ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
«Ψεύτης Ηλιος»

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
«Ηλιε, Ηλιε αρχηγέ! δώσ' το σύνθημα εσύ, η χαρά να αναστηθεί»

Αυτά, όμως, συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια

και τα τραγούδια παραμύθια είναι

πόσο μάλλον που ο ήλιος, έτσι κατάκοιτος που είναι στην πλαγιά, κανένα σύνθημα δεν μπορεί να δώσει.

Μόνο θάνατος βασιλεύει

Λέγανε, τότε, στα 1991, ότι έρχεται χειμώνας, βαρύς χειμώνας, για τους λαούς όλου του κόσμου, σαν άμεση συνέπεια ότι επικράτησε η αντεπανάσταση. Και να μην επικρατούσε, βαρύς θα ήταν ο χειμώνας, καθώς το άστρο του άκρατου ανταγωνισμού μεσουρανούσε ήδη. Νόμος, με όρους νομοτέλειας γαρ.

Το κέρδος! Το καπιταλιστικό κέρδος. Οχι απλά αφορμή, μα η ίδια η αιτία του πολέμου.

Και η λεία του.

Κλάψε εσύ...

Μην κλάψεις! Για μία και μόνο φορά μην κλάψεις!

Συνήθισες σε βουνά και σε λαγκάδια να βρίσκεις δω κι εκεί ξεχασμένα διάφορα μνημεία αφιερωμένα σ' αυτήν ή την άλλη μάχη, σ' αυτόν ή τον άλλο ήρωα. Το τοπίο έχει ήδη αλλάξει. Ρικομέξ, Σαμίνα, Τέμπη, Γραμματικό.

Μη βιαστείς να πεις ότι αυτοί δε χάθηκαν σε μάχη. Γιατί αυτή είναι η πιο σκληρή μάχη απ' όλες. Ο κυνηγός του κέρδους, είναι ο πλέον αδίστακτος. Τα μαζικά εγκλήματα που βλέπεις στα τηλεοπτικά δελτία είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου. Είναι η στιγμή που πιάνεται στα πράσα, που «κάτι δεν πήγε καλά». Ομως, αυτός σκοτώνει καθημερινά. Στα θησαυροφυλάκιά του δεν υπάρχει ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ευρώ βγαλμένο τίμια. Είναι ήδη αρπαγμένος ιδρώτας και αίμα. Είναι αίμα κυριολεκτικά.

Γι' αυτό, κανένα δάκρυ! Οργάνωσε τη θλίψη, την οργή σου. Ωστε να μη γίνει κι αυτή θέαμα, δηλαδή ξανά δολάρια στην τσέπη του δολοφόνου.

Αυτός που κερδίζει και από το θέαμα του θανάτου είναι ο ίδιος που προξένησε το φόνο. Μην ξεγελιέσαι απ' τα ονόματα. Ενας είναι. Οσο αυτός δεν ανατρέπεται, κάθε συζήτηση γι' αυτήν ή την άλλη λεπτομέρεια είναι για να αυξηθούν τα κέρδη, για να μείνει το σύστημα άθικτο.

Λοιπόν; Ετοιμάζεις τα επόμενα φέρετρα; Να θυμάσαι, όμως, έστω: Κανένα κλάμα! Μην τους δώσεις ούτε ένα πλάνο από τη θλίψη σου. Κάνε την οργή σου υλικό για τη μόνη είδηση που δικαιούται να προβληθεί: Τη δική σου εξέγερση, την οργανωμένη, τη μελετημένη, αυτήν που θα φέρει τα πάνω κάτω. Μόνο έτσι θα πάψεις να είσαι υποψήφιος νεκρός. Τα ραδίκια είναι για να ζούμε απ' αυτά, όχι να τα κοιτάμε ανάποδα.

Ας έρθουν όσοι θέλουν χειμώνες. Υπάρχει τρόπος ως και τα παγωμένα τοπία να γίνουνε παρανάλωμα. Μόνο να έχεις αποφασίσει τι θα κάψεις. Χωρίς κόστος, κανένας ήλιος δε γυρνά.

Θα παραμένει «ψεύτης ήλιος».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: «Πήρα ένα νεκρό παιδί στην αγκαλιά μου και προσπάθησα να το απομακρύνω από τα συντρίμμια. Δεν μπορώ να ξεχάσω το παιδί. Ούτε μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την εικόνα της κοπέλας. Ηταν μικρή, μπορεί είκοσι ή δεκαοκτώ ετών με ωραία μακριά μαλλιά μέχρι τη μέση της. Και αυτή νεκρή» (ο Κώστας Μίχας, κάτοικος Γραμματικού / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Η εταιρία ιδρύθηκε από τους Ελληνοκύπριους εφοπλιστές Γιώργο και Ζήνωνα Μούσκα και ξεκίνησε με δρομολόγια τσάρτερ φτηνού κόστους από το αεροδρόμιο του Γκάτγκουικ (...) Πριν από δέκα μήνες πουλήθηκε στον μεγάλο τουριστικό οργανισμό "Λίμπρα" με έδρα την περιοχή Μπέρνετ στο Βόρειο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν πουλήθηκε η "Helios" είχε υποχρεώσεις και παθητικό ύψους έξι εκατομμυρίων λιρών. Ιδιοκτήτες της "Λίμπρα" είναι οι Ελληνοκύπριοι Ακης Κυπριανού και Θ. Δράκου, οι οποίοι με βάση πληροφορίες της ελληνοκυπριακής παροικίας κέρδισαν σημαντικά ποσά στο χρηματιστήριο της Κύπρου όπου είναι εισηγμένη η εταιρία τους» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ»: «"Μην πυροβολείτε τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους!" προτρέπει το επιβατικό κοινό ο αρθρογράφος της "Ιντιπέντεντ" Σάιμον Κάλντερ. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρά τη συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής "Ηλιος" οι αεροπορικές εταιρίες που προσφέρουν φθηνά εισιτήρια στο επιβατικό κοινό αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο μεταφοράς εδώ και 35 χρόνια» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ: «Σιωπή και θάνατος εν πτήσει. Ψάχνουν στα "μαύρα κουτιά" και στα συντρίμμια τα ίχνη και τις αιτίες του δυστυχήματος. Συσσωρευμένες τεχνικές βλάβες, ανθρώπινα λάθη και θυσία ανθρώπινων ζωών στο κυνήγι του κέρδους, ή, αυλαία νέων αποτρόπαιων χτυπημάτων στον αέρα;» (ο Αργύρης Δεμερτζής στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 ΓΙΑΤΙ για 121 ψυχές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΓΙΑΤΙ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ, ΟΡΓΗ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΡΙΛΕΛ ζωντανοί μέχρι τη στιγμή της συντριβής

ΤΑ ΝΕΑ: Ζωντανοί ως το τέλος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): Η νεκροψία ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

ΕΘΝΟΣ: Τι είδαμε στο πιλοτήριο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: SOS από τα Ταμεία για 660 εκατομμύρια ευρώ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Παράνομη οπλοκατοχή μεγάλης έκτασης

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Σφράγισε το παγκάρι!

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Η αλήθεια για την ακτοπλοΐα

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Τι «μαγειρεύουν» στο Μέγαρο Μαξίμου

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στην περιουσία του λαού

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πλυντήριο «αντιτρομοκρατίας»

«Αυτή τη φορά ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Ολες οι αναφορές δείχνουν ότι η ετοιμότητα ήταν παρούσα τη δύσκολη στιγμή που ένα αεροσκάφος βρέθηκε ακυβέρνητο στον ελληνικό εναέριο χώρο (...) Αυτό αποδεικνύει, καταρχήν ότι τα 1,2 δισ. δολάρια που δαπάνησε ο ελληνικός λαός για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας έπιασαν τόπο (...) Δυστυχώς, βέβαια, αυτά δεν απέτρεψαν το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 121 ατόμων - πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε; - αλλά μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι σε άλλες στιγμές κρίσης ο κρατικός μηχανισμός θα επιδεικνύει τέτοιου τύπου επαγγελματισμό και ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ενα σκοπό εξυπηρετούν

«Ειδικοί, αρμόδιοι, ημιαρμόδιοι, τεχνικοί, ελεγκτές, πρώην και νυν χειριστές, παρήλασαν ήδη στις τηλεοράσεις, διατυπώνοντας τις απόψεις τους, που πολλές φορές αλληλοσυγκρούονται, σε σημείο που να προκαλείται σύγχυση στον απλό πολίτη, ο οποίος το μόνο που μπορεί να γνωρίζει είναι ότι όταν ταξιδεύει με το αεροπλάνο, εναποθέτει τη ζωή του στην εταιρία και σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τεχνικούς εδάφους, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και φυσικά στους πιλότους, από τους οποίους αναμένει να την προστατέψουν και να την τιμήσουν. Είναι αναπόφευκτο, σε παρόμοιες περιπτώσεις τραγωδιών, να βρίσκουν αφορμή για να προβάλουν τις γνώσεις τους, τις απόψεις τους και τις θεωρίες τους, πολλοί και διάφοροι. Είναι σωστό; Ισως ναι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να χυθεί φως στην υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθούν παραπλανητικοί και αποπροσανατολιστικοί πολλοί ισχυρισμοί, δηλώσεις και "διευκρινίσεις" που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιους σκοπούς μπορεί να εξυπηρετούν» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ