Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο μακελειό αμάχων

Μετά από το βάρβαρο αμερικανικό βομβαρδισμό

Associated Press

Μετά από το βάρβαρο αμερικανικό βομβαρδισμό
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο μακελειό προκάλεσαν, εντός Βαγδάτης, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Ανταλλάσσοντας πυρά με σιίτες ενόπλους, όπως διατείνονται επισήμως, μέσα στη συνοικία Ουασάς, κάλεσαν εναέριες ενισχύσεις, που έβαλλαν κατά κτιρίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν εννιά. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι.

Αλλη μια επίθεση σημειώθηκε χτες στο Τικρίτ, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη δίπλα σε βενζινάδικο. Στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομική περίπολος αλλά τελικά σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και 17 τραυματίστηκαν.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, όλα βρίσκονται στο ρυθμό των εκθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράκ. Η τελευταία έκθεση ήταν της επιτροπής υπό τον απόστρατο στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η έκθεση χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» την ιρακινή αστυνομία προτείνοντας τη διάλυση και την πλήρη αναδιοργάνωσή της προκειμένου να υπερκεραστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους εθνοτικούς διαχωρισμούς.

Αντίθετα, κρίνει ως «καλύτερη» την κατάσταση του ιρακινού στρατού, επισημαίνοντας, όμως, ότι «τους επόμενους 12 - 18 μήνες δε θα είναι σε θέση να αναλάβει μόνος του δράση και χρειάζεται στήριξη». Εντούτοις, η έκθεση καταλήγει ότι «θα είναι μάλλον αδόκιμος ο αυστηρός ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ