ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στροφή...

Μεγάλος νικητής των εκλογών, αλλά όχι από την πρώτη Κυριακή και εκτός απροόπτου, ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

Πανηγυρισμοί των οπαδών του Λούλα

Associated Press

Πανηγυρισμοί των οπαδών του Λούλα
ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Επιμονή και τεράστια υπομονή, για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που την τέταρτη φορά που είναι υποψήφιος, κατόρθωσε να συγκεντρώσει τουλάχιστον τις διπλάσιες ψήφους από τον κύριο αντίπαλό του, Ζοσέ Σέρα, το διάδοχο του προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο. Εντούτοις, παρά την τεράστια επιτυχία του, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από την πρώτη κιόλας Κυριακή των γενικών εκλογών.

Αραγε αυτή θα αποδειχτεί και η τυχερή για τον Λούλα; Ουδείς γνωρίζει, καθώς ο δεύτερος γύρος, που είναι προγραμματισμένος για τις 27 Οκτώβρη, αναμένεται ακόμη πιο σκληρός από τον πρώτο. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται και αυτή τη φορά ο Λούλα να μην κατορθώσει να πιει νερό... μάλλον πρόβλεψη εκ τους ασφαλούς, καθώς όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει να συγκεντρώνεις τα πυρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Ηδη πολλά έχουν γραφτεί για τη δημιουργία «άξονας του κακού» στη Λατινική Αμερική, μεταξύ της Βραζιλίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Πάντως, πρώην ηγέτης - συνδικαλιστής ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξασφαλίζει άνετο προβάδισμα. Με καταμετρημένο το 98,3% των ψήφων, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας, ο Λούλα, εξασφαλίζει το 46,67% των ψήφων και καλείται να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Ζοζέ Σέρα, υποψήφιο του δεξιού Κόμματος της Βραζιλιανικής Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) που λαμβάνει το 23,26%. Ο πρώην κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο Αντονι Γκαροτίνιο και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB) λαμβάνει το 17,64% των ψήφων, ενώ ακολουθεί ο Σίρο Γκόμες υποψήφιος του Εργατικού Μετώπου και του Λαϊκού Κόμματος Βραζιλίας (PPS) με 12,09%.

Οσο για το δεύτερο γύρο... σύμφωνα με τον Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία στενό συνεργάτη του Λούλα, τα διεθνή μέσα, αλλά και την κουβανική εφημερίδα Granma, άρχισε τις επαφές με τους υποψηφίους που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, με κοινό αγωνιστικό παρελθόν, όπως ο Γκαροτίνιο και ο Γκόμες. Ηδη, σύμφωνα πάντα με τον Γκαρσία, υπήρξε κάποια πρώτη συμφωνία με τον Γκόμες.

Ελπιδοφόρες διακηρύξεις...

Παρά την αναμονή μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς όλοι ανέμεναν ο Λούλα να κερδίσει και από την πρώτη κιόλας Κυριακή, οι οπαδοί του Λούλα δε συγκρατήθηκαν και ξεχύθηκαν τόσο στην κεντρική λεωφόρο Παουλίστα του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, πανηγυρίζοντας, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας «Τώρα είναι η ώρα του Λούλα». Η εκλογική διαδικασία, που έγινε με πλήρως ηλεκτρονική μέθοδο, καθυστέρησε αρκετά, εξαιτίας των προβλημάτων στη λειτουργία των ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αντικατασταθούν. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μακριές ουρές και πολύωρη καθυστέρηση, που έφτανε και τις τρεις ώρες, σε πολλές περιοχές, ιδίως στο Ρίο, στο Σάο Πάουλο και στην Μπραζίλια.

Πάντως, το κυριότερο μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ένα και μοναδικό. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων, απέρριψαν την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και την πλεύση στην ίδια ρότα, που υπόσχεται ο Σέρα ακολουθώντας τον προκάτοχό του, Καρδόσο. Είναι η πολιτική αυτή, που οδήγησε τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία του νοτίου αμερικανικού ημισφαιρίου, στο χάος και το λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. Οπως υπόσχεται ο Λούλα, η «Βραζιλία θα ανακτήσει την τιμή και την αξιοπρέπειά της», τονίζοντας ότι στις εκλογές το λόγο δεν έχουν οι αγορές, αλλά ο λαός και εκφράζοντας συνάμα και την αντίθεσή του στην Παναμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου (ALCA), δηλώνοντας ότι είναι «προσπάθεια προσάρτησης της Λατινικής Αμερικής εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκλογές και φονικά

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ακόμη μια έκρηξη βόμβας στο Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας χτες είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι δύο, ενώ σήμερα πραγματοποιείται ο τελευταίος γύρος των κρατιδιακών εκλογών.

Η βόμβα, σύμφωνα με αξιωματούχο, δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το «Γαλλικό Πρακτορείο» και το «Ρόιτερς», ήταν «μεγάλης ισχύος». Οι εκλογές στο Κασμίρ έχουν σημαδευτεί από την άγρια βία. Από την κήρυξη των εκλογών, στις 2 Αυγούστου, πάνω από 600 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 σημαντικών πολιτικών της περιοχής. Η δράση των αυτονομιστικών οργανώσεων συνεχίζεται χωρίς διακοπή, παρά την παρουσία 850.000 Ινδών στρατιωτών στα σύνορα και δεκάδων χιλιάδων στο εσωτερικό του κρατιδίου.

Η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο μεταξύ θέτει αυτές τις ημέρες σε λειτουργία «ραντάρ ισραηλινής κατασκευής» για να ελέγξει τις εισβολές ενόπλων από το Πακιστάν, όπως μετέδωσε επίσης χτες το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του ινδικού υπουργείου Αμυνας την Κυριακή. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έχει συμφωνήσει με το Τελ Αβίβ για την αγορά, έναντι τιμήματος 70 εκατ. δολαρίων, 1.022 φορητών ραντάρ της εταιρίας EL-OP που μπορούν να ανιχνεύουν ανθρώπινη κίνηση σε απόσταση ως και 10 χιλιομέτρων. Η Ινδία έχει ήδη εγκαταστήσει αρκετές από αυτές τις συσκευές στη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Ινδικό Κασμίρ από το τμήμα του κρατιδίου που ανήκει στο Πακιστάν. Ωστόσο, το θέμα της αγοράς και χρήσης τέτοιων συστημάτων αποτελεί θέμα «διαπραγμάτευσης» με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το PTI. «Διαπραγματευόμαστε μια προσφορά που μας έκανε το Πεντάγωνο», δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ φέρεται να είχε μεσολαβήσει προσωπικά για την επίτευξη συμφωνίας. Είναι βέβαια ένα ερώτημα κατά πόσον η βία στο Κασμίρ αποτελεί προϊόν της έλλειψης προηγμένων οπλικών συστημάτων...

Αν στο Κασμίρ οι κάλπες, που ανοίγουν ξανά σήμερα για τον τελευταίο γύρο, είναι ματωμένες, στο Πακιστάν οι κάλπες που ανοίγουν αύριο είναι χακί. Από τα 71 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι άγνωστο πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες που έστησε ο πραξικοπηματίας στρατηγός (Πρόεδρος για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ και ο δυτικός Τύπος χαρακτηρίζει «βήμα προς την επιστροφή στη δημοκρατία». Οπως κι αν έχει, ο κόσμος περιμένει καλπονοθεία άνευ προηγουμένου. Στη χώρα, παραδέχεται το CNN, «η πολιτική μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι»... Εξάλλου, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, ο Μουσάραφ θα έχει την τελευταία λέξη: φρόντισε γι' αυτό περνώντας πριν μερικές εβδομάδες «μεταρρυθμίσεις» που δίνουν στον Πρόεδρο καταλυτικές υπερεξουσίες...

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Συγκατοίκηση» Σοσιαλδημοκρατών και πρώην αυτονομιστών...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που προηγήθηκε έναντι των άλλων παρατάξεων στις πρόσφατες γενικές εκλογές της ΠΓΔΜ, έδωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι.

Ο 40χρονος Τσερβένκοφσκι, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να συγκροτήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή του κόμματος των πρώην ανταρτών («Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση»), ανακοίνωσε πως βασικός του στόχος είναι να «σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα εκπληρώνει τις προσδοκίες όλου του λαού της χώρας» με τις ακόλουθες προτεραιότητες: Την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, την αποκατάσταση της έννομης τάξης, την καταπολέμηση του εγκλήματος και την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων...

Οι επίσημες επαφές συνεργασίας ανάμεσα στο μπλοκ του Τσερβένκοφσκι «Μαζί για τη Μακεδονία» και στο κόμμα των πρώην αυτονομιστών εντείνονται εδώ και τέσσερις μέρες. Οι πληροφορίες φέρουν το μπλοκ του Τσερβένκοφσκι να επιθυμεί την ανάληψη των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας και τον αρχηγό της «Δημοκρατικής Ενωσης για την Ολοκλήρωση» Αλί Αχμέτι να μην αναλαμβάνει θέση υπουργού.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε 20 μέρες να λάβει την έγκριση της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ