Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Ψεύτης Ηλιος»

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
«Ηλιε, Ηλιε αρχηγέ! δώσ' το σύνθημα εσύ, η χαρά να αναστηθεί»

Αυτά, όμως, συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια

και τα τραγούδια παραμύθια είναι

πόσο μάλλον που ο ήλιος, έτσι κατάκοιτος που είναι στην πλαγιά, κανένα σύνθημα δεν μπορεί να δώσει.

Μόνο θάνατος βασιλεύει

Λέγανε, τότε, στα 1991, ότι έρχεται χειμώνας, βαρύς χειμώνας, για τους λαούς όλου του κόσμου, σαν άμεση συνέπεια ότι επικράτησε η αντεπανάσταση. Και να μην επικρατούσε, βαρύς θα ήταν ο χειμώνας, καθώς το άστρο του άκρατου ανταγωνισμού μεσουρανούσε ήδη. Νόμος, με όρους νομοτέλειας γαρ.

Το κέρδος! Το καπιταλιστικό κέρδος. Οχι απλά αφορμή, μα η ίδια η αιτία του πολέμου.

Και η λεία του.

Κλάψε εσύ...

Μην κλάψεις! Για μία και μόνο φορά μην κλάψεις!

Συνήθισες σε βουνά και σε λαγκάδια να βρίσκεις δω κι εκεί ξεχασμένα διάφορα μνημεία αφιερωμένα σ' αυτήν ή την άλλη μάχη, σ' αυτόν ή τον άλλο ήρωα. Το τοπίο έχει ήδη αλλάξει. Ρικομέξ, Σαμίνα, Τέμπη, Γραμματικό.

Μη βιαστείς να πεις ότι αυτοί δε χάθηκαν σε μάχη. Γιατί αυτή είναι η πιο σκληρή μάχη απ' όλες. Ο κυνηγός του κέρδους, είναι ο πλέον αδίστακτος. Τα μαζικά εγκλήματα που βλέπεις στα τηλεοπτικά δελτία είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου. Είναι η στιγμή που πιάνεται στα πράσα, που «κάτι δεν πήγε καλά». Ομως, αυτός σκοτώνει καθημερινά. Στα θησαυροφυλάκιά του δεν υπάρχει ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ευρώ βγαλμένο τίμια. Είναι ήδη αρπαγμένος ιδρώτας και αίμα. Είναι αίμα κυριολεκτικά.

Γι' αυτό, κανένα δάκρυ! Οργάνωσε τη θλίψη, την οργή σου. Ωστε να μη γίνει κι αυτή θέαμα, δηλαδή ξανά δολάρια στην τσέπη του δολοφόνου.

Αυτός που κερδίζει και από το θέαμα του θανάτου είναι ο ίδιος που προξένησε το φόνο. Μην ξεγελιέσαι απ' τα ονόματα. Ενας είναι. Οσο αυτός δεν ανατρέπεται, κάθε συζήτηση γι' αυτήν ή την άλλη λεπτομέρεια είναι για να αυξηθούν τα κέρδη, για να μείνει το σύστημα άθικτο.

Λοιπόν; Ετοιμάζεις τα επόμενα φέρετρα; Να θυμάσαι, όμως, έστω: Κανένα κλάμα! Μην τους δώσεις ούτε ένα πλάνο από τη θλίψη σου. Κάνε την οργή σου υλικό για τη μόνη είδηση που δικαιούται να προβληθεί: Τη δική σου εξέγερση, την οργανωμένη, τη μελετημένη, αυτήν που θα φέρει τα πάνω κάτω. Μόνο έτσι θα πάψεις να είσαι υποψήφιος νεκρός. Τα ραδίκια είναι για να ζούμε απ' αυτά, όχι να τα κοιτάμε ανάποδα.

Ας έρθουν όσοι θέλουν χειμώνες. Υπάρχει τρόπος ως και τα παγωμένα τοπία να γίνουνε παρανάλωμα. Μόνο να έχεις αποφασίσει τι θα κάψεις. Χωρίς κόστος, κανένας ήλιος δε γυρνά.

Θα παραμένει «ψεύτης ήλιος».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ