Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στους δρόμους της αντίστασης: «Σε "ιδιαίτερα επικίνδυνη" τροχιά εισέρχεται η αντιπαράθεση συνδικάτων και κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στη Γαλλία, καθώς οι απεργοί του δημόσιου τομέα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και η προοπτική συμβιβασμού απομακρύνεται ολοένα. H χώρα βρίσκεται στα όρια της παράλυσης και το ίδιο σκηνικό φαίνεται να ζει και η Αυστρία, όπου οι απεργίες χαρακτηρίζονται οι "σοβαρότερες των τελευταίων 50 χρόνων". H επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων να υιοθετήσουν βιώσιμο σύστημα έναντι των δημογραφικών πιέσεων -σύμπτωμα πολλών ευρωπαϊκών κρατών - έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις προσδοκίες των εργαζομένων. O αυξανόμενος αριθμός συνταξιούχων οδηγεί σε κοινωνική σύγκρουση» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ρόλος για το ΝΑΤΟ: «Αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες που προκάλεσε στους κόλπους τους ο πόλεμος στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ εξέτασε χθες σχέδια βάσει των οποίων θα υλοποιήσει για πρώτη φορά τη δέσμευσή του για καταπολέμηση της τρομοκρατίας με ανάπτυξη ακόμα και έξω από τη ζώνη ευθύνης του. Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που ξεκίνησε χθες και τελειώνει σήμερα στη Μαδρίτη, συζητήθηκαν τα σχέδια ανάληψης του ειρηνευτικού ρόλου στο Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ καθώς και η παροχή υποστήριξης στις δυνάμεις που στέλνει η Πολωνία στο Κεντρικό Ιράκ» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Αχρηστο το G8; «Αν και ο πλανήτης αντιμετωπίζει φλέγοντα οικονομικά προβλήματα, ίσως ακόμη δυσκολότερα από εκείνα που αντιμετώπισε η πρώτη σύνοδος του G-7, όπως λεγόταν τότε, το 1975, ουδείς αναμένει από το G-8 να προσφέρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το G-8 έχει εξελιχθεί στο μεταξύ σε τόπο συγκέντρωσης και διαδηλώσεων διαφωνούντων. Οι ολοένα και πιο βίαιες εκστρατείες του αντι-καπιταλιστικού κινήματος, αλλά και οι φόβοι τρομοκρατικών χτυπημάτων, έχουν υποχρεώσει τις συνόδους να υποχωρήσουν πίσω από ένα αόρατο τείχος μέτρων ασφαλείας, που δυσχεραίνει ακόμη και την ίδια τη διεξαγωγή της συνόδου. Πολλοί αναρωτιούνται για το λόγο ύπαρξης της συνόδου των 8» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ