Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στροφή...

Μεγάλος νικητής των εκλογών, αλλά όχι από την πρώτη Κυριακή και εκτός απροόπτου, ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

Πανηγυρισμοί των οπαδών του Λούλα

Associated Press

Πανηγυρισμοί των οπαδών του Λούλα
ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Επιμονή και τεράστια υπομονή, για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που την τέταρτη φορά που είναι υποψήφιος, κατόρθωσε να συγκεντρώσει τουλάχιστον τις διπλάσιες ψήφους από τον κύριο αντίπαλό του, Ζοσέ Σέρα, το διάδοχο του προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο. Εντούτοις, παρά την τεράστια επιτυχία του, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από την πρώτη κιόλας Κυριακή των γενικών εκλογών.

Αραγε αυτή θα αποδειχτεί και η τυχερή για τον Λούλα; Ουδείς γνωρίζει, καθώς ο δεύτερος γύρος, που είναι προγραμματισμένος για τις 27 Οκτώβρη, αναμένεται ακόμη πιο σκληρός από τον πρώτο. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται και αυτή τη φορά ο Λούλα να μην κατορθώσει να πιει νερό... μάλλον πρόβλεψη εκ τους ασφαλούς, καθώς όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει να συγκεντρώνεις τα πυρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Ηδη πολλά έχουν γραφτεί για τη δημιουργία «άξονας του κακού» στη Λατινική Αμερική, μεταξύ της Βραζιλίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Πάντως, πρώην ηγέτης - συνδικαλιστής ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξασφαλίζει άνετο προβάδισμα. Με καταμετρημένο το 98,3% των ψήφων, σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας, ο Λούλα, εξασφαλίζει το 46,67% των ψήφων και καλείται να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Ζοζέ Σέρα, υποψήφιο του δεξιού Κόμματος της Βραζιλιανικής Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) που λαμβάνει το 23,26%. Ο πρώην κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο Αντονι Γκαροτίνιο και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB) λαμβάνει το 17,64% των ψήφων, ενώ ακολουθεί ο Σίρο Γκόμες υποψήφιος του Εργατικού Μετώπου και του Λαϊκού Κόμματος Βραζιλίας (PPS) με 12,09%.

Οσο για το δεύτερο γύρο... σύμφωνα με τον Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία στενό συνεργάτη του Λούλα, τα διεθνή μέσα, αλλά και την κουβανική εφημερίδα Granma, άρχισε τις επαφές με τους υποψηφίους που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, με κοινό αγωνιστικό παρελθόν, όπως ο Γκαροτίνιο και ο Γκόμες. Ηδη, σύμφωνα πάντα με τον Γκαρσία, υπήρξε κάποια πρώτη συμφωνία με τον Γκόμες.

Ελπιδοφόρες διακηρύξεις...

Παρά την αναμονή μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς όλοι ανέμεναν ο Λούλα να κερδίσει και από την πρώτη κιόλας Κυριακή, οι οπαδοί του Λούλα δε συγκρατήθηκαν και ξεχύθηκαν τόσο στην κεντρική λεωφόρο Παουλίστα του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, πανηγυρίζοντας, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας «Τώρα είναι η ώρα του Λούλα». Η εκλογική διαδικασία, που έγινε με πλήρως ηλεκτρονική μέθοδο, καθυστέρησε αρκετά, εξαιτίας των προβλημάτων στη λειτουργία των ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αντικατασταθούν. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μακριές ουρές και πολύωρη καθυστέρηση, που έφτανε και τις τρεις ώρες, σε πολλές περιοχές, ιδίως στο Ρίο, στο Σάο Πάουλο και στην Μπραζίλια.

Πάντως, το κυριότερο μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ένα και μοναδικό. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων, απέρριψαν την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και την πλεύση στην ίδια ρότα, που υπόσχεται ο Σέρα ακολουθώντας τον προκάτοχό του, Καρδόσο. Είναι η πολιτική αυτή, που οδήγησε τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία του νοτίου αμερικανικού ημισφαιρίου, στο χάος και το λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. Οπως υπόσχεται ο Λούλα, η «Βραζιλία θα ανακτήσει την τιμή και την αξιοπρέπειά της», τονίζοντας ότι στις εκλογές το λόγο δεν έχουν οι αγορές, αλλά ο λαός και εκφράζοντας συνάμα και την αντίθεσή του στην Παναμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου (ALCA), δηλώνοντας ότι είναι «προσπάθεια προσάρτησης της Λατινικής Αμερικής εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ