ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή διεργασιών για μια κυβέρνηση «σταθερή» για το κεφάλαιο

Ο Μ. Ρέντσι του Δημοκρατικού Κόμματος στη συνέντευξη όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του

Copyright 2018 The Associated

Ο Μ. Ρέντσι του Δημοκρατικού Κόμματος στη συνέντευξη όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του
ΡΩΜΗ.--

«Το "Κίνημα Πέντε Αστέρων" (M5S) δεν είναι τρομακτικό. Αξιολογούμε (προτεινόμενα) μέτρα, συζητούμε για τα δημοκρατικά κόμματα», σχολίασε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης των Ιταλών μεγαλοβιομηχάνων Confindustria, Βιντσέντζο Μπότσια, εκφράζοντας την ... καρτερικότητα με την οποία το μεγάλο κεφάλαιο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπό το βάρος και των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Σημειώνουμε ότι σε αυτές (υπολείπονται στην καταμέτρηση 27 εκλογικά τμήματα) αναδείχτηκαν νικητές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος της Ιταλίας, όπως το «Μ5S» (που ήρθε πρώτο κόμμα με 32,6%, αλλά και η «Λέγκα» που είναι κυρίαρχη με 17,3% στον κεντροδεξιό εκλογικό συνασπισμό που ήρθε πρώτος με 37% (σε αυτόν συμμετείχε και η «Φόρτσα Ιτάλια» που έμεινε στο 14%). Η δε συμμαχία της σοσιαλδημοκρατίας (κεντροαριστερά), όπου συμμετέχει το μέχρι τώρα Δημοκρατικό Κόμμα (που κατρακύλησε στο 18,2%, ενώ ο Μ. Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά το σχηματισμό κυβέρνησης), πήρε συνολικά 22,85%.

Στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες «δεν ανησυχούν» για το «δύσκολο αποτέλεσμα» των ιταλικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία είναι ένα πολύ δυνατό έθνος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλει πέρα», ενώ σχολίασε και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να εκληφθεί ως «έκκληση για επανεκκίνηση για την ΕΕ και να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα». Πρέπει ακόμα «να αναρωτηθούμε πώς θα επανιδρύσουμε τη δημοκρατία ώστε οι Ευρωπαίοι να νιώθουν άνετα;», συμπλήρωσε. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις... επαναλαμβάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο της χώρας», που τις επόμενες βδομάδες θα ξεκινά να διερευνά το σχηματισμό κυβέρνησης, μέσα από επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στο μεταξύ, όλες οι αστικές δυνάμεις μελετούν τα περιθώρια μέσα στα οποία είναι έτοιμες να κινηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες, με κοινό παρονομαστή τη στήριξη του ιταλικού κεφαλαίου. Το παζάρι πάντως αναμένεται μακρύ, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, εφόσον μια συμμαχία που θα συγκεντρώνει το 40% των εδρών δεν επιτευχθεί. Οι διεργασίες θα κορυφωθούν κοντά στα τέλη του μήνα, όταν τα νέα σώματα Βουλής και Γερουσίας θα πρέπει να συγκληθούν για την εκλογή προεδρείων.

Μέχρι και χτες, γενικά ήταν περιορισμένες οι δηλώσεις των κομματικών επιτελείων σχετικά με όρους κυβερνητικών συνεργασιών.

Πάντως, ο αρχηγός της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι (στον κεντροδεξιό συνασπισμό) «έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε», επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος». Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, αν και απέκλεισε τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση είδους «σούπας μινεστρόνε», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο υπεύθυνος Οικονομικών της «Λέγκα», Κλαούντιο Μπόργκι, δεν απέκλεισε συνεργασία με το «M5S», σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε περισσότερα από ένα θέματα».

ΗΠΑ - ΕΕ - ΕΜΠΟΡΙΟ
Σχέδια για λίστα αντιποίνων από την ΕΕ στους δασμούς Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενο χάλυβα κατά 25% και σε εισαγόμενο αλουμίνιο κατά 10%. Ανώτεροι αξιωματούχοι στην ΕΕ μελετούν ήδη μία λίστα με πιθανά αντίποινα απέναντι στην αύξηση των αμερικανικών δασμών, βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικά ενδύματα, καλαμπόκι, χυμούς φρούτων, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και μπέρμπον.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν χτες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25% και ενημέρωσε από τις αρχές της βδομάδας εκπροσώπους των 28 χωρών - μελών δείχνοντάς τους τη λίστα, που είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζεται και η κόντρα εντός ΗΠΑ με τον (Ρεπουμπλικάνο) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, να επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του με τα σχέδια αύξησης δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα προτείνοντας στην κυβέρνηση μία «πιο χειρουργική προσέγγιση», ώστε να μειωθούν τα αντίποινα από τις πληγείσες χώρες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντίδραση του Π. Ράιαν και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα, (αργά προχτές βράδυ) πραγματοποιήθηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, μετά τις πρότερες δηλώσεις του Αμερικανού ηγέτη πως θα μπορούσε να εξαιρέσει τον Καναδά και το Μεξικό από την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο εάν επιτευχθεί και υπογραφεί μία ικανοποιητική νέα ΝΑFTA («Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής»). Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το εμπόριο και τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης της NAFTA, πως ο Τραμπ επισήμανε την ανάγκη η συμφωνία να είναι «δίκαια και για τις τρεις χώρες» επειδή η τρέχουσα συμφωνία «δημιουργεί μεγάλο εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ».

ΑΦΡΙΚΗ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Περιοδείες Λαβρόφ και Τίλερσον με φόντο άγριες κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΝΤΧΟΥΚ.--

Με φόντο την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στις αναπτυσσόμενες αγορές αφρικανικών χωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιούν περιοδεία σε χώρες της περιοχής, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους απέναντι σε άλλες δυνάμεις (π.χ. Κίνα, Ινδία, Τουρκία κ.ά.) που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έντονα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που ξεκίνησε την περιοδεία του από τη Ναμίμπια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Χάγκε Γκέινγκομπ και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, Νετούμπο Νάντι Νταϊτουάχ, συζητώντας τρόπους για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου διμερούς συνεργασίας. Ο Λαβρόφ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σταθερή ανάπτυξη» του διμερούς πολιτικού διαλόγου. Με την ομόλογό του από τη Ναμίμπια διαπίστωσαν «αμοιβαία επιθυμία» για ενίσχυση της συνεργασίας τους στο διεθνές στερέωμα, «για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας». Ο Ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε επίσης τον «σταθερό ρόλο της Ρωσίας στην προώθηση της επίλυσης συγκρούσεων και κρίσεων στην Αφρική».

Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας του Λαβρόφ είναι η Αγκόλα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και η Αιθιοπία.

«Βολές» Τίλερσον κατά Κίνας

Ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον ξεκίνησε χτες βράδυ περιοδεία έως τις 13 Μάρτη σε Αιθιοπία, Κένυα, Τζιμπουτί, Τσαντ και Νιγηρία. Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο Τίλερσον εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Μέισον» της Ουάσιγκτον, επικρίνοντας την Κίνα για την τακτική «αρπακτικού» που ακολουθεί έναντι αφρικανικών χωρών. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Κίνας στην Αφρική για ανάπτυξη «ενθαρρύνει την εξάρτηση» αφρικανικών χωρών «και υπονομεύει την κυριαρχία τους». Είπε επίσης ότι η «Αμερική βλέπει λαμπρό μέλλον για τους πληθυσμούς της Αφρικής» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «είναι αφοσιωμένη (...) να σώσει ζωές στην Αφρική» (!). Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την Κίνα ως έναν από τους μεγαλύτερους, γεωπολιτικά και οικονομικά, αντιπάλους των ΗΠΑ στην Αφρική, ο Τίλερσον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι προωθεί στις χώρες της περιοχής «αρπακτικά δάνεια, διαφθορά και αόριστες συμφωνίες», ενώ αντίθετα ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ προωθούν τις σχέσεις τους, αναπτύσσοντας την έννομη τάξη και τη δημοκρατική ανάπτυξη».

ΔΑΝΙΑ
Ενεργειακά και άλλα σχέδια στην Αλγερία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΑΛΓΕΡΙ.--

Ξανάνοιξε η δανέζικη πρεσβεία στην Αλγερία - μετά από 8 χρόνια - σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον των ομίλων της Δανίας για αναθέρμανση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών με τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Δανός ΥΠΕΞ, Αντερς Σάμουελσεν, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη σημειώνοντας ως στόχο του ταξιδιού του την «εδραίωση της οικονομικής συνεργασίας», ενώ ο Αλγερινός ομόλογός του, Αμπντελκαντέρ Μεσάχελ, έκανε λόγο για «επέκταση των προνομιακών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων».

Με τον υπουργό Ενέργειας, Μουσταφά Γκουιτούνι, συζήτησαν για «επενδυτικές ευκαιρίες» καθώς και τρόπους και μέσα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κρατών, ιδίως στον τομέα των υδρογονανθράκων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Σάμουελσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «καλές επιχειρηματικές προοπτικές» μεταξύ Αλγερίας και Δανίας στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ακόμη, παρουσία του Δανού ΥΠΕΞ είχε προγραμματιστεί η συμβολική έναρξη της κατασκευής μιας κοινής μονάδας παραγωγής φαρμάκων Δανίας - Αλγερίας, στην περιοχή Μπλίντα, περίπου 50 χλμ. έξω από το Αλγέρι. Ο Δανός ΥΠΕΞ προέδρευσε χτες σε επιχειρηματικό φόρουμ, όπου οικονομικοί φορείς και επιχειρηματικοί όμιλοι των δύο χωρών συζήτησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Αλγερία.

Επιθέσεις σε γαλλικά στρατεύματα προτείνει η «Αλ Κάιντα»

ΑΛΓΕΡΙ.--

Την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον Γάλλων στρατιωτών στο Σαχέλ της Αφρικής ζήτησε χτες ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για την ανάληψη δράσης από τη νέα «αντιτρομοκρατική» δύναμη που συγκροτούν περίπου 5.000 στρατιώτες από πέντε αφρικανικές χώρες της περιοχής (γνωστή δύναμη ως G5 Sahel ) με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε επτάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζαουάχρι κάλεσε τους ισλαμιστές του Μαγκρέμπ να πολεμήσουν εναντίον των Γάλλων στρατιωτών στο Σαχέλ, αποφεύγοντας ωστόσο κάθε αναφορά στην αιματηρή επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη γαλλική πρεσβεία και στο στρατηγείο του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο. Επιπροσθέτως σχολίασε την «αποτυχία» των «επαναστάσεων της Αραβικής Ανοιξης», λέγοντας ότι «η παλιά διαφθορά επέστρεψε, πιο άγρια από πριν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ