ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
Είναι βαθιά ακόμα η νύχτα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τι έγινε, στερέψανε οι βόθροι; Τόσο γρήγορα τα πήρε όλα ο «αχόρταγος»; Και τώρα, που θα ασκηθούν οι διώξεις, τι θα κάνουμε χωρίς διακαναλικές αποκαλύψεις;

Πάντως, παρά τα τηλεοπτικά φαινόμενα που βεβαιώνουν πως οι αστοί ξημεροβραδιάζονται με τα σκάνδαλα, η έντυπη έκφρασή τους πείθει πως άλλο τους καίει. Τρεις από τις ναυαρχίδες του συστήματος βγήκαν χτες με κύριο άρθρο για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να γίνει η εναλλακτική λύση. Η μία μάλιστα ονομάζει και τη λύση. Κάτι που κάνει τους δακτυλοδεικτούμενους να απαντούν πάραυτα «όχι δεν είμαστε εμείς». Καλά ρε παιδιά, δε σας είπανε και καμπούρηδες. Την άποψή τους λένε οι αρθρογράφοι. Οτι κάποια στιγμή ως «υπεύθυνη πολιτική δύναμη» αυτού του πολιτικού συστήματος και αυτού του κοινωνικο-οικονομικού καθεστώτος, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, αντί να ψαρεύετε σε θολά νερά. Για το καλό σας το λένε. Κι αν δεν καταλάβατε, σε κάθε περίπτωση η αστική τάξη θα το βρει το άφθαρτο πρόσωπο που ψάχνει. Προξενιό γίνεται.

Αλήθεια, τι σημαίνει «άφθαρτο πρόσωπο»; Από το «Clean» θα βγει; Γι' αυτό αποφεύγουν διάφοροι να μιλάνε στο «διά ταύτα»;

Πάμε γι' άλλα: Δηλαδή, τώρα που η FED μείωσε κατά 0,75% τα επιτόκια, θα πληρώνουμε λιγότερα; Γιατί κάθε που τα αύξανε πληρώναμε περισσότερα. Είναι σαν το πετρέλαιο, αργεί να μετακυλιστεί η διαφορά στην κατανάλωση. Πάει σύννεφο το δούλεμα. Πάνω που πήγαμε να πιστέψουμε ότι αυτοκτονούν οσονούπω οι χρηματιστές με τόσα που χάσανε στο κραχ, να που αναστήθηκαν. Πόσα δισ. αλλάξανε χέρια σ' αυτό το κόλπο; Τι χάσανε τα ταμεία που παίζουν σε ομόλογα; Αυτό έχει ενδιαφέρον. Οταν το μάθουμε, θα έχουμε ξεχάσει πώς έγινε το κόλπο.

Και μεις που νομίζαμε πως μόνο οι δικοί μας βιομήχανοι έχουν λόγο για την εκπαίδευση. Οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο προχωρημένοι. Ασε τους Αμερικανούς. Αυτοί από το 1910 βλέπουν κόκκινο και βγάζουν μπιμπίκια. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτοί. Είναι κάτι άλλα στοιχεία που αναφέρουν πως την ίδια ώρα που οι Γερμανοί καταγγέλλουν, λέει, τον καπιταλισμό, αναπολούν, επίσης, το σοσιαλισμό. Οχι τη Λαϊκή Δημοκρατία που υπήρξε, αλλά το σοσιαλισμό τύπου Σρέντερ.

Οταν οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καταφέρει να πείσουν ότι ο καπιταλισμός «με ανθρώπινο πρόσωπο» είναι σοσιαλισμός, ποιος άλλος μπορεί να προσφέρει στον καπιταλισμό κάτι καλύτερο; Να έχουν πειστεί οι εργάτες πως η ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η Γερμανία, είχε σοσιαλισμό, επειδή ο ίδιος ο καπιταλισμός έλυνε προβλήματά του με αυτό που ονόμασαν «κοινωνικό κράτος». Εκανε, δηλαδή, το ελάχιστο που χρειαζόταν για να έχει μια εργατική τάξη σε κατάσταση το ελάχιστο ικανή να δουλεύει καλύτερα κι από μηχανή. Αλλο πράγμα παιδί μου είναι ο σοσιαλισμός. Αλλά ποιος να στο πει; Ο Λαφοντέν;

Το ωραίο είναι ότι ορισμένοι χαρακτηρίζουν θεωρία συνωμοσίας τα περί επιλογής των αστών στους «άφθαρτους» του ΣΥΝ. Ετσι που έχει ξεφωνηθεί το ΠΑΣΟΚ, πού θα βρούνε καλύτερο υπερασπιστή του καπιταλισμού να πείθει «ηγεμονικά» μάζες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι και σοσιαλιστικός;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΔΙΧΤΥ

ΔΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΑ; «Το πολιτικό παράδοξο να καταβάλει και το ΠΑΣΟΚ ισόποσο με την κυβέρνηση τίμημα της κρίσης, λες και συγκυβερνά με τη ΝΔ, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση που παγιώνεται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (...) ποια ανάκαμψη μπορεί να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ που αντί να μάχεται τη σήψη και τη διαφθορά ομφαλοσκοπεί, αυτοτραυματίζεται συστηματικά και θυσιάζει την πολιτική προοπτική του στον βωμό άγονων εμφύλιων συρράξεων;» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ... «Είναι ασφαλώς ακατανόητο τουλάχιστον για τους πολίτες που υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ το πώς καταφέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση να εγκλωβίζεται στην εσωστρέφεια την ώρα που θα έπρεπε να κατοχυρώνει την πολιτική της ηγεμονία» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

«ΑΦΘΑΡΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ»; «Ο "φυσικός υποδοχέας" της απογοήτευσης του κόσμου από τις κυβερνητικές επιδόσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο να παίξει αυτόν τον (αυτονόητο, λογικό) ρόλο, αλλά και καθημερινά κάνει ό,τι του είναι δυνατόν για να στρέψει το εκλογικό σώμα μακριά του (....) για να υπάρξει "άλλη προοπτική" ή κάποιο (και δε βλέπουμε άλλο από τον υπό... ηγετική ανανέωση ΣΥΝ) από τα "μικρά" κόμματα θα πρέπει να πείσει πως αλλάζει ρότα και από "ρεύμα διαμαρτυρίας" αποκτά χαρακτηριστικά "ρεύματος εξουσίας" (έστω με τη μορφή συμμετοχής σε κυβερνητικές συμμαχίες - το "με ποιον" ας μη σπεύσει κανείς από τώρα να προδικάσει) ή θα πρέπει να προκύψει η "από μηχανής" άλλη λύση, ενός νέου σχήματος για το οποίο κάνει λόγο ο κ. Κωνσταντόπουλος (...) απαιτείται "φρέσκο πρόσωπο" άφθαρτο και με δυναμική απήχησης» (ο Θ. Οικονομόπουλος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ έδωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σωσίβιο για τις αγορές τα μειωμένα επιτόκια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θεαματική κίνηση της FED

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σωσίβιο Fed στις αγορές

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ με βροχή διώξεων

ΤΑ ΝΕΑ: Κακούργημα για τέσσερα πρόσωπα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ώρα των διώξεων για DVD - εκβίαση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΩΞΕΙΣ και ερωτήματα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ και παριστάνουν τις παρθένες

Η ΧΩΡΑ: Νέοι άξονες για την ασφάλεια των πολιτών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ τα πρώτα κατηγορητήρια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.240 νέες προσλήψεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ η μεγάλη πληγή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το φάντασμα...

«Πριν από ένα χρόνο, η γαλλική ένωση εργοδοτών Medef συνιστούσε την αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, ώστε οι μαθητές να μυούνται από νεαρή ηλικία σε "μια κουλτούρα που θα βλέπει με καλό μάτι τον επιχειρηματικό κόσμο". Μια άλλη τέτοια οργάνωση, η Positive Entreprise, κατηγορεί τώρα το εκπαιδευτικό σύστημα ότι διαπνέεται από "μαρξιστική ιδεολογία". (...) Θα μπορούσαμε πάντως να φανταστούμε κάποια συγκεκριμένα κείμενα από τα γαλλικά σχολικά βιβλία που δεν αρέσουν στους εργοδότες. Οπως αυτό: "Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι κανόνες και οι κλαδικές διαπραγματεύσεις εξουδετερώνουν την ανισότητα της απευθείας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο άτομο και την κυρίαρχη επιχείρηση". Το περιοδικό "Φόρεϊν Πόλισι" παραπονείται: "Στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι μαθητές πέφτουν θύματα μιας επικίνδυνης προπαγάνδας. Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στην προκατάληψη, καθώς διδάσκονται ότι οικονομικές αρχές όπως ο καπιταλισμός, η ελεύθερη αγορά και η επιχειρηματικότητα είναι κτηνώδεις, νοσηρές και ανήθικες. Από το ξερίζωμα αυτής της προκατάληψης μπορεί να εξαρτηθεί αν οι οικονομίες της Ευρώπης θα ευημερήσουν ή θα εξακολουθήσουν να μένουν πίσω" (...) εδώ και τρεις δεκαετίες νόμιζαν ότι είχαν θάψει τον σοσιαλισμό για τα καλά. Στους εφιάλτες που στοιχειώνουν, όμως, τον ύπνο τους, οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς βλέπουν πάλι να πρωταγωνιστεί το φάντασμά του» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

...και η προσγείωση

«Η αγορά εργασίας στη Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με επαναστατικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν ουσιαστικά οφέλη στην οικονομία της χώρας από το 2009, σύμφωνα με την επικεφαλής της πανίσχυρης ομοσπονδίας εργοδοτών Medef, Λοράνς Παριζό (...) σύμφωνα με την κ. Παριζό, η λήψη μέτρων που παρέχουν τη δυνατότητα περισσότερο ευέλικτων συμβάσεων για τις επιχειρήσεις, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους, θα βοηθήσει στην ταχύτερη συρρίκνωση του δείκτη της ανεργίας (...) η συμφωνία επιτρέπει στους εργοδότες να προχωρούν στη λύση των συμβάσεων κοινή συναινέσει με τους εργαζόμενους οι οποίοι σε αντάλλαγμα έχουν δικαίωμα επιδομάτων ανεργίας» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ