Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Περιοδείες Λαβρόφ και Τίλερσον με φόντο άγριες κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΝΤΧΟΥΚ.--

Με φόντο την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στις αναπτυσσόμενες αγορές αφρικανικών χωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιούν περιοδεία σε χώρες της περιοχής, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους απέναντι σε άλλες δυνάμεις (π.χ. Κίνα, Ινδία, Τουρκία κ.ά.) που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έντονα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που ξεκίνησε την περιοδεία του από τη Ναμίμπια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Χάγκε Γκέινγκομπ και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, Νετούμπο Νάντι Νταϊτουάχ, συζητώντας τρόπους για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου διμερούς συνεργασίας. Ο Λαβρόφ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σταθερή ανάπτυξη» του διμερούς πολιτικού διαλόγου. Με την ομόλογό του από τη Ναμίμπια διαπίστωσαν «αμοιβαία επιθυμία» για ενίσχυση της συνεργασίας τους στο διεθνές στερέωμα, «για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας». Ο Ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε επίσης τον «σταθερό ρόλο της Ρωσίας στην προώθηση της επίλυσης συγκρούσεων και κρίσεων στην Αφρική».

Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας του Λαβρόφ είναι η Αγκόλα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και η Αιθιοπία.

«Βολές» Τίλερσον κατά Κίνας

Ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον ξεκίνησε χτες βράδυ περιοδεία έως τις 13 Μάρτη σε Αιθιοπία, Κένυα, Τζιμπουτί, Τσαντ και Νιγηρία. Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο Τίλερσον εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Μέισον» της Ουάσιγκτον, επικρίνοντας την Κίνα για την τακτική «αρπακτικού» που ακολουθεί έναντι αφρικανικών χωρών. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Κίνας στην Αφρική για ανάπτυξη «ενθαρρύνει την εξάρτηση» αφρικανικών χωρών «και υπονομεύει την κυριαρχία τους». Είπε επίσης ότι η «Αμερική βλέπει λαμπρό μέλλον για τους πληθυσμούς της Αφρικής» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «είναι αφοσιωμένη (...) να σώσει ζωές στην Αφρική» (!). Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την Κίνα ως έναν από τους μεγαλύτερους, γεωπολιτικά και οικονομικά, αντιπάλους των ΗΠΑ στην Αφρική, ο Τίλερσον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι προωθεί στις χώρες της περιοχής «αρπακτικά δάνεια, διαφθορά και αόριστες συμφωνίες», ενώ αντίθετα ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ προωθούν τις σχέσεις τους, αναπτύσσοντας την έννομη τάξη και τη δημοκρατική ανάπτυξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος των BRICS και περιοδείες από Μόσχα και Κίεβο (2023-06-02 00:00:00.0)
Περιοδείες Λαβρόφ και Μακρόν στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών (2022-07-26 00:00:00.0)
Οικονομικές και στρατιωτικές βλέψεις της Ρωσίας στην πολλά υποσχόμενη ήπειρο (2019-10-25 00:00:00.0)
Παράλληλες περιοδείες Τίλερσον και Λαβρόφ (2018-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ