ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Συνεργασία στην ... καλλιέργεια αυταπατών για την ΕΕ

Συμπαίκτες σ' ένα άθλιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και καλλιέργειας αυταπατών στα λαϊκά στρώματα ότι μέσα στους κόλπους του «ευρωενωσιακού» οικοδομήματος μπορούν να αναπτυχθούν ...φιλολαϊκές πολιτικές, αναδεικνύονται ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν την ευκαιρία χτες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά «πολιτικό σύστημα και ταυτότητα», να ξαναρίξουν γέφυρες για «κοινή δράση» και «συνεργασία» παραμονές των ευρωεκλογών, επιδιώκοντας και οι δύο ταυτόχρονα να εξωραΐσουν την ΕΕ, ώστε να αποτρέψουν το λαό από μια ψήφο καταδίκης της στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο Αλ. Αλαβάνος, αφού μίλησε για «απαραίτητη, επείγουσα κοινή δράση των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα μας», έθεσε «ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέντε σημεία», για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ - διαφορετικά από τα πέντε σημεία που είχε θέσει πριν μερικούς μήνες. Την πρότασή του έσπευσε να χαιρετίσει ο Γ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας «διάθεση ουσιαστικότερης προσέγγισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας»...

Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει κοινή δράση είναι:

-- Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

-- Η απεμπλοκή της χώρας από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

-- Νέοι όροι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον τρόπο λειτουργίας, στα πλαίσια πολιτικών που δεν περιορίζονται μόνο στη νομισματική σταθερότητα.

-- Να τεθεί εκτός προοπτικής η αναθεώρηση του 2013 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και να επανεξετάσουμε τους όρους.

-- Πρωτοβουλία, ώστε η Ελλάδα να μην υποστηρίξει την εκλογή του Μπαρόζο στην Προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ.

Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, αφού με την ψήφο του και τη γενικότερη στάση του επικύρωσε συνθήκες και ευρωενωσιακές πολιτικές, αφού σε όλους τους τόνους δηλώνει υπέρμαχος της ΕΕ και της παραπέρα ισχυροποίησής της μέσω της πολιτικής ενοποίησης, έρχεται σήμερα, για ψηφοθηρικούς λόγους, δήθεν να αμφισβητήσει αυτά που ψήφισε. Εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό και συνδράμοντας στη συντονισμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που έχουν στήσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, επιχειρεί να πείσει ότι μια ...«προοδευτική συμμαχία» θα αλλάξει τις «δομές» και τους «κανόνες» πάνω στους οποίους στηρίζεται η ΕΕ, για να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αδύνατες και ανέφικτες στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά δημιουργούν και σκόπιμες συγχύσεις στα λαϊκά στρώματα ότι μέσα από αλλαγές προσώπων όπως αυτή του Μπαρόζο στα κορυφαία όργανα της ΕΕ μπορεί να σηματοδοτήσουν και αλλαγές στην πολιτική...

«Χαιρέτισε» τις προτάσεις Αλαβάνου

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο που ακριβώς δε θίγει τις δομές της ΕΕ και συντηρεί το αποπροσανατολιστικό και παρωχημένο επιχείρημα ότι μέσα στους κόλπους της υπάρχει μια ...σύγκρουση ανάμεσα στις «προοδευτικές» και «συντηρητικές» δυνάμεις, οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου να «χαιρετίσει» την πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου.

Εξάλλου, οι προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την «αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στην ΕΕ». Αλλαγή του «ρόλου» της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζα έχει προτείνει και ο Γ. Παπανδρέου, ώστε να υπάρξει, όπως είπε και χτες, «αναγκαία τόνωση της αγοράς», δηλαδή η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και καλύτερος «έλεγχος των τραπεζικών αγορών»... Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, προτείνει την «αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας» και ζητά «καλύτερη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ»... Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι και το ΠΑΣΟΚ «έχει καταθέσει πρόταση να υπάρχει εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής από τη βάση των πολιτών της ΕΕ, για να υπάρξει μια ισχυρή απάντηση στη λογική των μαγειρεμάτων που γίνονται για τον Μπαρόζο»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση» και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν άλλοι δρόμοι, με αποκεντρωμένο και συμμετοχικό κράτος, ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό, που θα αγγίξει και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, καθώς δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω στα παλιά υλικά»... Οι «νέοι δρόμοι» όπως του περιέγραψε είναι η «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή το άνοιγμα νέων προσοδοφόρων τομέων στο πολυεθνικό κεφάλαιο και η «επανακατάρτιση των εργαζομένων», μέσα από προγράμματα που θα προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Υφέρπει η αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση που μαίνεται καιρό τώρα στο εσωτερικό του ΣΥΝ εκφράστηκε το περασμένο Σάββατο και στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, παρά την προσπάθεια του προέδρου του Αλ. Τσίπρα να «κατευνάσει» τα πνεύματα με την πρότασή του για συγκρότηση εκλογικής επιτροπής, υπό την εποπτεία του, στην οποία ενέταξε κορυφαία στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», ανάμεσά τους τον Φ. Κουβέλη και τον Δ. Παπαδημούλη.

Οπως αναμενόταν, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» καταψήφισε το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης για τις ευρωεκλογές, ενώ επέλεξε «λευκό» για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Χτες, εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπενθυμίζει ότι ενώ ο ΣΥΝ «θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ μια θετική και γόνιμη επιλογή» και «υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία πολιτικής και οικονομικής της ενοποίησης σαν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του», ενέκρινε ένα κείμενο με «διάχυτο ευρωσκεπτικισμό», το οποίο σε συνδυασμό με την «τοποθέτηση στη δεύτερη εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου εκπροσώπου της ΚΟΕ (...) δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπαράθεση με ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια».

Να σημειώσουμε ωστόσο εδώ ότι η εκλογική διακήρυξη είναι πιθανό να συμπυκνωθεί αρκετά ώστε να απαλειφθούν σημεία της που προκαλούν τριβές. Αλλωστε, παρουσιάζοντάς την, ο Χ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε το σώμα ότι τελικά οι θέσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν πολύ και συμπλήρωσε: «Λέει η ΚΟΕ: Δεν θέλουμε ΕΕ, θέλουμε Ενωμένη Ευρώπη, είναι μακριά αυτό από μας;».

Στο πνεύμα της ανακοίνωσης αυτής κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των στελεχών της Πτέρυγας (Κουβέλης, Σαμπατακάκης κ.ά.) στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, που δέχτηκαν βροχή χαρακτηρισμών από στελέχη της πλειοψηφίας. Ο Γ. Πρωτονοτάριος κατήγγειλε «δαμανακισμούς», ενώ ο Ε. Τσακαλώτος προέτρεψε το σώμα ειρωνικά να υπερασπιστεί τις ιδέες των «ανανεωτών» μιας και ως κόμμα είναι υπέρ της «βιοποικιλότητας».

«Φοβάμαι ότι η μονομέρεια ορισμένων ηγετικών επιλογών έχει κάνει ζημιά στην εικόνα και την απήχησή μας», δήλωσε χτες ο Δ. Παπαδημούλης στα «ΝΕΑ», επικρίνοντας τις επιλογές για το ευρωψηφοδέλτιο. Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βρέθηκε ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της δημοσκοπικής άνοιξης», διεμήνυσε ότι «ο αριστερός ευρωπαϊσμός του ΣΥΝ είναι γερά κλειδωμένος σε όλες τις συνεδριακές αποφάσεις», αλλά και ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα κάνουμε τον απολογισμό».

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις

Με κριτήρια εθνικών εκλογών προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι, δίχως όμως την ίδια στιγμή να έχουν πάρει τη μεγάλη απόφαση να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι στο δικομματισμό, ανατρέποντας σε βάρος του τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν τα ευρήματα τριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο», το 40,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή για να υποστηρίξει το κόμμα του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ενώ 45,8% με ευρωπαϊκά κριτήρια, δηλαδή για να υποστηρίξει το κόμμα που μπορεί να τον εκπροσωπήσει καλύτερα στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 3,6 μονάδων, καθώς συγκεντρώνει 32,5% των ερωτηθέντων και ακολουθούν η ΝΔ με 28,9%, το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,5% και οι Οικολόγοι με 3%.

Κατά 5% προηγείται το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα». Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,4% και ακολουθούν η ΝΔ με 28,4%, το ΚΚΕ με 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,2%.

Προβάδισμα 4,7 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στο ΠΑΣΟΚ πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην «Ημερησία». Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 4,7%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,4%, έναντι 29,7% του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ