Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Οι φλόγες απειλούν πάλι το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι

Πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους είχαν γίνει στάχτη μέχρι χτες στις ΗΠΑ, μετά τη φωτιά που ξέσπασε από την Παρασκευή στην κομητεία Μαριπόσα της Καλιφόρνια, στα δυτικά. Η πυρκαγιά απειλούσε το εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι, που φιλοξενεί τις γιγάντιες σεκόγιες, ένα από τα ψηλότερα δέντρα στη Γη. Οι σεκόγιες κινδύνευσαν σοβαρά και στις αρχές του Ιούλη, από άλλη μεγάλη πυρκαγιά.

Μεταξύ άλλων, η φωτιά στη Μαριπόσα είχε προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για πάνω από 3.100 σπίτια και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση ή και δέσμευση για την αποκατάστασή τους.

Χτες, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκ. Νιούσον, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κομητεία, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε για τους κατοίκους όλων των περιοχών κοντά στη νοτιοδυτική είσοδο του πάρκου Γιοσέμιτι.

Μαρτυρίες πυροσβεστών έκαναν λόγο για μεγάλη επέκταση της πυρκαγιάς, που πλέον κατευθυνόταν γρήγορα προς την οροσειρά και την (πιο κοντινή) πόλη Μαριπόσα Πάινς. «Η πυρκαγιά μάς ξεπέρασε. Ούτε να της επιτεθούμε με τα μέσα που διαθέταμε δεν μπορούσαμε», όπως δήλωναν.

Στην περιοχή, όπως και σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα το έργο των πυροσβεστών. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) ανακοίνωσε ότι «πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να καταγραφούν σε όλη την περιοχή», με «μεγάλο κίνδυνο να υπάρχουν καταστροφικοί άνεμοι, σφοδρές χαλαζοπτώσεις και μερικοί ανεμοστρόβιλοι».

Η συζήτηση εστιάζει και πάλι στις συνέπειες και των «κλιματικών αλλαγών», συσκοτίζοντας την απουσία ολοκληρωμένης αξιοποίησης της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια μέτρησε το 2020 αλλά και το 2021 συνολικά 27,5 εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ