ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2009
Σελ. /40
Μετράει ο αντίπαλος, μέτρα και συ

Το 'πε κι ο ποιητής: Ο άνθρωπος έχει ένα ελάττωμα: ξέρει να σκέφτεται. Κι αυτό είναι πρόβλημα για όλους όσοι ταΐζουν τον άνθρωπο με τόνους κουτόχορτο ελπίζοντας πως με τέτοιο μπούκωμα θα ξωπετάξουν τη σκέψη.

Μετράνε λάθος. Μετράνε την υποταγή που έχει και αντικειμενική βάση στο ίδιο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τόσο που κάτω από ορισμένες συνθήκες να εμφανίζεται ότι ακυρώνει τη σκέψη. Κι όμως, ο άνθρωπος ξέρει να σκέφτεται.

Ετσι μπορεί και να μετρά ευχές και φόβους. Μετρά, για παράδειγμα, εύκολα την ευχή του εξουσιαστή να μην πας να ψηφίσεις, αλλά και το φόβο του για το τι θα ψηφίσεις. Μετρά, επίσης για παράδειγμα, πως πίσω από τις λέξεις προβάλλουν - σαν μόνιμο ενοχλητικό αγκάθι για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές - οι κομμουνιστές, που όχι μόνο αρνούνται αλλά και εμποδίζουν με τη δράση τους το μέλλον των κερδών, την ίδια την ύπαρξη των κερδών.

Σκέφτεται ο άνθρωπος: Το χρήμα που δίνεται από την ΕΕ και το διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις για την ενίσχυση της «κοινωνίας των πολιτών», δηλαδή για τη χρηματοδότηση διαφόρων ΜΚΟ, είναι τεράστιο. Τέτοια αγάπη για τη δημοκρατία. Την ίδια ώρα, όμως, έχουν γίνει καθημερινά τα άρθρα που πασχίζουν να πείσουν την «κοινωνία των πολιτών» ότι δεν έχει κανένα σοβαρό λόγο να μετέχει στις εκλογές. Το χτεσινό επιχείρημα λέει πως οι πολίτες γνωρίζουν πως από τις εκλογές δεν καθορίζεται το μέλλον τους. Αν δεν καθορίζεται, γιατί τρεις και λίγο έχουμε αναλύσεις για την τάδε και δείνα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που ενέκρινε ή όχι τη μια ή την άλλη οδηγία της Επιτροπής, η οποία οδηγία με τη σειρά της είναι αναγκαστική στην εφαρμογή της;

Αλήθεια είναι πως οι εκλογές δεν καθόρισαν ποτέ αυτές καθαυτές το μέλλον. Αυτό που καθορίζει το μέλλον είναι οι ίδιες οι σχέσεις παραγωγής, η ιδιοκτησία, η τάξη που είναι στην εξουσία. Αλλο, τόσο αλήθεια, όμως, είναι πως στο εποικοδόμημα συμβαίνουν όλα όσα προσδιορίζονται από τη βάση.

Οι εκλογές δεν αλλάζουνε τον κόσμο, αλλά μετράνε συγκεκριμένους συσχετισμούς στη συγκεκριμένη στιγμή. Η εξουσία κρίνεται πάντα μέσα από ανατροπές. Γι' αυτό, όμως, και το σύστημα δίνει τόση σημασία στην προστασία του κράτους, που παραμένει κράτος μιας τάξης ενάντια σε άλλη κι ας αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Οι εκλογές είναι ένα μέτρο για την πίεση που υπάρχει μέσα στο καζάνι.

Αν οι εκλογές δεν είχαν καμία σημασία, γιατί τόση σπουδή όσοι ψηφίσουν να ψηφίσουν «σωστά», δηλαδή αδιατάραχτα για το σύστημα; Τι είναι η προειδοποίηση ότι μπορεί να ξεπεραστούν και κάποια όρια; Μια απάντηση δίνει μέσα από την αγωνία της η κ. Κόππα του ΠΑΣΟΚ όταν διαμαρτύρεται για τους κομμουνιστές που δε συμπράττουν με τους σοσιαλδημοκράτες κι εμποδίζουν έτσι το σύστημα να έχει την αριστερά που έχει ανάγκη.

Καημός χρόνων και χρόνων η σύμπραξη των κομμουνιστών με τους σοσιαλδημοκράτες. Τόσοι και τόσοι διακήρυξαν το κλείσιμο του ιστορικού ρήγματος, από τον Κοτζιά και τον Ανδρουλάκη έως την Δαμανάκη και τον Δραγασάκη. Εσχάτως και το ίνδαλμα του Τσίπρα, ο Λαφοντέν.

Ασχετο: Κάτι παράξενες συμπτώσεις: Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία παραιτείται κορυφαίο στέλεχός της, που σχετίζεται με την απόσυρση της «17Ν», και στις εφημερίδες προδημοσιεύεται νέο βιβλίο του Κουφοντίνα, που εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να αποφασίσει μια οργάνωση να περάσει στην παρανομία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«... ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ»

ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ: «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι από την επιλογή τους δεν καθορίζεται το μέλλον τους ούτε και η καθημερινή τους διαβίωση (σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές) οπότε επιλέγουν είτε να μην προσέλθουν καν είτε να στείλουν ένα σχετικά ανώδυνο μήνυμα διαμαρτυρίας. Ωστόσο αυτή τη φορά και καθώς η ΕΕ δεν κατάφερε να πείσει πως μπορεί να ανοίξει ομπρέλα για την προστασία των Ευρωπαίων από τη θύελλα της ύφεσης, δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν κάποια όρια που θεωρούνται γενικώς αποδεκτά» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΝΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΑΓΚΑΘΙ: «Η Αριστερά που δεν δέχεται τη συνασπισμένη και ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, είναι μια Αριστερά άλλης δεκαετίας, που μάχεται την κρίση του 1930 (...) Ως φάρσα παρατηρούμε την άρνηση της κομμουνιστικής αριστεράς να συμπράξει με τη σοσιαλδημοκρατία, παίζοντας το παιχνίδι της φιλελεύθερης δεξιάς (...) Οπως κάποτε η Αριστερά εξίσωνε τη σοσιαλδημοκρατία με τον φασισμό, έτσι και σήμερα, αρνείται να αναλάβει τα ιστορικά της καθήκοντα. Αυτό δεν είναι αντικομμουνισμός, αλλά μια επισήμανση (...) Εάν και εφόσον ο πολιτικός διάλογος ξεφύγει από τη ρητορική της θεολογίας και του χιλιασμού της αταξικής κοινωνίας, ίσως μαζί, όλοι οι αριστεροί, εντός της Ευρώπης, να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» (η Μαριλένα Κόππα, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ / ΕΘΝΟΣ).

ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ: «Η επιτυχία στις εξετάσεις δεν περνάει μόνο από τα βιβλία και την προσοχή που έχουν δείξει οι μαθητές καθ' όλη τη χρονιά στις τάξεις και τα φροντιστήρια. Τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων κρύβονται μέχρι και στο ...ψυγείο. Η διατροφή, οι ασκήσεις κατά του άγχους, η αποφυγή μελέτης μέχρι εξαντλήσεως, ακόμα και η πνευματική στήριξη από την Εκκλησία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μερικά από τα μυστικά για καλύτερες επιδόσεις» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΟ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ στις φοιτητικές και στις ευρωεκλογές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τέλος στο κλείσιμο δρόμων από διαδηλωτές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγουν τώρα το Δ' ΚΠΣ, επιδοτήσεις 1,3 δισ. σε 4 κλάδους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μπλοκάκι» για τους 50άρηδες

ΤΑ ΝΕΑ: Κόκκινη κάρτα στα ακριβά προϊόντα

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ τώρα και στα κινητά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απόφαση ελήφθη Φόροι Φόροι Φόροι

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ σε κινητά και ακίνητα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σύνδρομο της Κίνας δημιουργεί ελπίδες εξόδου από την κρίση

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Τεστ κοπώσεως για Καραμανλή - Παπανδρέου

Η ΑΥΓΗ: Μέτωπο για τη σωτηρία του λαβωμένου Υμηττού

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΥΡΕΣ τέλος στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 20.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα προσληφθούν 20.000 άνεργοι σε ΟΤΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 20.000 ΑΝΕΡΓΟΙ προσλαμβάνονται μέσω ΟΑΕΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ανησυχίες

«Ολες οι μέχρι σήμερα πράξεις και παραλείψεις τους δείχνουν ότι μια ελεγχόμενη κρίση θα υπηρετούσε τις επιδιώξεις τους, για περιστολή των εργασιακών κατακτήσεων. Αλλά δυστυχώς η κρίση ξέφυγε από τον έλεγχό τους. Και μέσα στο 2009 η ΕΕ θα μετράει περισσότερους από τριάντα εκατομμύρια ανέργους και περισσότερα από εβδομήντα εκατομμύρια υποαπασχολούμενους. Και όπως ήταν επόμενο οι Μεγαλοσχήμονες τρόμαξαν. Οχι, βεβαίως, για τις δεκάδες εκατομμύρια των ανέργων και των υποαπασχολουμένων, αλλά για τις κοινωνικές εκρήξεις, στις οποίες ενδεχομένως να οδηγήσει αυτή η κατάσταση (...) το προκληκτικό είναι ότι ακόμη και την ώρα που "ανησυχεί" η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία και νομενκλατούρα, τις δίκαιες κοινωνικές κινητοποιήσεις τις αποκαλεί "ταραχές", "εκρήξεις" και "εξτρεμισμό". Είναι δηλαδή "ταραχοποιοί, "εκρηκτικοί" και "εξτρεμιστές" όσοι ζητούν εργασία. Με τέτοια μυαλά οδηγούν δυστυχώς τα λαϊκά στρώματα στα άκρα...» (ο Χ. Θεοχαράτος στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).

Επανάληψη μιας παλιάς ιστορίας

«Το Πακιστάν δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη εσωτερική μετακίνηση πληθυσμού του, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα εκτοπιστούν μακριά από τη φρίκη της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των μαχητών Ταλιμπάν (...) σε ένα από τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κινδυνεύει να εξελιχθεί το περιστατικό στην επαρχία Φαράχ όπου σύμφωνα με τους ντόπιους μπορεί να έχουν χαθεί πάνω από 100 ζωές (...) επιβεβαιώνουμε απόλυτα ότι σκοτώθηκαν άμαχοι (...) δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού (...) η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε "βαθιά λύπη"» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ