ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
«8ωρο» γιοκ...

...φτωχοκομείο, για όσους επιζήσουν

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Από πού να πιάσεις και πού να σταθείς...

Με κεντρικό στόχο την πλήρη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, προωθούν ακάθεκτοι την ετήσια διευθέτηση. Λες και μπορεί να αναπληρωθεί μετά από ένα εξάμηνο η εργατική δύναμη, που θα «γονατίζει» τους προηγούμενους 6 μήνες με 10ωρα! Γυρνάνε πολύ πίσω το χρόνο, αν περάσει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί ότι θα 'χει χρόνο μετά να κάθεται. Μόνον όποιος τινάζει τα πέταλα, θα ...κάθεται.

Ανάλογης στόχευσης και η περίφημη οδηγία της ΕΕ για τις υπηρεσίες. Εξαιτίας του δημοψηφίσματος στη Γαλλία, τη ζαχαρώνουν λίγο, μιλώντας για εποπτεία μιας επιχείρησης από δύο ταυτόχρονα χώρες. Αυτό που παραμένει είναι: Με μισθό Λετονίας, δουλιά στην Ιταλία.

Εκεί που δεν κρύβουν λόγια είναι στο Ασφαλιστικό. Αφού καθησύχασαν το '92 τους «παλιούς», λέγοντας ότι η σύνταξη στα 65 θα ισχύει μόνο για τους νεοεισερχόμενους, αφού το έκαναν αυτό σύνταξη στα 67 με το νόμο Ρέππα, έρχονται τώρα να βάλουν χέρι και σε ό,τι είχε μείνει όρθιο: Βαριά και ανθυγιεινά, 35ετία, οι νέοι στόχοι. Για να πολεμήσουν, λέει, την πρόωρη συνταξιοδότηση. Για να γενικεύσουν, δηλαδή, το κανένας στη σύνταξη πριν τα 65.

Στον μεταξύ του ανταγωνισμό, το μεγάλο κεφάλαιο βιάζεται να κλείσει «εσωτερικά» μέτωπα, να πάρει πίσω, μέσα στους χώρους δουλιάς, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ό,τι αναγκάστηκε να παραχωρήσει χρόνια πριν, και να το κάνει αυτό με τρόπο που να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους όρους διεξαγωγής της ταξικής πάλης την επόμενη περίοδο.

Σ' αυτήν του την επιδίωξη έχει κυρίαρχο σύμμαχο, αν δεν είναι ήδη συστατικό στοιχείο αυτής της αντεργατικής επίθεσης, την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Που αναδεικνύεται επιμελέστερη και των «προγόνων» της στην ομάδα Ραυτόπουλου. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι πριν ακόμα κατατεθεί επισήμως η όποια αξίωση των βιομηχάνων, σπεύδει η ΓΣΕΕ να την παρουσιάσει σαν δική της πρόταση; (χτες έφτασε να προτείνει έως και κεφαλικό φόρο!)

Νιώθουν ότι η αμφισβήτηση φουντώνει, ότι η απειθαρχία και η ανυπακοή, αργά ή γρήγορα, θα παίρνουν όλο και πιο οργανωμένα χαρακτηριστικά. Και σπεύδουν.

Να, η σπουδαιότητα της ισχυροποίησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.


Η «ΛΙΣΑΒΟΝΑ» ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΛΟΓΙΑ: «Οι προσληφθέντες την περίοδο 1982-1992 έμειναν άθικτοι και σε αυτή την περιοχή χρειάζεται εξορθολογισμός» (η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Ν. Αγγελόπουλου/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΑ: «Ο κ. Αγγελόπουλος επανέλαβε ότι οι τρεις βασικές παράμετροι του ασφαλιστικού δεν πρόκειται να αλλάξουν, γιατί τα όρια ηλικίας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές και δημιουργούν κλίμα αποεπένδυσης και οι παροχές είναι από τις μικρότερες της Ευρώπης» (το ρεπορτάζ στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: «Υστερα από την εργασιακή κατρακύλα, την οποία η ΓΣΕΕ παρακολουθούσε με αφελή αθωότητα τα χρόνια του εκσυγχρονισμού, είναι απορίας άξιον τι ακριβώς θα διαπραγματευτεί όταν έρθει η ώρα να τεθεί επί τάπητος η πλήρης, ουσιαστικά, απελευθέρωση (...) το ζήτημα είναι πόσοι, ποιοι και σε ποιον βαθμό θα συναινέσουν στη σφαγή των αμνών...» (το σχόλιο στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΕΑ: «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί και η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπου ισχύει ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί το κατά πόσον η πρόοδος της τεχνολογίας, έχει αλλάξει τις συνθήκες εργασίας και επιτρέπει την περικοπή της σχετικής λίστας. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας έως και δέκα χρόνια, για χιλιάδες εργαζόμενους» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΜΑΥΡΟ - ΑΣΠΡΟ: «Αυτό που προτάσσει τώρα η κυβέρνηση είναι η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας με την καθιέρωση πιο ευέλικτων σχέσεων που θα διευκολύνουν τις προσλήψεις και δε θα τις αποθαρρύνουν, όπως ισχύει τώρα (...) είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αντιμετωπίζεται ως θέμα ταμπού η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων (...) η διοίκηση της ΓΣΕΕ πρέπει επιτέλους να πράξει σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των 500.000 ανέργων που είναι τα μεγάλα θύματα των σημερινών ανελαστικών εργασιακών σχέσεων» (το άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οργιάζει η διαφθορά, εργολάβοι, μεσάζοντες, υπάλληλοι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τέσσερις μνηστήρες για την Ολυμπιακή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ του ρεβόλβερ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με άδεια χέρια από την Τουρκία ο κ. Μολυβιάτης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πού το πάνε οι Τούρκοι στο Αιγαίο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣFΙRΙΖΟΥΝ κλέφτικα οι Τούρκοι

Η ΝΙΚΗ: Τους δίνουμε αέρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΑΡΡΟΕΣ υπονομεύουν τις εθνικές προσπάθειες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΙΠΛΟ ΑΓΚΑΘΙ Σκοπιανό - ελληνοτουρκικά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 11 ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στη στρατιωτική θητεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 500.000 υπαλλήλων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ 300% ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ για Ασφαλιστικό και εργασιακά

Η ΑΥΓΗ: Λάστιχο το οκτάωρο και το ασφαλιστικό

Η ΧΩΡΑ: 3 αλλαγές στο ασφαλιστικό

ΑΠΟΦΑΣΗ: 4 αλλαγές στις συντάξεις

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ σε πρόωρες συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα

ΤΑ ΝΕΑ: Στο απόσπασμα συντάξεις, ώρες εργασίας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ερχονται νέα ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ με όχημα τη συναίνεση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δούρειος ίππος (1)

«Καθιέρωση ελαστικού 8ωρου (εργασία από 6 έως 10 ώρες την ημέρα) με διευθυντικό δικαίωμα αναλόγως των παραγωγικών αναγκών της επιχείρησης. Ετσι η 10ωρη ημερήσια ή 50ωρη εβδομαδιαία εργασία, χωρίς υπερωρίες, θα διαρκεί έως έξι μήνες και το δεύτερο εξάμηνο θα ακολουθεί 6ωρη εργασία ώστε κατά μέσον όρο σε μέσο ετήσιο επίπεδο να προκύπτει 8ωρο» (το αίτημα του ΣΕΒ στα «ΝΕΑ»)

Δούρειος ίππος (2)

«Σημαντικές αλλαγές στον πυρήνα του σχεδίου Οδηγίας για την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών εισηγήθηκε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Εβελιν Γκέμπχαρτ στην οποία έχει ανατεθεί η αναμόρφωση του νομοσχεδίου. Εισηγήθηκε την από κοινού εποπτεία των επιχειρήσεων από τις αρχές των χωρών προέλευσης και προορισμού τους (... ) η έκθεση της κ. Γκέμπχαρτ αναμένεται να ενισχύσει τους υποστηριχτές του "ναι" στο γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Κατάντια

«Οι μισοί από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων προτιμούν να μένουν στο σπίτι ώστε να έχουν χρόνο για να μελετήσουν (...) "Οπως αποδεικνύει η πράξη, για τα παιδιά που επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι, στον βαθμό που οργανώσουν σωστά τον χρόνο τους, η επιλογή αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη από το να πάνε σχολείο"» (η δήλωση του καθηγητή Β. Τζάφα, προέδρου ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας, στο ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ