Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρα Σουνάκ - Τρας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Σε κόντρα για την ανάδειξη του καλύτερου υπερασπιστή των συμφερόντων της βρετανικής αστικής τάξης εξελίσσεται η αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την αντικατάσταση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον.

Παρά τους ανεβασμένους τόνους μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενόψει και του χτεσινοβραδινού «ντιμπέιτ», η σύγκλιση θέσεων σε κομβικά ζητήματα, όπως η ένταση του ανταγωνισμού με την Κίνα, είναι ενδεικτική, όπως επίσης και οι θέσεις τους για νέα μέτρα ενίσχυσης των βρετανικών μονοπωλίων.

Ο Ρ. Σουνάκ χαρακτήρισε την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή της Βρετανίας», υποσχόμενος να κλείσει τα 30 παραρτήματα του Κινέζικου Πολιτιστικού Ινστιτούτου Κινέζικης Γλώσσας «Κομφούκιος» (τα οποία κατηγορούνται ως πολύμορφοι μοχλοί παρέμβασης του Πεκίνου). Κατηγόρησε ακόμη την Κίνα πως στηρίζει τη «φασιστική» επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η δε Τρας κατηγόρησε τον Σουνάκ πως έχει αμβλύνει τη στάση του έναντι του Πεκίνου, υποστηρίζοντας πως εκείνη θα υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή στάση.

Παράλληλα, και οι δύο συμφωνούν με την αντιμεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, που επιδιώκει μεταξύ άλλων την απέλαση αιτούντων ασύλου (προσφύγων και μεταναστών) στη Ρουάντα. Ο Σουνάκ μάλιστα υπερθεμάτισε, προτείνοντας συνδυαστικά να φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο και σε πλοία, ενώ η Τρας υποσχέθηκε να προσλάβει περισσότερους συνοριοφύλακες.

Η υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε «πρόθυμη» να κόψει σημαντικά τους φόρους (κυρίως υπέρ των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων), ενώ ο Σουνάκ ανακοίνωσε πως πρώτα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό πριν προβεί σε μειώσεις φόρων.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην πρότασή της για «Νέες Ζώνες Επενδύσεων», με νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, η Τρας υποστήριξε ότι η δημιουργία τους θα αποδείξει την αφοσίωση των Συντηρητικών για το «μέλλον» των επιχειρήσεων, δίνοντας «κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων που θα αποδώσουν για τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους».

Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της χώρας θα καθοριστεί από την επιστολική ψήφο περίπου 180.000 έως 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος και το όνομά του θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ