Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - APEC
«Καίγονται» τα ψευτοσχέδια για το κλίμα...

ΣΙΔΝΕΪ.--

«Κλοτσιά» στα σχέδια των ηγετών ΗΠΑ - Αυστραλίας για νέα δήθεν μέτρα έναντι των κλιματικών αλλαγών έδωσε χτες με παροιμιώδη αβρότητα ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο. Οπως ξεκαθάρισε (προκαλώντας την ικανοποίηση πολλών αναπτυσσόμενων χωρών), οι συμφωνίες για τις κλιματικές αλλαγές «είναι δουλιά του ΟΗΕ» και όχι περιφερειακών οργανισμών... Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου της 21μελούς Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) κατέληξαν, μετά από τρίωρο, σε κοινή ανακοίνωση που χαρακτήριζε «ζωτικό συμφέρον» την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, την «ασφαλή ενέργεια και την καθαρή ανάπτυξη».

Οι υπουργοί του APEC ενέκριναν και «κοινούς κώδικες» για την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ γραφειοκρατών και επιχειρήσεων» και συμφώνησαν σε «κοινά βήματα» για παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη και την επιστροφή όσων διασπάθισαν... Εξέδωσαν ανακοίνωση - ευχολόγιο για την ευόδωση των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (γνωστές ως γύρος συνομιλιών της Ντόχα)...

Στο περιθώριο της διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε πλήθος διμερών συναντήσεων. Ξεχώρισαν η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Πρόεδρο Μπους (μίλησαν για κλιματικές αλλαγές, Ιράν, ΛΔ Κορέας, ανακλήσεις προβληματικών κινεζικών προϊόντων) και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Χάουαρντ (συμφώνησαν στην πραγματοποίηση ετήσιων συνομιλιών για διεθνή ζητήματα και περαιτέρω προώθηση των διμερών ενεργειακών σχέσεων).

Στο περιθώριο αυτών, αίσθηση προκάλεσαν στα ΜΜΕ οι βόλτες αυτοκινητοπομπής ομάδων κωμικών της αυστραλιανής ραδιοτηλεόρασης που χαιρετούσαν τους αστυνομικούς ντυμένοι Οσάμα Μπιν Λάντεν, ώσπου συνελήφθησαν τρία τετράγωνα απ' το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ