεξάρτητα από το είδος της βίζας που έχει χορηγήσει (τουριστική, επαγγελματική, μετά από πρόσκληση από Ελληνα πολίτη κλπ.). Απαιτείται εξάλλου η πληρωμή αυτού του ποσού ακόμη και για βίζες οι οποίες έχουν εκδοθεί μετά από πρόσκληση Ελληνα πολίτη προς τον αλλοδαπό, κάτι που σημαίνει ότι ο προσκαλών αναλαμβάνει το κόστος της παραμονής του αλλοδαπού στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο διάστημα, όπως συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν ο αλλοδαπός δεν έχει να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τότε φεύγει μεν, αλλά μελλοντική επίσκεψή του στην Ελλάδα ουσιαστικά αποκλείεται.

Ετσι, άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα για να πάρουν τουριστική βίζα αλλά έρχονται στην Ελλάδα με πρόσκληση για να δουν συγγενείς τους και να φύγουν πάλι, δεν έχουν, ουσιαστικά, δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν, ούτε να μη βρουν εισιτήριο νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ