Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Ερευνες, εκατέρωθεν, για την έκρηξη στο πετρελαιοφόρο

ΣΑΝΑ'Α - ΠΑΡΙΣΙ.--

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η εισαγγελία του Παρισιού, ενώ η πρώτη τριμελής ομάδα Γάλλων ειδικών της αντιτρομοκρατικής έφθανε στην πόλη Μουκάλα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα για τις αιτίες της έκρηξης στο γαλλικό πετρελαιοφόρο «Limburg». Οι απόψεις ανάμεσα στη γαλλική και στην υεμενική ηγεσία διίστανται καθώς η πρώτη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ η δεύτερη δηλώνει βέβαιη ότι πρόκειται για ατύχημα. Οποια, πάντως, και αν είναι η αλήθεια, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκαν, για άλλη μια φορά, στα ύψη υπό τη σκιά ανησυχιών για ενδεχόμενο κύμα επιθέσεων εναντίον πετρελαιοφόρων.

Χτες το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που κατέκαιγε το «Limburg», ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τεράστια οικολογική καταστροφή που απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Οπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία «Euronav» μόνο ένα μέλος του 25μελούς πληρώματος, ένας Βούλγαρος, αγνοείται ακόμη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι ασφαλείς στη Μουκάλα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία έκανε λόγο για «σχεδιασμένη ενέργεια» και υποστήριζε ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο κύτος του πλοίου, το οποίο είναι μεγάλο όσο ένας άνθρωπος, δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί, παρά μόνο εάν υπήρχε σφοδρή σύγκρουση με μεγάλο πλοίο ή με σοβαρή ταχύτητα και σίγουρα φορτωμένο με εκρηκτικά. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωνε, λακωνικά, ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί» και ότι «οι έρευνες θα αποδείξουν την αλήθεια».

Ο υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας της Υεμένης, Σαγιέντ Γιαφάι, από την άλλη, διατεινόταν ότι πρόκειται για ατύχημα (πιθανώς διαρροή πετρελαίου) και επικαλούνταν την πρώτη κατάθεση του Υμπέρ Αρντιγιόν, πλοιάρχου του «Limburg» στις υεμενικές αρχές, σύμφωνα με την οποία πρώτα ξέσπασε πυρκαγιά και μετά σημειώθηκε η έκρηξη. Τους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδει η πλοιοκτήτρια εταιρία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο πετρελαιοφόρο, του οποίου τα ηλεκτρονικά συστήματα θα είχαν επισημάνει έγκαιρα την οποιαδήποτε διαρροή. Συμπληρώνει, δε, ότι ο πλοίαρχος φέρεται να διέκρινε μια ψαρόβαρκα να κατευθύνεται προς το πλοίο λίγο πριν την έκρηξη. Πάντως, δημοσιογράφοι που έσπευσαν επί τόπου τόνιζαν ότι οι άκρες του ρήγματος είναι από μέσα προς τα έξω και όχι αντιστρόφως.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το «Limburg», με ελάχιστη ταχύτητα, οδηγούνταν από υεμενική φορτηγίδα στο λιμάνι του Μίνα αλ Ντάμπαχ. Είχε μισθωθεί από τη μαλαισιανή «Petronas» και μετέφερε 400.000 βαρέλια αργού σαουδαραβικού πετρελαίου. Ενώ οι έρευνες εξελίσσονται, από το Λονδίνο, ο ισλαμιστής κληρικός Αμπού Χαμζά αλ Μάσρι, που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με «σκληρές» ισλαμιστικές οργανώσεις, εκτιμούσε ότι πρόκειται για επίθεση από ισλαμιστική οργάνωση, δηλώνοντας ότι πλέον τα εναπομείναντα μέλη της Αλ Κάιντα έχουν εισχωρήσει σε άλλες οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό ναυτικό είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον πετρελαιοφόρων που πλέουν στον Περσικό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ