Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδείες Λαβρόφ και Μακρόν στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών

Ο άφθονος ορυκτός και φυσικός πλούτος της Αφρικής, σε συνδυασμό με το νεαρό εργατικό δυναμικό και τη γεωπολιτική της σημασία, προκαλεί το εντεινόμενο ενδιαφέρον ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι παράλληλες περιοδείες που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες στην ήπειρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ.

Ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε την περιοδεία του από την Αίγυπτο, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον γενικό γραμματέα και διπλωμάτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου. Συνέχισε χτες την περιοδεία του φθάνοντας στην πόλη Ογιο του Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ), ενώ ως τις 28 του μήνα θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε Ουγκάντα και Αιθιοπία. Στόχος του Ρώσου υπουργού είναι να καθησυχάσει τις αφρικανικές χώρες που εξαρτούν σημαντικό μέρος της επισιτιστικής τους ασφάλειας από τις εξαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών, αλλά και να ενισχύσει τα ρωσικά μονοπωλιακά συμφέροντα σε τομείς όπως η βιομηχανία, η άμυνα και η ασφάλεια, η τεχνολογία, το εμπόριο κ.ά.

Περιοδεία στην Αφρική ξεκίνησε χτες, Δευτέρα, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. Ξεκίνησε από το Καμερούν που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ένοπλες αιματηρές επιθέσεις (αγγλόφωνων) αυτονομιστών, σε μία περίοδο που ο γαλλικός στρατός αναγκάζεται να αποχωρήσει από το Μάλι, μεταξύ άλλων και λόγω του εντεινόμενου ρόλου της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο. Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας Μακρόν (που είναι η πρώτη περιοδεία στη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του) είναι το Μπενίν και η Γουινέα Μπισάου.

Την ίδια περίοδο μετέβη στην περιοχή και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μάικ Χάμερ. Θα βρίσκεται στην ανατολική Αφρική ως την 1η Αυγούστου πραγματοποιώντας διαδοχικά επισκέψεις και συναντήσεις σε Αίγυπτο και Αιθιοπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ