ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΧΙΩΤΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ρήμαξαν το νησί

- Ποια είναι τα αποτελέσματα των όσων εξαγγελιών έχουν γίνει κατά καιρούς για το νησί σας και στόχευαν, υποτίθεται, στην ανάπτυξη;

- Η Εύβοια αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική κρίση μετά τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της τελευταίας δεκαετίας. Στρατηγικής σημασίας για την οικονομία του νησιού, αλλά και της χώρας, βιομηχανικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις όπως ο "Σκαλιστήρης", ο "Παπαστρατής", η "Πειραϊκή Πατραϊκή", τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και η "Λέτνερ", έκλεισαν ή ξεπουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Η ανεργία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 22.000 (πάνω από 21% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). Σοβαρό πλήγμα δέχεται η κτηνοτροφία, η αλιεία και η αγροτική οικονομία, τομείς στους οποίους απασχολείται το 27,40% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες, η έλλειψη σύγχρονης υποδομής στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα, το υψηλό κόστος παραγωγής (καύσιμα, εξοπλισμός, φάρμακα κλπ. ), οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές φέρνουν τους αγροτοκτηνοτρόφους σε δεινή θέση. Παράλληλα, ενώ το νησί έχει πολλές φυσικές ομορφιές (καθαρές θάλασσες, δάση), η έλλειψη σχεδιασμού, τοπικού και εθνικού, το ανεπαρκές σύστημα υποδομών (οδικό, τηλεπικοινωνιακό, λιμενικές εγκαταστάσεις, υγειονομικό κλπ. ), η μη προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και η συνεχιζόμενη λιτότητα που πλήττει τους εργαζόμενους, οδηγούν κάθε χρόνο στη μείωση των τουριστών. Εξάλλου, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη υποδομών, η άνοδος των τιμών των οικοδομικών υλικών, η λιτότητα είναι παράγοντες μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία τριετία.

- Ποιους κατονομάζετε ως υπεύθυνους;

- Ολες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις που όχι μόνο δε δρομολόγησαν μια αναπτυξιακή κατεύθυνση σε βασικούς τομείς της οικονομίας, αλλά εξέθρεψαν το όλο καθεστώς των "ιδιωτικών πρωτοβουλιών", που καταλήστεψαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, υπερεκμεταλλεύτηκαν το εργατικό δυναμικό, πήραν δισεκατομμύρια δανεικά και αγύριστα, για να ξανάρθουν σήμερα σαν "σωτήρες" να πάρουν τις επιχειρήσεις "μπιρ παρά" από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Ευθύνη έχουν και εκείνες οι ηγεσίες σε τοπικό επίπεδο (Εργατικό Κέντρο και Αυτοδιοίκηση) που καλλιέργησαν κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, δεν πήραν καμία πρωτοβουλία αγωνιστικής διεκδίκησης με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων, και συνηγόρησαν και συνηγορούν στα "θα" και στις αντιλαϊκές επιλογές των διαφόρων κυβερνητικών κλιμακίων και της ΕΕ.

- Υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής του σκηνικού;

- Η ΝΑΣ και προεκλογικά αλλά και στον ενάμιση χρόνο δράσης της έχει καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιστροφή της υπάρχουσας κατάστασης και τη δρομολόγηση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Εύβοια έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί κόντρα στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης. Διαθέτει μεγάλες ποσότητες πολύτιμων ορυκτών, βαριά βιομηχανία στη Χαλκίδα και το Αλιβέρι, δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, αλλά και του εσωτερικού τουρισμού καθώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση του μαζικού λαϊκού κινήματος ώστε οι στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν κάτω από το δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν επενδύσεις για καθετοποίηση της παραγωγής, με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών που να τις κάνουν ανταγωνιστικές στην εσωτερική και διεθνή αγορά ("Τσιμέντα" - "Σκαλιστήρης" - "Λάρκο" κλπ). Χρειάζεται η αναδομή να φτάσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα με τη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων και έργα υποδομών συγκοινωνιακά, τηλεπικοινωνίας και άλλα. Να γίνει τεχνολογική αναβάθμιση των παραδοσιακών κλάδων, να υποστηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συνδεθεί η μεταποίηση με δραστηριότητες τόσο του πρωτογενή όσο και του τριτογενή τομέα. Να στηριχθεί το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα και να παρθούν μέτρα στήριξης και εκσυγχρονισμού του κλάδου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δασών και θαλασσών, με βάση την πρόταση που έχουμε καταθέσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Να γίνει κατανοητό ότι η αντιστροφή της υπάρχουσας κατάστασης μπορεί να γίνει με τη συγκρότηση ενός ισχυρού, μαχητικού, αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού - δημοκρατικού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων της Εύβοιας, ικανού να βάλει το νομό σε μια αναπτυξιακή πορεία, με κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο.

Θ. Μπ.

Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ Ο "ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) της περασμένης Δευτέρας, οριστικοποιείται το σχέδιο διαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η του Γενάρη1999. Ο "διαιρέτης" της Ενωσης των 15 θα είναι κατ' αρχάς τα κριτήρια "σύγκλισης" της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μια μικρή ομάδα χωρών θα συγκροτήσει το "σκληρό πυρήνα", ενώ οι υπόλοιπες θα αποτελέσουν τους "δορυφόρους". Το σχέδιο αυτό αναμένεται ότι θα επικυρωθεί επισήμως και από τη Σύνοδο Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ενωσης, τις 20 και 21 του Ιούνη στη Φλωρεντία.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό αυτή τη σημαντική εξέλιξη, αν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, συνυπέγραψε την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, αποδεχόμενος όχι μόνο τη διαίρεση, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ). Η κυβερνητική σιωπή εξηγείται. Μια τέτοια ανακοίνωση θα ισοδυναμούσε με ομολογία, όχι μόνο της αποτυχίας του δικού της προγράμματος "σύγκλισης", αλλά και της παραπλάνησης του ελληνικού λαού επί μια πενταετία τουλάχιστον. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προηγούμενη της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποίησαν την καραμέλα της "σύγκλισης", που δήθεν θα έφερνε τη χώρα στον παράδεισο της ΟΝΕ, για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι απαραίτητες οι "θυσίες". Σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο σύγκλιση δεν υπήρξε, αλλά μεγάλωσε περισσότερο η απόσταση που χωρίζει την ελληνική οικονομία από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνήσεις γνώριζαν πως το εγχείρημα του Μάαστριχτ είναι και ανεφάρμοστο και καταστροφικό.

Οντας, λοιπόν, εκτός ΟΝΕ η Ελλάδα θα πρέπει μετά την 1η του Γενάρη του 1999, να ακολουθήσει την τύχη των "δορυφόρων". Αυτή την τύχησυζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, χωρίς, βέβαια, να αποφασίσουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας παρουσίασαν κοινή θέση θεωρείται ενδεικτικό για το πού θα καταλήξει το συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του. Η κοινή γερμανογαλλική πρόταση προβλέπει την επιβολή "αυτομάτων κυρώσεων" στις χώρες - μέλη, που θα αποκλίνουν τουλάχιστον όσον αφορά στο δείκτη του ελλείμματος του δημοσίου. Ανάμεσα στις κυρώσεις αυτές περιλαμβάνονται σημαντικά πρόστιμα και ποινές οικονομικού χαρακτήρα. Δε χρειάζεται, βεβαίως, να πούμε ότι η θέση της Ελλάδας στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημαίνει, αφενός ότι θα πάψει να "ευεργετείται" από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και αφετέρου δε θα έχει δικαίωμα ψήφου στη λήψη αποφάσεων για τις οικονομικές πολιτικές της Ενωσης. Ενα μέλος, δηλαδή, με αυξημένες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς δικαιώματα.

Η απόφαση, για τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "εντός" και "εκτός" ΟΝΕ, σημαίνει ότι και για τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες εργαζόμενοι θα κληθούν να υπομείνουν νέα, σκληρότερα προγράμματα λιτότητας και ολοκληρωτικής καταστροφής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας. Η "καραμέλα" θα αλλάξει γεύση και το νέο παραμύθι θα λέει ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, για να εφαρμοστούν οι επιταγές του "σκληρού πυρήνα", για να διατηρεί η χώρα την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να γίνει κι αυτή μέλος της λέσχης αυτών που αποφασίζουν...

Βέβαια, πίσω από την εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης βρίσκεται η πολιτική σκοπιμότητα, η προώθηση, δηλαδή, της πολιτικής ολοκλήρωσης. Η διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "εντός" και "εκτός" ΟΝΕ, δημιουργεί ταυτόχρονα και το πρόπλασμα της πολιτικής διαίρεσης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τα κριτήρια συμμετοχής στο "σκληρό πυρήνα", όπως τονίστηκε στο Συμβούλιο θα είναι κατ' αρχήν, αλλά όχι αποκλειστικά, οικονομικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ωστόσο μεθοδεύεται η συμμετοχή της στο "σκληρό πυρήνα", λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που έχει για τις εξελίξεις στην Ενωση, αλλά και λόγω της συμμετοχής της στη λέσχη των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, του περιβόητου "G7". Με παρόμοια, πολιτικής φύσης, επιχειρήματα μεθοδεύεται και η συμμετοχή της Ισπανίας.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι στο "σκληρό πυρήνα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα πάρουν μέρος μόνο οι χώρες που "μπορούν" (με βάση τις οικονομικές τους επιδόσεις), αλλά και αυτές που "πρέπει" (με βάση την πολιτική τους σημασία). Είναι σαφές ότι η Ελλάδα ούτε "μπορεί", ούτε "πρέπει" να συμμετέχει και αυτό συνεπάγεται αυτόματα την κατάταξή της στις χώρες "δεύτερης κατηγορίας" με ό,τι σημαίνει όχι μόνο για την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και για την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η απόφαση, για τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "εντός" και "εκτός" ΟΝΕ, σημαίνει ότι και για τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες εργαζόμενοι θα κληθούν να υπομείνουν νέα, σκληρότερα προγράμματα λιτότητας και ολοκληρωτικής καταστροφής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας. Η "καραμέλα" θα αλλάξει γεύση και το νέο παραμύθι θα λέει ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, για να εφαρμοστούν οι επιταγές του "σκληρού πυρήνα", για να διατηρεί η χώρα την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να γίνει κι αυτή μέλος της λέσχης αυτών που αποφασίζουν...

χερακια

ΤΟΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ εταιρισμό" (!) εκθείασαν χτες οι ομιλητές σε ημερίδα του ΟΑΕΔ και του Ινστιτούτου "Γκαίτε", με θέμα την απασχόληση, ενώ το 84% των Γερμανών έχει άγχος μήπως χάσει τη δουλιά του (σελίδα 14).

Η ΣΥΝΤΑΞΗ διεθνούς σύμβασης εργασίας για το "φασόν", θα συζητηθεί ανάμεσα στα άλλα στην 83η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας της ΔΟΕ, που άρχισε την Τρίτη στη Γενεύη και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιούνη (σελίδα 14).

ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ... έπαιξε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να μη συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ, για το νομοσχέδιο περί του "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ (σελίδα 15).

ΚΛΕΙΝΟΥΝ οι 2 από τις 3 νοσοκομειακές σχολές νοσηλευτών της Θεσσαλονίκης και οι ενδιαφερόμενοι εξωθούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση (σελίδα 18).

ΔΙΑΛΟΓΟ με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ έχουν ανοίξει τα μέλη και στελέχη της ΕΣΚ - ΟΤΕ, οργανώνοντας σειρά επισκέψεων στους χώρους δουλιάς (σελίδα 11).

ΜΑΖΙΚΑ και δυναμικά συνέχισαν και χτες τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας (σελίδα 11).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας (σελίδα 11).

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα ότι το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής, όπου τραυματίστηκε σοβαρά εννιάχρονη μαθήτρια, στεγάζεται σε κτίριο - παγίδα (σελίδα 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ