ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απειλές κλιμάκωσης της κατοχικής βίας

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στο φράχτη στα σύνορα με το Ισραήλ, στην Μπέι Λαχίγια της βόρειας Γάζας

Copyright 2018 The Associated

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στο φράχτη στα σύνορα με το Ισραήλ, στην Μπέι Λαχίγια της βόρειας Γάζας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το Ισραήλ είναι «έτοιμο» για νέα στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση κοντά στα ισραηλινά σύνορα, προειδοποίησε προχτές το υπουργικό συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν πως «οι διακοπές για τη "Χαμάς" τελείωσαν».

Η προειδοποίηση γίνεται μετά από την πρόσφατη λήψη μέτρων υψηλής ετοιμότητας των κατοχικών δυνάμεων για κλιμάκωση της βίας σε βάρος των Παλαιστινίων διαδηλωτών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων. Σε τέτοιες κινητοποιήσεις, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν εν ψυχρώ την Παρασκευή τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, μεταξύ τους ένα παιδί 14 ετών, και τραυμάτισαν δεκάδες από τους περίπου 20.000 διαδηλωτές. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες το απόγευμα, ενώ η απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας να μειώσει ξανά από τα εννιά στα έξι ναυτικά μίλια τη ζώνη αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες στη Γάζα προκάλεσε στα παράλια της Γάζας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνει σε καθημερινή βάση η βαρβαρότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών οξύνει την ένταση. Την Κυριακή το πρωί ένας νεαρός Παλαιστίνιος κοντά στο βιομηχανικό πάρκο Μπαρκάν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, φέρεται πως τραυμάτισε σοβαρά τρία άτομα κοντά σε εβραϊκό εποικισμό. Από τους τρεις, οι δύο πέθαναν λίγες ώρες μετά την επίθεση. Ο φερόμενος ως δράστης είναι κάτοικος της πόλης Καλκίγια και εργαζόταν σε εργοστάσιο, όπου και σημειώθηκε το επεισόδιο. Μέχρι χτες δεν είχε συλληφθεί, ενώ οι κατοχικές αρχές σε αντίποινα συνέλαβαν μέλη της οικογένειάς του.

Στο μεταξύ, η λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπαρ» υποστήριξε ότι το Κατάρ - με την έγκριση του «ειδικού συντονιστή» του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ - διοχετεύει σημαντικά κεφάλαια προς τη Λωρίδα της Γάζας, με τα οποία εξασφαλίζει την τροφοδοσία της περιοχής σε καύσιμα για έξι μήνες, παρακάμπτοντας την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη. Η εξέλιξη φέρεται πως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμπάς, ο οποίος εμφανίζεται να σκέφτεται την πιθανότητα «παγώματος» της μηνιαίας ροής κεφαλαίων ύψους 96.000.000 δολαρίων προς τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο «Kan» μετέδωσε το Σάββατο πως ο Αμπάς είχε «ιδιαίτερα τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, καθώς ο τελευταίος τον προειδοποίησε ότι νέα οικονομικά μέτρα στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να διακυβεύσουν την ασφάλεια της Αιγύπτου, ιδιαίτερα στη Χερσόνησο του Σινά». Η ίδια πηγή φέρει τον Αμπάς να απάντησε πως αν κάτι θα διακυβεύσει την ασφάλεια της Αιγύπτου «δεν είμαι εγώ ή οι πολιτικές μου αλλά η εγκαθίδρυση ενός κράτους των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Γάζα».

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Ισραηλινός αντιστράτηγος ε.α. Αμος Γιάντλιν, από το «Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ» (JNSS), δημοσιοποίησε 121σέλιδη πρόταση διαβλέποντας «παράθυρο ευκαιρίας», εξαιτίας της πολύ φιλικής προς το Ισραήλ κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της «μειωμένης εχθρότητας των αραβικών χωρών στη Μέση Ανατολή έναντι του Ισραήλ», προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το Ισραήλ «θα παραμείνει εβραϊκό, δημοκρατικό, κοσμικό και ηθικό κράτος αν δράσει αρκετά γρήγορα». Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική κατάσταση το Ισραήλ «θα γίνει κράτος δύο εθνοτήτων, χωρίς καθαρή εβραϊκή πλειοψηφία, κάτι που θα τερματίσει το χαρακτήρα του ως εβραϊκού κράτους».

Μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press», ο απερχόμενος δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ, ισχυρίστηκε χτες ότι στην «πόλη του» δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και επομένως ...δεν έχει νόημα να διατηρούν εκεί έδρα ούτε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ούτε η Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA.

ΣΥΡΙΑ
«Προσωρινό μέτρο» η συμφωνία για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ρωσοτουρκική συμφωνία της 17ης Σεπτέμβρη για το Ιντλίμπ είναι «προσωρινό μέτρο», εκτίμησε την Κυριακή μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Μπάαθ ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ. Αναγνώρισε ωστόσο ότι μπορεί να περιορίσει την αιματοχυσία,να συμβάλει στην ανάκτηση ελέγχου εδαφών της επαρχίας Ιντλίμπ από το συριακό στρατό και να αποδειχθεί «επωφελής».

«Η συμφωνία είναι ένα προσωρινό μέτρο χάρη στο οποίο η κυβέρνηση κέρδισε πόντους στο πεδίο, ξεκινώντας από τον τερματισμό της αιματοχυσίας», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ωρες αργότερα, ο Νάτζι αλ Μουστάφα, εκπρόσωπος του συριακού αντικαθεστωτικού «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση», που υποστηρίζεται από την Τουρκία και δρα στο Ιντλίμπ, υποστήριξε χτες ότι οι ένοπλοι της οργάνωσης άρχισαν να εφαρμόζουν τη ρωσοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, βάθους 15 έως 20 χλμ. στην περιοχή, προχωρώντας στην απόσυρση βαρέος πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τουρκικά στρατεύματα «ενίσχυσαν ορισμένες περιοχές» για να αποτρέψουν πιθανές παραβιάσεις της συμφωνίας.

Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερνίσιν, μιλώντας στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», υποστήριξε ότι Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν» στην οριοθέτηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και ότι την επιτήρησή της θα αναλάβουν Τούρκοι στρατιωτικοί και δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Τέλος, το ρωσικό δίκτυο TASS μετέδωσε πως μεταξύ άλλων χτες παραδόθηκαν στη Συρία δωρεάν τρεις συστοιχίες πυραύλων «S-300 ΡΜ», που αναπτύσσονται για να αποτρέψουν ισραηλινές επιθέσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν επέμεινε πάντως πως η χώρα του δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία, επικαλούμενος «εθνικά συμφέροντα» και «κινδύνους από την ιρανική στρατιωτική παρουσία».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ξανά «επισημάνσεις» για τα τουρκικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο», επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε στελέχη του κόμματός του (ΑΚΡ), στο φόντο των πολύπλευρων ανταγωνισμών που «διαπερνούν» όλη την περιφέρεια που «ενώνει» Ευρώπη - Ασία - Αφρική. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια ομιλία διαμήνυσε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας» στα νότια σύνορά της, εννοώντας την αναβάθμιση δυνάμεων που η ίδια θεωρεί απειλή για τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα (Κούρδους κ.ά.).

Σε άλλες του δηλώσεις, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας του, λέγοντας: «Φυσικά υπάρχουν προβλήματα, αναταραχές, ελλείψεις στην οικονομία μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε (...) Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά τις εκλογές». Υποστήριξε ωστόσο ότι «υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις» ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε σχόλια που γίνονται και συνέχισε: «Θα πετύχουμε τους στόχους με τις δικές μας συνταγές και λύσεις, τα δικά μας προγράμματα. Φυσικά, η Τουρκία είναι ανοιχτή σε επενδύσεις, στήριξη και συνεισφορά όλων των ειδών, αρκεί το τίμημα γι' αυτό να μην είναι η κυριαρχία και το μέλλον της χώρας». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι πλέον δεν εξετάζεται νέα προσφυγή στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες ο Ερντογάν επανέφερε το ενδεχόμενο να οργανωθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σχολιάζοντας ότι «είναι 2018 και (οι Ευρωπαίοι) συνεχίζουν να μας αφήνουν να περιμένουμε». Σημειωτέον, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε έκθεση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές «προδιαγραφές» σε κεφάλαια (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) που αφορούν κράτος δικαίου, επίπεδο δημοκρατίας, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και έτσι δεν εγκρίθηκε η παροχή 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις στη Γερμανία αποτυπώνονται και με αφορμή τις προσεχείς εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας την Κυριακή 14 Οκτώβρη. Η Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, που παραδοσιακά είχε είτε απόλυτη πλειοψηφία, είτε υψηλά ποσοστά (άνω του 43%) και βασικά εξασφάλιζε κυβερνητική αυτοδυναμία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Infratest dimap» - για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD - συγκεντρώνει μόλις 33% (από 47,7% στις εκλογές του 2013).

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 18% (από 8,6%) και ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 11% (από 20,6% και 9% αντίστοιχα). Η ευρωσκεπτικιστική - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εμφανίζεται με 10% (δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες), οι φιλελεύθεροι του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) με 6% (από 3,3%) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke) με 4,5% (από 2,1%). Αλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 6,5% των ερωτηθέντων (από 8,7%).

Ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, αποστασιοποιήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων) διαμορφώνονται από την πολιτική του Βερολίνου», ενώ επιτέθηκε έμμεσα στον ηγέτη της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, που είναι υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για τους χειρισμούς στο θέμα της διαχείρισης των προσφύγων.

Στήριξη Σόιμπλε στην Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι η Αγκ. Μέρκελ θα επανεκλεγεί πρόεδρος της CDU στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβρη εξέφρασε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild». Επανέλαβε δε για πολλοστή φορά τη θέση του ότι η Γερμανία θα μπορούσε πλέον να ανεχτεί και μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Με αφορμή τις συχνές ενδοκυβερνητικές κρίσεις και το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Σόιμπλε είπε: «Αν το SPD κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο, δεν θα καταρρεύσει ο κόσμος. Εχουμε σταθερές δημοκρατικές συνθήκες», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι και ως μειοψηφία η κυβέρνηση θα είναι σταθερή. Εξάλλου, θύμισε, το φθινόπωρο του 2019 θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση του συνασπισμού.

Στο μεταξύ, χτεσινή δημοσκόπηση («Forsa») σε ομοσπονδιακό επίπεδο δείχνει τους Πράσινους στη δεύτερη θέση με 18%. Πρώτη εμφανίζεται η Χριστιανική Ενωση με 28%, στην τρίτη θέση το SPD με 16%, ενώ ακολουθούν η AfD με 16%, η «Αριστερά» με 10% και το FDP με 9%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει το 29%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ