Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποτράπηκε νέο πραξικόπημα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το σχέδιο πιθανώς πανομοιότυπο: διαδηλώσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και απόπειρα «κατάληψης του Καράκας» κατά την 10η Οκτώβρη, με την προετοιμασία μεγάλης γενικής απεργίας και φυσικά τις αναγκαίες κινήσεις στη σκιά. Σκηνικό, όπως εμφανίζεται, ανάλογο με αυτό που προηγήθηκε του αποτυχημένου τελικά πραξικοπήματος και διάρκειας μόνο δύο ημερών, 12-14 Απρίλη. Τα παθήματα γίνονται όμως μαθήματα - καταρχήν για την ίδια την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες.

Ο ίδιος ο Τσάβες ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι υπήρξε εν εξελίξει συνωμοσία για την ανατροπή του εκ νέου, εκ μέρους κάποιων στρατιωτικών και πολιτών, μελών των ομάδων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ενρίκε Τεχέρα, η οποία αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από αξιωματούχους της Ασφάλειας.

Οπως μετέδωσε το «Reuters», ο Τσάβες, ενώπιον δημάρχων και κυβερνητών, ανακοίνωσε: «Σταματήσαμε ένα πραξικόπημα, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό», και προσέθεσε ότι «αν και απετράπη αυτή η απόπειρα, η απειλή από τους φασίστες δολοπλόκους παραμένει, και πρέπει να βρισκόμαστε επί ποδός 24 ώρες το 24ωρο».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν παρέθεσε πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο έκανε γνωστό ότι το σχέδιο του πραξικοπήματος που θα ετίθετο σε εφαρμογή εντός της επομένης βδομάδας αποκαλύφθηκε, όταν ένας από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατόρθωσε να διεισδύσει στις ομάδες και φυσικά να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για την απόπειρα και αμέσως ειδοποίησε τις Αρχές. Αμέσως μετά διενεργήθηκε έλεγχος στην κατοικία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί, αλλά ανακρίνεται. Οπως ανακοινώθηκε στην οικία του βρέθηκαν έγγραφα, που αναφέρονταν στο σχεδιασμό της ανατροπής του Τσάβες, καθώς και στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πάντως, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Ενρίκε Τεχέρα αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε συνωμοσία εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας.

Πάντως, τα «προβλήματα» για τις ομάδες της αντιπολίτευσης δε σταματούν εδώ. Δε φτάνει μόνο ότι αποκαλύφθηκε το σχέδιο ανατροπής, αλλά και πολλές ομάδες των εμφανιζόμενων ως «δυσαρεστημένων» επιχειρηματικών κ.ά., δε δείχνουν προθυμία να συμμετάσχουν στις υπόγειες διαβουλεύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι και το κάλεσμα για τη γενική απεργία δε βρίσκει ανταπόκριση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της «μπολιβαριανής επανάστασης» επαγρυπνούν, περιφρουρούν και μάχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ