Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εισβολή στην κεντρική Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επί ώρες αντάλλασσαν πυρά, άλλοτε σποραδικά και άλλοτε έντονα, Παλαιστίνιοι μαχητές και Ισραηλινοί στρατιώτες, κοντά στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, χτες. Τουλάχιστον δέκα ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν (εκ των οποίων οι τέσσερις μέλη των «Τζιχάντ» και «Χαμάς») και περισσότεροι από 12 τραυματίστηκαν.

Οι μάχες άρχισαν το πρωί, όταν ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο παλαιστινιακό έδαφος για να βρεθούν αντιμέτωπες με Παλαιστινίους μαχητές. Στη συνέχεια, πεζά τμήματα και ισραηλινά τεθωρακισμένα υποχώρησαν προς τις θέσεις τους στα όρια μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Λίγο αργότερα, Παλαιστίνιοι μαχητές επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα προσπάθησαν να προσεγγίσουν ισραηλινό φυλάκιο, αλλά επλήγησαν από ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά πολύ ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων.

Η χτεσινή εισβολή, που είναι και η αιματηρότερη των τελευταίων βδομάδων, σημειώνεται μια μέρα μετά την απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας να μην προχωρήσει σε ευρεία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, για να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών. Εντούτοις, ο υπουργός Αμυνας συμπλήρωνε, λίγο αργότερα ότι «ίσως τελικά να μην αποφευχθούν οι επιχειρήσεις εντός Γάζας».

Παράλληλα, χτες, ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου, Τόνι Μπλερ, συνάντησε τον Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα, που του έθεσε σειρά «πολιτικών ζητημάτων προς διευθέτηση». Ο Μπλερ δεν έκανε δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ