Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο προκλητικό αιματοκύλισμα

Με τανκς και ελικόπτερα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην προσφυγική πόλη Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας, όπου έβαλλε κατά αμάχων και του νοσοκομείου, αφήνοντας 14 νεκρούς και τουλάχιστον 80 τραυματίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αιματηρότατη ήταν η εισβολή του ισραηλινού στρατού στην προσφυγική πόλη Κχαν Γιούνις, που ενέτεινε τις υπάρχουσες ανησυχίες ότι προετοιμάζεται μαζική επέλαση στη «μεγάλη φυλακή» της Λωρίδας της Γάζας. Εντονες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις, αλλά δεν πτόησαν την ισραηλινή προκλητικότητα, καθώς ο στρατός επέρριπτε τις ευθύνες του μακελειού των αμάχων στους «τρομοκράτες μαχητές που παρεισέφρησαν στο πλήθος».

Στη μία μετά τα μεσάνυχτα, 40 τανκς, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε δύο συνοικίες της Κχαν Γιούνις υπό το πρόσχημα της «καταστροφής της τρομοκρατικής υποδομής», καθώς η, ασφυκτικά περικυκλωμένη με βάσεις και εποικισμούς, πόλη θεωρείται προπύργιο της Χαμάς. Ο στρατός μετά από 4 ώρες τρόμου άρχισε να αποχωρεί. Το αιματοκύλισμα έγινε όταν ισραηλινό ελικόπτερο έβαλλε εναντίον του κόσμου που εξήλθε από τα σπίτια για να βοηθήσει τους τραυματίες, ενώ λίγη ώρα αργότερα τανκς γάζωσαν το νοσοκομείο «Νάσερ» της πόλης, όπου είχε μεταβεί πλήθος προκειμένου να αναγνωρίσει νεκρούς και τραυματίες.

Συνολικά, 14 είναι νεκροί, εκ των οποίων 5 παιδιά, και 80 οι τραυματίες, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Στην κηδεία ορισμένων από τα θύματα το οργισμένο πλήθος ζητούσε εκδίκηση. Ο ισραηλινός στρατός αιτιολόγησε τα στυγνά πλήγματα κατά αμάχων υποστηρίζοντας ότι ενώ υποχωρούσε δέχτηκε πυρά από μαχητές, οι οποίοι στη συνέχεια «αναζήτησαν καταφύγιο ανάμεσα σε πολίτες κοντά στο νοσοκομείο». Μάλιστα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι «δυστυχώς αυτά έχει ο πόλεμος».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μιλούσε για «φρικτά εγκλήματα πολέμου», καλούσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστινίους και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι στοχεύει να τορπιλίσει τη νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία που προωθεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που βρίσκεται στην περιοχή. Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, της Χαμάς, απείλησε με νέες επιθέσεις, τονίζοντας ότι «η δολοφονία αθώων πολιτών τιμωρείται με δολοφονία αθώων πολιτών».

«Συγκλονισμένος» δήλωσε ο Σολάνα, λίγο πριν συναντηθεί με τον Αραφάτ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δραματικότερο γιατί συμβαίνει σε μια στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός απομακρύνεται από τη βία». Εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, ανέκφραστα, αποδεχόταν το ισραηλινό δικαίωμα αυτοάμυνας και καλούσε το Ισραήλ να αποφεύγει «τις ανθρώπινες απώλειες και αναλογίζεται τις συνέπειες». Δυσαρέσκεια και λύπη εξέφρασαν Γαλλία, Ρωσία και Βρετανία, μιλώντας για «αδικαιολόγητες υπερβολές», ενώ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έκανε νέα έκκληση για διεθνή προστασία των Παλαιστινίων και ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση του οργανισμού Αλ Κούντς, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, για τις εξελίξεις.

«Φλέγεται» η Γάζα

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην πόλη της Γάζας μετά τη δολοφονία από 20 μασκοφόρους του επικεφαλής της αστυνομίας, Ραγιάχ Αμπού Λεχίγια, μέσα στο αυτοκίνητό του. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, που παλαιστινιακές αστυνομικές πηγές αποδίδουν στη Χαμάς. Ο Λεχίγια είχε συγκεντρώσει την μήνιν τους επειδή με τις δυνάμεις του είχε διαλύσει συγκέντρωση της οργάνωσης με 2 νεκρούς. Η Χαμάς πήρε αποστάσεις από τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «υπόθεση προσωπικής εκδίκησης».

Ακολούθησαν σφοδρές συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη της οργάνωσης, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να κάνουν συλλήψεις. Σκοτώθηκαν 2 στελέχη της Χαμάς και τραυματίστηκαν 15 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Βία και συναντήσεις

Αργά, χτες, ο Αραφάτ θα συναντιόταν με τον Σολάνα, που είχε, ήδη, επαφές με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ και τον υπουργό Αμυνας. Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπέγραψε νομοσχέδιο, που είχε «παγώσει» τα τελευταία 2 χρόνια, και ονομάζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, ως απάντηση στο σχετικό νομοσχέδιο που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Μπους.

Χτες, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Καλκίλια, και ένας άλλος έξω από τη Νάμπλους από εποίκους, ενώ μάζευε τις ελιές του. Το Σαββατοκύριακο, σε ξεχωριστά περιστατικά παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, 2 μαθητές έχασαν τη ζωή τους σε Νάμπλους και Τζενίν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στο μακελειό και τον εκτοπισμό προς τα σύνορα με την Αίγυπτο (2024-01-23 00:00:00.0)
Αιματηρή εισβολή στη Γάζα (2008-11-06 00:00:00.0)
Αιματηρές επιδρομές και εισβολές στη Γάζα (2008-04-12 00:00:00.0)
Εισβολή στην κεντρική Γάζα (2007-09-07 00:00:00.0)
Μεγάλη ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους (2007-02-27 00:00:00.0)
Δολοφονίες ακριβείας μαζί με τον «οδικό χάρτη» (2003-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ