Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ερμαφρόδιτο» μνημείο

Στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας» συνεχίζεται με ένταση η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας

Στις 2 Σεπτέμβρη, οι τοπικές αρχές στο χωριό Κριχόφτσι της Δυτικής Ουκρανίας προχώρησαν στα εγκαίνια κοινού μνημείου προς τιμή τόσο των Σοβιετικών στρατιωτών, που έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο φασισμός, όσο και προς τιμήν των μελών της ουκρανικής φασιστικής οργάνωσης, που συνεργάστηκε με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Ετσι, στη μια πλάκα του μνημείου αναγράφονται τα ονόματα των 44 κατοίκων του χωριού, που έπεσαν πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού και ακριβώς απέναντι βρίσκεται πλάκα, όπου αναγράφονται τα ονόματα των 16 ντόπιων φασιστών.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, το μνημείο αυτό, που είναι το πρώτο ανάλογο στην Ουκρανία, θα βοηθήσει στο να ξεκινήσει η «ενότητα της Ουκρανίας και η ειρήνευση» ανάμεσα στους αντιφασίστες βετεράνους του πολέμου και όσων είχαν ενταχθεί στις ένοπλες εθνικιστικές - φασιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας. Ο ίδιος δεν κρύβει πως αυτό το μνημείο, που το παρουσιάζει ως υπόδειγμα «εθνικής ομοψυχίας», κατασκευάστηκε χάρη στη χρηματοδότηση ντόπιων επιχειρηματιών.

Η αντίληψη της «εθνικής ομοψυχίας» χρειάζεται ως «οξυγόνο» στο ντόπιο κεφάλαιο, για να μπορέσει να προωθήσει την παραπέρα εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, και μπροστά σ' αυτό δε διστάζει να παραχαράξει ακόμη και την Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ