Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αναμένοντας το διάγγελμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανευ εκπλήξεων αναμενόταν το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, για το Ιράκ. Στόχος, κυρίως, είναι η εσωτερική κοινή γνώμη καθώς σήμερα αρχίζει η συζήτηση στο Κογκρέσο για την παροχή ή όχι «ελευθέρας» στον Αμερικανό Πρόεδρο ακόμη και για μονομερή επίθεση κατά του Ιράκ.

Εκτός από τα γνωστά επιχειρήματα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται, επίσης, να καλέσει τους Ιρακινούς αξιωματικούς να μην υπακούσουν στις εντολές του Σαντάμ Χουσεΐν, ιδιαίτερα αν τους διατάξει να χρησιμοποιηθούν βιολογικά και χημικά όπλα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, προειδοποιώντας τους ότι θα κατηγορηθούν για «εγκλήματα πολέμου». Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο, ο ίδιος δήλωνε ότι «η χρήση βίας δεν είναι η πρώτη επιλογή του», αλλά προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια των ΗΠΑ και το να μην επιτρέπεται στο χειρότερο δικτάτορα να εκβιάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον του Προέδρου Μπους, ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς τον κατηγόρησε για «υπερβολική μονομέρεια καθώς ενώ καλεί τους συμμάχους ταυτόχρονα τους δείχνει ότι δεν τους υπολογίζει». Για ένα «αντίστροφο Περλ Χάρμπορ» μίλησε ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι σε περίπτωση προληπτικής επίθεσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για αδικαιολόγητο μονομερές αμόκ. Παρ' όλα αυτά, οι φωνές αυτές δε φαίνεται να μπορούν να υπερισχύουν μέσα στο Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή, νέες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μπορεί τα 2/3 να τάσσονται υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ, αλλά το ποσοστό μειώνεται ότι γίνεται λόγος για μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, το 69% των Αμερικανών εκτιμά ότι ο Μπους ασχολείται υπερβολικά με το Ιράκ και όχι με την οικονομία, όπως θα έπρεπε, ενώ το 63% προτιμά να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, πάντως, Χανς Μπλιξ επέστρεψε, χτες, στη Βιέννη για διαβουλεύσεις, ενώ άρχισε η εκπαίδευση 50 επιπλέον επιθεωρητών που αναμένουν την τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μεταβούν στο Ιράκ. Στους κόλπους του Συμβουλίου, οι επαφές εντείνονται και σε ένα δείγμα προσέγγισης, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Βρετανίας αλληλοϋποχώρησαν δηλώνοντας ότι είναι πιθανή η λήψη νέας απόφασης (και σε δύο φάσεις όπως επιθυμεί η Γαλλία), χωρίς να διευκρινιστεί, όμως, αν κάμφθηκαν οι γαλλορωσικές αντιρρήσεις για την πρόβλεψη «αυτόματης στρατιωτικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ