ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
Υπό τη σκέπη των ΗΠΑ

Μια ματιά στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι «8» στο Εβιάν της Γαλλίας αρκεί για να καταδειχτεί ότι «παγιώνεται» η ηγεμονία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να ξεπεραστεί το ενδοατλαντικό «ρήγμα»

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Η πρώτη μετά τον «προληπτικό» πόλεμο κατά του Ιράκ σύνοδος των ηγετών της «λέσχης των οκτώ» («G8») ήρθε να επικυρώσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τον πόλεμο και να επιβεβαιώσει τους συσχετισμούς στο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού. Μια ματιά στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι «8» στο Εβιάν της Γαλλίας αρκεί για να καταδειχτεί ότι «παγιώνεται» η ηγεμονία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να ξεπεραστεί το ενδοατλαντικό «ρήγμα». Ο Πρόεδρος Μπους δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Οποιος δεν είναι στη «συμμαχία των προθύμων» υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ, δεν παίρνει μερίδιο από το πλιάτσικο του «πλούτου των λαών»...

Προκειμένου να αποκτήσουν «δικαίωμα» στο μοίρασμα των αγορών και του κόσμου, οι «ισχυροί» της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία), νομιμοποίησαν τον «παράνομο και αδικαιολόγητο» πόλεμο κατά του Ιράκ, με το βλέμμα στραμμένο στην «ανοικοδόμηση», αναγνωρίζοντας και την αμερικανική κατοχή. Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους δεν έδειξε διόλου να συμμερίζεται τα περί «πολυπολικού κόσμου» των Ευρωπαίων συμμάχων του. «Πολυπολικός κόσμος; Τι σημαίνει αυτό;», είπε η Κ. Ράις σε συνέντευξη Τύπου: «Νομίζω πως είναι πολύ καλό πράγμα για τον κόσμο ολόκληρο το ότι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου είναι χώρα που έχει τις αξίες τις οποίες υπηρετούν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Παρόμοια είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα «πολυμερή», συλλογικά όργανα, από τον ΟΗΕ μέχρι τη λέσχη «G8», που φιλοδοξούσε να διαδραματίσει ρόλο άτυπης «παγκόσμιας διακυβέρνησης»: Είναι χρήσιμα, στο βαθμό που υπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Το κυρίαρχο όμως είναι ότι οι «8» σχηματίζουν ένα αρραγές μέτωπο για να κρατάνε υποταγμένους τους λαούς και να διαιωνίζεται το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσής τους. Εξ ου και η πλήρης ταύτιση στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές και στα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ «ΣΤΟΧΟΙ»

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ: «Ενωμένοι στο ζήτημα της ανοικοδόμησης του Ιράκ εμφανίζονται οι ηγέτες της ομάδας των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8) στο κοινό ανακοινωθέν τους που εκδόθηκε χθες στο Εβιάν της Γαλλίας κατά τη λήξη της τριήμερης συνόδου τους... Οι οκτώ ηγέτες ανέφεραν ότι "μοιράζονται την πεποίθηση πως έχει φθάσει ο καιρός να επικρατήσει η ειρήνη και να ανοικοδομηθεί το Ιράκ"» («ΒΗΜΑ»).

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ (1)...: «Το Ιράν αναμένεται να δεχτεί αυτό το μήνα έντονες πιέσεις, καθώς ο Ομιλος των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών και η Ρωσία - ο βασικότερος υποστηρικτής των μη-πολεμικών πυρηνικών προγραμμάτων της Τεχεράνης - έσφιξε τον κλοιό γύρω από την ισλαμική δημοκρατία, που καλείται να αποδείξει ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία κλιμάκωσε χθες τις πιέσεις, καθιστώντας σαφές ότι διακυβεύονται τα πυρηνικά της προγράμματα που αφορούν το Ιράν, εκτός κι αν η Τεχεράνη συναινέσει στις νέες, "αδιάκριτες" επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κάτι που μέχρι στιγμής η Τεχεράνη αρνείται» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ (2): «Οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επίθεση από τη Βόρειο Κορέα, προειδοποίησε, χθες από το Τόκιο, ο υφυπουργός Αμύνης των HΠA, Πολ Βούλφοβιτς. H Ουάσιγκτον πρέπει να διεξαγάγει εντατικές διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, πρόσθεσε ο ίδιος αν και υποστήριξε ότι οι εν λόγω αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης της ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων σε όλον τον κόσμο. O υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία του Πενταγώνου άφησε να εννοηθεί ότι "μια μικρότερη και πιο ευέλικτη δύναμη" θα ήταν κατάλληλη σε αυτήν τη φάση για την περιοχή της κορεατικής χερσονήσου...» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΔΟΓΜΑ ΓΙΑ...«ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ»: «Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι κοινές αξίες δε θα είναι πλέον αρκετές για να εγγυηθούν στους διάφορους ηγέτες μια προνομιακή θέση στο Λευκό Οίκο ή μια πρόσκληση στο Οβάλ Γραφείο, ισχυρίζονται οι σύμβουλοι του προέδρου Μπους. Ο κ. Μπους κοιτάζει για δράσεις και αποτελέσματα πέρα από την κοινή κληρονομιά. Περιοδεύοντας στην Ευρώπη, ο κ. Μπους έχει επεκτείνει, με λανθάνοντα αλλά σαφή τρόπο, το δόγμα "όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Το δόγμα αυτό (...) θα καθοδηγεί σε όλα τα επίπεδα την οπτική της Ουάσιγκτον για τους συμμάχους της» («ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».

ΤΑ ΝΕΑ: ΙΔΟΥ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΦΩΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΓΜΕΝΩΝ...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ΒΑΡΔΗΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ...ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΕΣ!

ΧΩΡΑ: ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΜΑΞΙΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΙΣΧΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαθηματικά: ΓΡΑΨΕ ΛΑΘΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανελλαδικές: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ...ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΚΟΥΡΕΛΟΥ» ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.

ΕΘΝΟΣ: Πανελλαδικές: ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΗ ΜΕΓΚΕΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΕΛ.ΑΣ. ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΜΕ ΣΤΟΛΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΡΥΣΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στους δρόμους της αντίστασης: «Σε "ιδιαίτερα επικίνδυνη" τροχιά εισέρχεται η αντιπαράθεση συνδικάτων και κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στη Γαλλία, καθώς οι απεργοί του δημόσιου τομέα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και η προοπτική συμβιβασμού απομακρύνεται ολοένα. H χώρα βρίσκεται στα όρια της παράλυσης και το ίδιο σκηνικό φαίνεται να ζει και η Αυστρία, όπου οι απεργίες χαρακτηρίζονται οι "σοβαρότερες των τελευταίων 50 χρόνων". H επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων να υιοθετήσουν βιώσιμο σύστημα έναντι των δημογραφικών πιέσεων -σύμπτωμα πολλών ευρωπαϊκών κρατών - έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις προσδοκίες των εργαζομένων. O αυξανόμενος αριθμός συνταξιούχων οδηγεί σε κοινωνική σύγκρουση» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ρόλος για το ΝΑΤΟ: «Αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες που προκάλεσε στους κόλπους τους ο πόλεμος στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ εξέτασε χθες σχέδια βάσει των οποίων θα υλοποιήσει για πρώτη φορά τη δέσμευσή του για καταπολέμηση της τρομοκρατίας με ανάπτυξη ακόμα και έξω από τη ζώνη ευθύνης του. Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που ξεκίνησε χθες και τελειώνει σήμερα στη Μαδρίτη, συζητήθηκαν τα σχέδια ανάληψης του ειρηνευτικού ρόλου στο Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ καθώς και η παροχή υποστήριξης στις δυνάμεις που στέλνει η Πολωνία στο Κεντρικό Ιράκ» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Αχρηστο το G8; «Αν και ο πλανήτης αντιμετωπίζει φλέγοντα οικονομικά προβλήματα, ίσως ακόμη δυσκολότερα από εκείνα που αντιμετώπισε η πρώτη σύνοδος του G-7, όπως λεγόταν τότε, το 1975, ουδείς αναμένει από το G-8 να προσφέρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το G-8 έχει εξελιχθεί στο μεταξύ σε τόπο συγκέντρωσης και διαδηλώσεων διαφωνούντων. Οι ολοένα και πιο βίαιες εκστρατείες του αντι-καπιταλιστικού κινήματος, αλλά και οι φόβοι τρομοκρατικών χτυπημάτων, έχουν υποχρεώσει τις συνόδους να υποχωρήσουν πίσω από ένα αόρατο τείχος μέτρων ασφαλείας, που δυσχεραίνει ακόμη και την ίδια τη διεξαγωγή της συνόδου. Πολλοί αναρωτιούνται για το λόγο ύπαρξης της συνόδου των 8» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ