ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
Η παράσταση ξεκίνησε...

Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανεβάζουν στη διαπασών τις πατριωτικές κορόνες

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Γιατί κάθε φορά που ακούμε ηρωικές και σκόπιμα δραματοποιημένες δηλώσεις του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής, «κουμπωνόμαστε»; Γιατί οι φραστικοί λεονταρισμοί και η «αγέρωχη» στάση διόλου δε μας συγκινούν ούτε καν μας πείθουν; Απλούστατα γιατί η (ιστορική) πείρα έχει δείξει ότι όποτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν ένα «μεγάλο» συμβιβασμό και νέα εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόσο πιο πολύ ανεβάζουν τις «πατριωτικές» κορόνες.

Μπροστά σε ένα τέτοιο «συμβιβασμό» φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση Σημίτη για «ευρωστρατό» και Κυπριακό (πάλι πακέτο;) και έχει αρχίσει η παράσταση. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Στο εσωτερικό μοιράζονται υποσχέσεις για «αδιάλλακτη στάση», για «ασυμβίβαστη υπεράσπιση» των εθνικών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα στους «εταίρους» έχουν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι τα πράγματα προχωράνε «βάσει σχεδίου». Εννοείται αμερικανού σχεδίου (π.χ. κείμενο Αγκυρας). Ο ελληνικός λαός έχει βαρεθεί να ακούει κάθε φορά τους κυβερνώντες να επιτυγχάνουν «περήφανες νίκες» και την επόμενη μέρα να διαπιστώνει ότι πρόκειται για νίκη της νέας τάξης σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Εθνική ομοψυχία... Συσπειρωθείτε γύρω από την κυβέρνηση. Αλλά για ποιο στόχο και σκοπό; Για να «σωθεί» το ΠΑΣΟΚ; Αφού είναι «ένα το κρατούμενο» ότι δεν πρόκειται να πει «όχι» σε ό,τι διατάξει η Ουάσιγκτον για τη «διευθέτηση» των εθνικών θεμάτων.

«Η στάση του πρωθυπουργού, που απειλεί τώρα με βέτο την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τη δημιουργία του Ευρωστρατού, ασφαλώς ικανοποιεί την πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και αποδεικνύει πως ακόμα και με τους φίλους και εταίρους είναι αναγκαίο η Ελλάδα να κάνει πάντοτε τη φωνή της ακουστή.» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

«Νέο κύκλο επαφών με εκδότες άρχισε ο Σημίτης, ξεκινώντας τη Δευτέρα από τον Χρ. Λαμπράκη. Ακολουθούν και άλλοι» (από το ΠΟΝΤΙΚΙ) (σ.σ. Τα δύο τελευταία δε συνδέονται μεταξύ τους...).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΧΡΗΣΙΜΗ» ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΣΤΡΟΦΗ»: «Μετά την Αυστρία, την Ιταλία, τη Δανία, την Πορτογαλία και μόλις προ δεκαπενθημέρου τη Γαλλία, η καταγραφείσα στροφή προς τα δεξιά (σ.σ. στην Ολλανδία) παγιώνει την τάση στην Ευρώπη και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Γερμανία. Από την έκβαση της πολιτικής αναμέτρησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία το φθινόπωρο θα διαφανεί κατά πόσο αυτή η δεξιά τάση θα κυριαρχήσει στις χώρες "μοχλούς" της ΕΕ». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ: «Ποια είναι λοιπόν η λύση; Τόσο ο Πίτερ Ζερβάκης (σ.σ. ερευνητής του Κέντρου Σπουδών για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στη Βιέννη) όσο και η Χέδερ Γκραμπ, αναλύτρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης του Λονδίνου, πιστεύουν πως η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ οφείλει να αναζητήσει νέους, δημιουργικότερους τρόπους επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους. Να "διαφημίσει" αποτελεσματικότερα τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και να μην αποκλείει την ένταξη των ακροδεξιών κομμάτων στους κυβερνητικούς συνασπισμούς: η εμπειρία από την Ιταλία και την Αυστρία δείχνει ότι τα κόμματα αυτά είναι πρόθυμα να υιοθετήσουν πιο μετριοπαθείς απόψεις σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο της εξουσίας». (Από τα ΝΕΑ).

ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ: «Τα πολιτικά κίνητρα πίσω από τη συμφωνία ΝΑΤΟ -Ρωσίας θέτουν σημαντικά ερωτήματα για την ίδια τη συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν την υπόσχεση, να δοθεί "ίση φωνή" στη Μόσχα σε ορισμένα νατοϊκά ζητήματα, ως έναν τρόπο ανταμοιβής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την άποψη της Ουάσιγκτον, ο ηγέτης του Κρεμλίνου διακινδύνευσε πολλά προκειμένου να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταστήσουν άχρηστη τη συνθήκη ΑΒΜ, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, και να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία» (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρή γλώσσα προς τους «14» - ΔΥΟ ΒΕΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ - ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΧ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις - Γραπτές εξετάσεις τέλος - ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΡΤΕΣ - Στο Δημόσιο οι 55άρηδες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΑ 55 ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΙ «ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 55.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 29 ΜΑΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΛ.ΑΣ.: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΑΥΓΗ: ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΝ ΟΙ «15» ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ; - Ολα κρίνονται από τις Δημοτικές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΑΤΑΡΕ ΠΑΛΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ.

ΧΩΡΑ: ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΦΡΙΚΗ ΑΠΟ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ανέπαφη «Αγκυρα»: «Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η φόρμουλα - η οποία εμπεριέχεται σε επιστολή του ίδιου του Ισπανού πρωθυπουργού και προεδρεύοντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ - προς τον κ. Σημίτη προβλέπει την ενσωμάτωση της "ελληνικής οπτικής" για τη ρύθμιση των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ σε ειδική παράγραφο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης, διατηρώντας ωστόσο ανέπαφο το περιώνυμο "Κείμενο της Αγκυρας"». (Αννυ Ποδηματά - ΒΗΜΑ).

«Φωνή Κυρίου»: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. και του ανώτερου εκπροσώπου Σολάνα να βρει τρόπους να επιλύσει αυτό το θέμα στη βάση του Κειμένου Εφαρμογής της Νίκαιας. (σ.σ. "Κείμενο της Αγκυρας")... Καλούμε όλα τα μέρη να αποδεχτούν το κείμενο το συντομότερο δυνατόν». (Λιν Κάσελ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ). (σ.σ. «όλα τα μέρη», το εξής ένα: Ελλάδα).

Το καλό «χαρτί»: «Υπολογίζοντας στο πιο σίγουρο γι' αυτήν "χαρτί", την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Αγκυρα όχι μόνο δεν αλλάζει σε τίποτα τη γεωστρατηγική της απέναντι στη μετριοπαθή ελληνική ηγεσία, αλλά με κάθε κίνησή της καλεί την Αθήνα να "προσαρμοστεί" με τις απαιτήσεις της και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Στη νέα τάξη που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, η Τουρκία είναι βέβαιη ότι κατέχει ήδη μια πολύ καλή θέση. Και η ελληνική απομόνωση στην Ε.Ε. στο θέμα του ευρωστρατού δεν τη διαψεύδει.(Κ.Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Αμερικάνος»: «Σοβαρότερης πολιτικής σημασίας όμως ήταν η δήλωση του Γ. Παπανδρέου στους Τούρκους δημοσιογράφους (σ.σ. στο Ρέκιαβικ) ότι δεν τον ενοχλεί η επίσκεψη του Ανάν στην κατεχόμενη Κύπρο και η συνάντησή του εκεί με τον Ντενκτάς και όχι στο "Λήδρα Παλλάς", διότι η επίσκεψη Ανάν λαμβάνει χώρα εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...»(!) (Γ. Δελαστίκ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ