Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Η αυτοδιοίκηση, εγγύηση του θεραπευτικού έργου

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενημέρωσης του Κέντρου για την προωθούμενη διάταξη αλλαγής της διοίκησής του

Η αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΚΕΘΕΑ προσκρούει στην έντονη αντίδραση εργαζομένων, θεραπευομένων, συλλόγων οικογένειας και του ΔΣ του Κέντρου
Η αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΚΕΘΕΑ προσκρούει στην έντονη αντίδραση εργαζομένων, θεραπευομένων, συλλόγων οικογένειας και του ΔΣ του Κέντρου
«Η σοβαρή αλλοίωση στο καθεστώς που διέπει το ΚΕΘΕΑ θα δυσχεράνει το θεραπευτικό του έργο, θέτοντας σε κίνδυνο τις υπηρεσίες που παρέχει προς τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Ενημέρωσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «σκούπα» για την υγεία, στο οποίο περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο καταργείται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του Κέντρου.

Το σχέδιο νόμου που παραδόθηκε στα πολιτικά κόμματα περιέχει άρθρο, το οποίο προβλέπει το διορισμό δύο -επιπλέον- μελών στο εννεαμελές, μέχρι τώρα, Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ που εκλέγεται απ' τη Γενική του Συνέλευση. Τα διορισμένα μέλη θα είναι ο πρόεδρος ή μέλος του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) που προτείνεται από το ΕΣΥΔΥ και ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που είναι αρμόδιος για θέματα αγωγής υγείας.

Η παράδοση του σχεδίου νόμου συνοδεύεται και απ' την υποκριτική πρόσκληση για τη διατύπωση σχολίων, πλευρά που αποκαλύπτεται με έντονο τρόπο στην περίπτωση του ΚΕΘΕΑ. Στις 8.6.2003 ο «Ρ» είχε φέρει στη δημοσιότητα άλλο σχέδιο «σκούπα», στο οποίο υπήρχε παρόμοια διάταξη για το ΚΕΘΕΑ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε διάλογο μέχρι την επαναδιατύπωση του άρθρου που θα κατοχυρώνει την αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ.

Οπως όμως σημειώνει στη χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ «κατ' επίφαση μόνο διάλογος αποδείχτηκε αυτός που έχει ανοίξει το υπουργείο Υγείας με το ΚΕΘΕΑ». Η μόνη αλλαγή που έγινε σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη είναι ότι τα διορισμένα μέλη δεν προέρχονται απ' τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και απαλείφθηκε η πρόβλεψη της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Με τη διάταξη που προωθείται «πλήττεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ», ενώ η αλλαγή της σύστασης αλλάζει και τον τρόπο συγκρότησης του ΔΣ, υπογραμμίζει το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ και τονίζει: «Το γεγονός προσκρούει στην έντονη αντίδραση εργαζομένων, θεραπευομένων, συλλόγων οικογένειας και του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, που έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης ρύθμισης στη λειτουργία του οργανισμού από την πρώτη στιγμή που αυτή έγινε γνωστή, εδώ και δύο μήνες».

Το ΚΕΘΕΑ θεωρεί ότι «παραβλέπεται ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στη μέχρι σήμερα καταξιωμένη πορεία του και επιχειρείται η κατάλυσή της με το επιχείρημα της "εξασφάλισης της τήρησης των νόμων και της συνοχής της έννομης τάξης", παρά το γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργίας και οι διαδικασίες ελέγχου που ισχύουν μέχρι σήμερα στο ΚΕΘΕΑ το έχουν αναδείξει σε υπόδειγμα χρηστής διοίκησης και διαχείρισης και εξασφαλίζουν την εναρμόνισή του με την εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά».

«Με τις συνθήκες λειτουργίας που εγγυάται ο αυτοδιοικητικός του χαρακτήρας, το ΚΕΘΕΑ έχει επιτύχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία της ΕΣΔΥ, αλλά και την τιμητική διάκριση της αναγόρευσής του ως συμβούλου οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών», υπογραμμίζει το Τμήμα Ενημέρωσης και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο οργανισμός θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να διατηρήσει την αυτονομία του ως εχέγγυο ευέλικτης και αποτελεσματικής λειτουργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ