ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
Μέτρα αντίστροφα

Γενέθλια σήμερα κι εδώ και στο Αμέρικα. Εδώ ένα μήνα «πράσινη διακυβέρνηση» κι εκεί ένα χρόνο «black beauty». Εκεί μετράνε κάθε μέρα και καμιά πενηνταριά φέρετρα από τη φιλειρηνική πολιτική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, εδώ έχουνε αναθέσει το μέτρημα στα «ΝΕΑ» που κάθε μέρα καταγράφουν και μια επαναστατική πράξη. Να δεις που κάποτε αυτά τα πρωτοσέλιδα θα είναι συλλεκτικά. Τόση επανάσταση πια.

Η χτεσινή - επανάσταση, ντε - ξεπερνά κάθε προηγούμενη: Αλλαξαν όνομα στο επίδομα θέρμανσης και τώρα θα ονομάζεται επίδομα αλληλεγγύης. Πώς λέγονται οι αστυνόμοι; Προστάτες του πολίτη. Ετσι και το επίδομα.

Ενα ευρώ και εννιά λεπτά τη μέρα, τόσο είναι. Αλλά στις τιβί με γουρλωμένα μάτια οι τελάληδες φώναζαν «δίνει ένα δισ στους φτωχούς, ένα ολόκληρο δισ. στους φτωχούς» και δόστου «ένα δισ. στους φτωχούς».

Πώς κάνουνε οι παπατζήδες στο δρόμο; «Τρέχουν» τα χαρτιά απ' το ένα χέρι στο άλλο έτσι που να χάνεις τον μπούσουλα. Αυτό που σου μένει είναι το ανακάτεμα, το κάτι γίνεται. Και ποντάρεις, το κορόιδο που πάντα χάνει, ενώ δίπλα σου ο κράχτης ο μιλημένος φωνάζει κέρδισα. Ε, αυτό ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες. Ανακατεύει χαρτιά η κυβέρνηση, φωνάζουν «κέρδισα» τα παπαγαλάκια, αλλά η δική σου τσέπη αδειάζει.

Βάλτα κάτω: Την ώρα που ακούς «κέρδισα ένα ευρώ», από την τσέπη σου φεύγουν 300 ευρώ φόρος μόνο για το κάρο. Και πού πάνε αυτά τα 300 ευρώ; Γίνονται «επιδότηση επενδύσεων» - έτσι τη λένε χρόνια τώρα την αρπαχτή.

Με μια άλλη ανάγνωση η χτεσινή ανακοίνωση για το ένα ευρώ σημαίνει πως έχει κλειστεί ήδη το «ντηλ», που θα 'λεγαν και οι φίλοι μας που γιορτάζουν επίσης σήμερα. Δηλαδή μια δράκα επιχειρήσεις δίνουνε την έκτακτη εισφορά για να δοθεί το 1 ευρώ στους φτωχούς και για αντάλλαγμα παίρνουνε φλουρί κωνσταντινάτο. Πώς θα γίνει αυτό; Ψάξε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη δουλειά με stage που είναι ανασφάλιστη, το Ασφαλιστικό που θα δίνει σύνταξη πείνας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακριβοπληρωμένη από την τσέπη σου, τη μαθητεία που στο όνομα της πραχτικής εξάσκησης θα δουλεύουν τζάμπα οι νέοι κ.ο.κ. Ψάξε στα μεροκάματα που όλο και μικραίνουν κι έχεις την απάντηση.

Στο μεροκάματο. Εκεί είναι το κλειδί. Αυτό γίνεται όλο και πιο φτηνό, και από κει βγαίνει το κέρδος, αυτό είναι το φλουρί. Γι' αυτό ο τελάλης μιλά για 1 δισ. που δίνει η κυβέρνηση στους φτωχούς. Γιατί είναι πολλά, πάρα πολλά τα δισ. που δίνει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο. Κι εδώ και στο Αμέρικα και στας Ευρώπας το ίδιο ακριβώς συμβαίνει.

Κι έτσι μεγαλώνει η οικονομική ανισότητα, που με τη σειρά της βαθαίνει τις διαφορές σ' όλο το φάσμα της ζωής. Τόσο που κανένας Ρομπέν των Δασών δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αντίθετα, αργά αλλά σταθερά ξαναβγαίνει στην επιφάνεια εκείνο το παλιό και τόσο σύγχρονο αίτημα για την απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών. Από την πάλη της πλειοψηφίας των εργατών και του λαού. Κι είναι αυτό ακριβώς που κάνει διάφορους Μανδραβέληδες να καταφεύγουν πια - για λογαριασμό της τάξης που ανήκουν - σε ανοιχτές απειλές: «Δες τι θα πάθεις αν επιμένεις». Οτι χρησιμοποιούν κάτι κραγμένες ιστορίες προβοκάτσιας σαν κι αυτή των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» για να εξασφαλίσουν συναίνεση στην καταστολή, δε μειώνει σε τίποτα την απειλή που εκτοξεύουν, αλλά και τον τρόμο που νιώθουν μπροστά στην πιθανότητα να τους δείξει με το δάχτυλο τεντωμένο, όχι κάποιος φρίκουλας, αλλά αυτή καθαυτή η ίδια η εργατική τάξη.

Οι αστοί ξέρουν τι γίνεται. Ξέρουν τι είναι αυτό που βράζει από κάτω. Καιρός να μάθουν και οι εργάτες πως αυτό που βράζει μέσα τους μπορεί να γίνει όπλο δυνατό όταν το οργανώσουν, όταν συγκεντρώσουν τη δύναμή τους, όταν κατευθύνουν τη βολή τους στον πραγματικό ταξικό αντίπαλο. Ο δρόμος είναι ένας. Τον έχει περιγράψει ήδη το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, τον περπάτησαν οι μπολσεβίκοι, τον ανιχνεύουν ξανά μύριοι όσοι όπου Γης. Εδώ, το ΚΚΕ...

Ασχετο: Το «Γκόλιο» στο χτεσινό τίτλο της στήλης ήταν μια ευγενική υπενθύμιση σε διάφορους τυμβωρύχους ότι τους βλέπουμε. Το Γκόλιο είναι εκείνη η κορφή του Γράμμου στην οποία τραυματίστηκε το καλοκαίρι του '48 ο Νίκος Μπελογιάννης και στην οποία δώσαμε ήδη το όνομά του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΕΡΑΣΕ ΚΙ ΟΛΑΣ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ

«ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ»; «Αύριο κλείνει ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Από την 4η Οκτωβρίου, όμως, ο χρόνος, φαίνεται να παίζει παράξενα παιχνίδια (...) Πέρασαν τέσσερις εβδομάδες και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία με την κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμβιβάσει τις εύκολες, προεκλογικές υποσχέσεις με τις δύσκολες αποφάσεις της άσκησης εξουσίας (...) αιωρείται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στις αντιπολιτευτικές του υποσχέσεις και όχι στους δύσκολους συμβιβασμούς της εξουσίας. Είναι σαν να τρέχει τόσο που η σκιά του δεν τον προλαβαίνει» (ο Ν. Κωνσταντάρας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΟΥΝΕΛ: «Η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει βιαίως το πρόγραμμα της απόσυρσης των ΙΧ υποδηλώνει μία και μόνη αλήθεια: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Κοινώς, το ταμείο του Δημοσίου είναι μείον και προφανώς δεν υπάρχουν περιθώρια για "πολυτελείς" πράξεις και αποφάσεις ακόμη και όταν είναι υπέρ του περιβάλλοντος. Οφείλουν κατόπιν αυτών να κατανοήσουν οι πάντες ότι εισήλθαμε τυπικώς και ουσιαστικώς στο μακρύ τούνελ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προσαρμοσθούν αναλόγως» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ)

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΘΡΗΝΟΣ: «Μέσα σ' αυτό το κλίμα της αριστερής παράνοιας μεγάλωσε το κορίτσι με τα σγουρά μαλλιά και τα μεγάλα καστανά μάτια (...) Οι αριστερίστικες παρόλες της έκλεισαν τα αυτιά στο δημοκρατικό ιδεώδες (...) Οι συκοφαντίες για "καθηγητές του κατεστημένου", για "υπηρέτες της άρχουσας τάξης", για "προσκυνημένους στον ταξικό εχθρό" τη γέμισαν μίσος κατά αθώων ανθρώπων. Το κορίτσι με τα σγουρά μαλλιά και τα καστανά μάτια σε πρώτη φάση θα εκτόνωνε το φυτευτό μίσος πετώντας πέτρες και μολότοφ κατά των "ταξικών εχθρών". Κάποιος θα την πλησίασε και θα της είπε ότι αυτά είναι ημίμετρα και ότι η πραγματική ταξική πάλη θέλει αίμα... Ο επίλογος γράφτηκε προχθές την Κυριακή με μια στεγνή είδηση: "Κρεμασμένη στο κελί της βρέθηκε την Κυριακή η Ντιάνα Μπλεφάρι Μελάτσι, μέλος των νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών..."» (ο Π. Μανδραβέλης θρηνεί, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για ΛΙΜΑΝΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ στην υπηρεσία του λαού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εκτακτη εισφορά σε εταιρείες και τράπεζες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και σε επιχειρήσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Εκτακτος φόρος στα μεγάλα ακίνητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκτακτη εισφορά 5% - 10%

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ τέλος λόγω κόστους

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΕΛΟΣ στην απόσυρση

Η ΑΥΓΗ: 300 εκατομμύρια από επιχειρήσεις, 1,2 δισ. από εργαζόμενους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΡΧΗΓΟΣ από τον α' γύρο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κυβερνητικό μπάχαλο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ από τους εργατοπατέρες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το χάσμα

«Οι πάμπλουτοι έχουν δημιουργήσει τη δική τους χώρα. Την περιγράφει ο Ρόμπερτ Φρανκ στο βιβλίο του "Πλουτιστάν". Γράφει πως οι πάμπλουτοι διπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, πως κατοικούν όλοι μαζί σε θύλακες ξεχωριστά από τους πληβείους και πως αγοράζουν σκάφη για να βάζουν μέσα τα αυτοκίνητά τους και ελικόπτερα για να τα βάζουν πάνω στα σκάφη. Κι ο Ρόμπερτ Φρανκ αναρωτιέται: Αραγε αυτοί οι πάμπλουτοι θα δημιουργήσουν και δικό τους ανθρώπινο είδος; Ο μελλοντολόγος Πολ Σάφο έχει πει πως η ταχεία πρόοδος στη βιοτεχνολογία σύντομα θα δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να παίρνουν φάρμακα "κομμένα και ραμμένα" για καθέναν ξεχωριστά και να αντικαθιστούν σωματικά όργανα και μέλη. Ετσι θα μπορούν να ζουν περισσότερο. Μα αυτές οι πρόοδοι θα είναι προσιτές μονάχα στους πάμπλουτους. Πέρα από το ταξικό χάσμα, δηλαδή, λέει ο Πολ Σάφο, μπορεί να δημιουργηθεί και ένα βιολογικό, όπου "οι πλούσιοι θα εξελίσσονται σε ένα διαφορετικό ανθρώπινο είδος, ξεπερνώντας τους υπόλοιπους ανθρώπους και ζώντας καμιά εικοσαριά χρόνια παραπάνω από τους φτωχούς". Είκοσι χρόνια παραπάνω θα συσσωρεύουν πλούτη κι εξουσία και θα τα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους. Το χάσμα στον πλούτο θα γίνεται χάσμα στην υγεία κι αυτό θα βαθαίνει αενάως το χάσμα στον πλούτο.

Δε φτάνει ο Ρομπέν

Με τι θα μοιάζει άραγε αυτό το νέο ανθρώπινο είδος των πάμπλουτων; Η απορία αυτή ίσως να μην απαντηθεί ποτέ. Γιατί ένα πείραμα που έγινε για την ανθρώπινη φύση έδειξε πως οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να αρπάζουν από τους πλούσιους (...) Το αίσθημα αυτό του Ρομπέν των Δασών σίγουρα δεν προοιωνίζεται ένα ρόδινο μέλλον για τη "χώρα" και τη "ράτσα" των πλούσιων. Τόσο το καλύτερο για την κοινωνία. Γιατί, "Οι κοινωνίες που έχουν τις λιγότερες ανισότητες τα καταφέρουν καλύτερα", όπως υποστηρίζουν οι Ρίτσαρντ Ουίλκινσον και Κέιτ Πίκετ στο ομώνυμο βιβλίο τους. Στο προσδόκιμο ζωής, στην παιδική θνησιμότητα, στην υγεία, στην εγκληματικότητα, λένε οι δύο συγγραφείς, τόσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις μιας κοινωνίας όσο λιγότερες είναι οι ανισότητες. Μα κι αν είναι περισσότερες, πάντα μπορούμε να ελπίζουμε στους Ρομπέν των Δασών» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ