Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανησυχία μετά την έκρηξη στο ηφαίστειο Σακουρατζίμα

Σοβαρή έκρηξη στο ηφαίστειο Σακουρατζίμα (στα ανοικτά του νησιού Κιούσου στη νοτιοδυτική Ιαπωνία) σημειώθηκε την Κυριακή, προκαλώντας ανησυχία με δεδομένο ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη Καγκοσίμα, που κατοικούν περίπου 600.000 άνθρωποι.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέβασε στο βαθμό 5 (που είναι το ανώτατο) το επίπεδο συναγερμού και ζήτησε την εκκένωση των κοντινών περιοχών, προειδοποιώντας ότι ηφαιστειακές πέτρες μπορεί να πέσουν σε απόσταση μέχρι και 3 χιλιόμετρα από τον κρατήρα. Πρόκειται για ζώνη που περιλαμβάνει και τις περιοχές Αριμούρα και Φουρουσάτο του αστικού κέντρου Καγκοσίμα, του οποίου το βασικό μέρος είναι στην απέναντι πλευρά του κόλπου όπου βρίσκεται και το ηφαίστειο.

Οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» μετέδωσαν χτες ότι η Υπηρεσία είχε παρατηρήσει «κινητικότητα» στο ηφαίστειο από τις 18/7, ενώ από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή το απόγευμα καταγράφηκαν συνολικά τέσσερις εκρήξεις στον κρατήρα Μιναμιντάκε. Το ίδιο ρεπορτάζ έκανε λόγο για «μικρότερη έκρηξη» που καταγράφτηκε και χτες τα ξημερώματα, γύρω στις 6.30 π.μ., αναφέροντας ότι η Υπηρεσία δεν περιμένει έκρηξη του μεγέθους που προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στην ίδια περιοχή το 1914.

Πάντως, οι αρχές έδωσαν εντολή για αναστολή της λειτουργίας προγραμμάτων θερινής απασχόλησης που λειτουργούσαν για μαθητές, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρακολουθούνταν και με ελικόπτερα.

Σημειωτέον ότι περίπου 50 χλμ. από το ηφαίστειο βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Σεντάι, για τον οποίο η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στη λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ