ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Η «χαμένη τιμή» του ΟΗΕ...

Αυτό που καίει τους Ευρωπαίους εταίρους -«φιλειρηνιστές» δεν είναι το επαπειλούμενο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού, αλλά οι ...«όροι και οι προϋποθέσεις» για την «επιβίωση» του δικού τους «οικοδομήματος» στο νέο καθεστώς παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ

Του Ηλία Μακρή από την
Του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"
Οι ποταμοί δακρύων που χύνονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν από τον «προληπτικό» πόλεμο κατά του Ιράκ, δεν αφορούν τα αθώα θύματά του... Ο θρήνος και ο κοπετός τους έχει να κάνει με τον «παραγκωνισμό» του ΟΗΕ, τη «χαμένη ενότητα» της ΕΕ ή το αγεφύρωτο ενδοατλαντικό ρήγμα... Με άλλα λόγια, αυτό που καίει τους Ευρωπαίους εταίρους - «φιλειρηνιστές» δεν είναι το επαπειλούμενο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού, αλλά οι ...«όροι και οι προϋποθέσεις» για την «επιβίωση» του δικού τους «οικοδομήματος» στο νέο καθεστώς παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Απύθμενη υποκρισία κρύβεται πίσω από τις θλιμμένες λέξεις για την «εκτέλεση» του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ. Οι αρχές, πάνω στις οποίες κτίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ (εθνική ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, αυτοδιάθεση των λαών, μη χρήση βίας, κ.ο.κ.), αποτελούν χτυπητό «αναχρονισμό» στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που, φυσικά, δε θέλει σύνορα, «εθνικά συμφέροντα» κλπ. Πάντα ο ΟΗΕ αντανακλούσε το συσχετισμό δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος τώρα βρίσκεται μπροστά σε νέα «αναμόρφωση», γεγονός, που, αργά ή γρήγορα, θα αποτυπωθεί και στο «νέο» Συμβούλιο Ασφαλείας... Αυτό ακριβώς φοβούνται οι «Γαλλογερμανοί», που βλέπουν να χάνουν ένα ισχυρό εργαλείο, μέσω του οποίου πρόσφεραν νομιμότητα στις δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ (και δικές τους) μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στη λεία των πολέμων...

Η διεθνής «αταξία» και «αβεβαιότητα», εξάλλου, είναι συνειδητή επιλογή των ΗΠΑ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την παγκόσμια τάξη που θέλουν να επιβάλουν, όπως και το ρόλο τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα, δικαστή, κ.ο.κ. Οι λαοί όμως δεν αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες δουλείας και σφαγής. Θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον ιμπεριαλισμό, που γεννά πολέμους και πείνα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΑ «ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ»...

ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Αγνοώντας τον ΟΗΕ που αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδιά του, ο πρόεδρος Μπους με διάγγελμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράκ. Μια απόφαση που κουρελιάζει τη διεθνή νομιμότητα και γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στα εκατομμύρια πολιτών σε όλον τον κόσμο, που ζητούσαν να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη». (Από το κύριο θέμα των «ΝΕΩΝ»)

ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ»...: «Στο απόσπασμα του σερίφη βρίσκεται από χθες η παγκόσμια ειρήνη. Αδιαφορώντας παντελώς για τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν, ο ηγεμόνας ανήγγειλε το πρωί ότι δίνει 48ωρη προθεσμία στον Σαντάμ και την οικογένειά του να φύγουν. Πρώτο θύμα του, πριν αρχίσουν οι μάχες, η διεθνής έννομη τάξη, που διασφαλίζεται από τον ΟΗΕ. Η άρνησή του όμως να ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον απογυμνώνει από κάθε νομιμότητα και αποκαλύπτει την απομόνωσή του». (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»)

«ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»: «Ο κόσμος εισέρχεται πλέον σε μια άκρως επικίνδυνη περίοδο των διεθνών σχέσεων, όπου καταργούνται ντε φάκτο οι μέχρι σήμερα ισχύουσες αρχές της διεθνούς νομιμότητας και εισάγεται η αντίληψη πως οιαδήποτε χώρα μπορεί να επιτίθεται εναντίον άλλης, κατά την απόλυτη κρίση της... Ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ βυθίζονται σε όλο και βαθύτερη κρίση, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε αγεφύρωτα χάσματα και ριζική μετάλλαξη του χαρακτήρα τους, με άγνωστα αποτελέσματα. Ενας απειλητικός κόσμος, γεμάτος αβεβαιότητες, αναδύεται, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης Μπους να κατακτήσει το Ιράκ, ώστε να επιβεβαιώσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ». (Από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»)

ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ Ή...«Θα είναι (σ.σ. η ΕΕ) για πάντα ο κομπάρσος των Αμερικανών ή θα αποφασίσουν επιτέλους να αναλάβουν το πολιτικό και το οικονομικό κόστος, για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την ανάδειξή της σε μια πολιτική και οικονομική δύναμη με αυτόνομη παρουσία και δικό της λόγο στις διεθνείς εξελίξεις. Με δυο λόγια: Θα αποδεχτεί παθητικά την PAX AMERICANA ή θα αγωνιστεί για την κατοχύρωση των θεσμών που εγγυώνται για τη διεθνή ασφάλεια και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου!». (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολεμικό τελεσίγραφο Μπους - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Μπους ξεκινάει τον πόλεμο - ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΟΗΕ - ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΣΕΡΙΦΗΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ - Και χτυπάει τον ΟΗΕ, την ειρήνη και την ΕΕ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΟΛΕΜΟΥ...

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (ΜΕ «ΠΕΔΙΟ ΔΟΚΙΜΩΝ» ΤΟ ΙΡΑΚ).

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΩΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΑ ΠΝΙΓΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ, ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΘΟΥΣΑΛΕΣ.

ΧΩΡΑ: (Ντ. Μπακογιάννη): ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ.

ΕΘΝΟΣ: 2.570 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ 6.520 ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 3.837 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΕΚΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 6.520 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Να κλείσει το ρήγμα της Δύσης... «Παρά την οργή που μπορεί να νιώθουμε για την παράνομη επίθεση στο Ιράκ πρέπει να σκεφθούμε την επόμενη μέρα του πολέμου. Αυτή, παρά το πλήγμα που θα έχει δεχτεί ο ΟΗΕ, δεν πρέπει να βαθύνει το ρήγμα που έχει επέλθει στη Δύση. Το ρήγμα αυτό δημιουργήθηκε από την άφρονα πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Δεν πρέπει, όμως, να παραμείνει χαίνουσα πληγή. Υπάρχουν μύρια κοινά προβλήματα ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, που θα χρειαστούν κοινή αντιμετώπιση» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Αδύναμη η ΕΕ... «Οι ΗΠΑ μέσω των παραδοσιακών τους συμμάχων επιδίωκαν πάντα μία Ευρώπη αμερικανική, δηλαδή υπάκουη στις αποφάσεις και την πολιτική τους. Οι μεθοδεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για την έναρξη του πολέμου καταδεικνύουν ότι η ΕΕ μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα πλήρως αμερικανική, αλλά παραμένει μία αδύναμη πολιτική οντότητα» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Νέα τάξη μετά το Ιράκ: «Η προσπάθεια του Τζορτζ Μπους να ωθήσει τη διπλωματία στα όριά της προτού εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράκ έχει φέρει σε σκληρή δοκιμασία τα πολυεθνικά θεσμικά όργανα που προέκυψαν μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολα τους απέτυχαν, σε διαφορετικό βαθμό το καθένα. Κατά πόσον αυτό θα απαιτήσει την καθιέρωση μιας «νέας διεθνούς τάξης» μετά το Ιράκ είναι πλέον αντικείμενο πολλής μελέτης. Η απλούστερη απάντηση είναι ότι δεν προβλέπεται να προκύψει κάτι το μεγαλόπνοο, ωστόσο τα μαθήματα που άντλησαν οι ΗΠΑ κατ' ανάγκη θα διαμορφώσουν τη μελλοντική εξωτερική τους πολιτική» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

«Ηττα της Αμερικής»: «Ηττα της αμερικανικής διπλωματίας, ήττα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η επέμβαση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Κατά προέκταση είναι ήττα της Αμερικής - τουλάχιστον της Αμερικής που γνωρίζαμε και υποστηρίζαμε ως τώρα» (Στ. Ευσταθιάδης - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ