ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Θάνατος, ερείπια και πείνα αντί για γιορτή στη Γάζα

Ισραηλινή επίθεση με θύματα γιους και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

©Anadolu Agency

Το χτεσινό τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού βρήκε τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας αντιμέτωπους με όλα τα δεινά από τη συνέχιση του μακελειού από το Ισραήλ εδώ και 187 μέρες, με νέες δολοφονικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, που αυξάνουν κι άλλο τα δεκάδες χιλιάδες θύματα, με ισοπεδωμένες πόλεις, με την πείνα να θερίζει...

Κατά τον χτεσινό απολογισμό θυμάτων που έδωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφθασαν τους 33.482 και οι τραυματίες τους 76.049. Σε αυτά τα νούμερα δεν προσμετράται ο αριθμός των αγνοούμενων οι οποίοι έμειναν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, που κατά τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κυμαίνεται μεταξύ 7.000 - 8.000 ατόμων.

Ειδησεογραφικά δίκτυα κατέγραφαν την απουσία κάθε διάθεσης και την αδυναμία των Παλαιστινίων της Γάζας να γιορτάσουν τη χτεσινή παραδοσιακή γιορτή, καθώς πάνω από το 90% των οικογενειών και των εκτοπισμένων αμάχων στερούνται τα πιο βασικά πράγματα, όπως καθαρό τρεχούμενο νερό, ένα πιάτο ζεστό φαγητό, στέγη, υπηρεσίες Υγείας, κ.ά.

Καταγγελίες για το ισραηλινό «μπλόκο» στην ανθρωπιστική βοήθεια

Τα σπίτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων έχουν μετατραπεί σε βουνά ερειπίων, ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να εμποδίζει τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε χτες ότι τα μισά από τα κομβόι τροφίμων του Μάρτη για τη βόρεια Γάζα μπλοκαρίστηκαν από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο λιμός να θερίζει τις ζωές κυρίως παιδιών, ασθενών και τραυματιών.

Σε αυτό το φόντο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέτασε χτες την προσφυγή 5 ισραηλινών ΜΚΟ που ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική της αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην προσφυγή τους στις 18 Μάρτη, οι 5 ΜΚΟ ζητούσαν οι ισραηλινές αρχές «να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους ως δύναμης κατοχής» παρέχοντας κάθε απαραίτητη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

«Πολλές πολιτικές αποφάσεις του Ισραήλ εμποδίζουν την πρόσβαση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η Μίριαμ Μαρμούρ της οργάνωσης Gisha. Η ίδια αναφέρθηκε κυρίως στην απαγόρευση των αρχών να χρησιμοποιηθεί το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Γάζα. «Η πραγματικότητα επί του πεδίου μάς κάνει να σκεφτόμαστε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την αρχή της συλλογικής τιμωρίας», αναφέρει η αίτηση που κατέθεσαν οι οργανώσεις Gisha, Adalah, Ενωση Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, HaMoked και Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλεξάντρ Φορ, συντονιστής βοήθειας στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», έκανε λόγο για ατελείωτα προβλήματα, με φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας «μπλοκαρισμένα, για τα οποία χρειάζονται άδειες», που κάνουν πολύ καιρό να εκδοθούν.

«Ολα τα σημεία πρόσβασης βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτήν τη στιγμή (...) Αυτό σημαίνει πολλές ώρες μετακινήσεων, σημεία ελέγχου όπου γίνονται εξακριβώσεις, και υπερβολικά πολύς χαμένος χρόνος κάθε φορά που πρέπει να πάμε προς βορρά, όπου ο κίνδυνος λιμού είναι πιο μεγάλος», τόνισε ο υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή της ΜΚΟ Action Against Hunger, Ζαν - Ραφαέλ Πουατού.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να εμφανίσει τις τελευταίες μέρες μια «βελτιωμένη» εικόνα σε ό,τι αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 419 φορτηγά εισήλθαν τη Δευτέρα στη Γάζα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτώβρη. Ωστόσο ο ΟΗΕ κατέγραψε τη διέλευση μόλις 223 φορτηγών εκείνη τη μέρα.

Ο Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), είπε την Τρίτη από τη Γενεύη ότι τα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα είναι γεμάτα μόνο κατά το ήμισυ, «μια απαίτηση» του Ισραήλ ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι έλεγχοι.

Σε κάθε περίπτωση, «με 300 φορτηγά τη μέρα δεν θα αλλάξουμε τα δεδομένα», τόνισε ο Πουατού, εξηγώντας ότι πριν από τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια κάθε μέρα.

Επιδρομή με στόχο παιδιά και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εντείνει αμείωτα τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια τέτοια επίθεση σκοτώθηκαν χτες τρεις γιοι και τρία εγγόνια του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στο Κατάρ.

Σε δηλώσεις του στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετά την επίθεση, ο Χανίγια ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, που περιλαμβάνουν την οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους. «Εάν νομίζουν πως βάζοντας στο στόχαστρο τα παιδιά μου, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις και προτού το κίνημα (της Χαμάς) καταθέσει την απάντησή του, θα υποχρεώσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις της, τρέφουν ψευδαισθήσεις», δήλωσε.

Αμέσως μετά, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς δήλωσε ότι θα πρέπει να ασκηθούν «όλες οι μορφές πιέσεων στη Χαμάς» προκειμένου να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για προσωρινή εκεχειρία και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι...

Τελικά, αργότερα χτες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τα θύματα πως ήταν «καθ' οδόν για τρομοκρατική ενέργεια».

Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι άμαχοι που επέστρεψαν στη νότια πόλη Χαν Γιούνις πριν από λίγες μέρες, δήλωσαν χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους του «Al Jazeera» ότι η πόλη τους είναι πλέον αγνώριστη και ότι όσα σπίτια δεν βομβαρδίστηκαν, κάηκαν και όσα δεν κάηκαν υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Ανάμεσα στα σπίτια που πυρπολήθηκαν ήταν και αυτό μιας 94χρονης ανήμπορης γιαγιάς που έπασχε από Αλτσχάιμερ, την απομάκρυνση της οποίας είχαν εμποδίσει οι στρατιώτες πριν από μερικές βδομάδες. Οι συγγενείς που επέστρεψαν χτες στο καμένο σπίτι τους μπήκαν και βρήκαν τα αποκαΐδια του σώματός της πάνω στο κρεβάτι...

Ο κατοχικός στρατός παραμένει στη Γάζα...

Νωρίτερα, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός «Περιφερειακής Συνεργασίας», Ντ. Αμσαλέμ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του στρατού ότι είναι «ψευδείς» οι πληροφορίες πως έφυγαν όλες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γάζα εκτός από μια μεραρχία. Οπως τόνισε, στη Γάζα παραμένουν «σημαντικές δυνάμεις που πολεμούν σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα, χτες, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο στρατός φτιάχνει νέο «μεθοριακό πέρασμα» για «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα και ότι επί του παρόντος σταματούν οι εργασίες για την επαναλειτουργία του περάσματος Ερέζ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για επανάληψη των κινητοποιήσεων Εβραίων εποίκων που εμπόδιζαν ως και πριν από μερικές βδομάδες την αποστολή τροφίμων και άλλης βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Ραμόν κάλεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Χ. Χαλεβί, που είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία του στρατού να εμποδίσει τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, να παραιτηθεί. «Ελπίζω πως η παραίτηση του Χαλεβί θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα παραιτηθεί όλη η ηγεσία του στρατού που είναι υπεύθυνη γι' αυτήν την αποτυχία», τόνισε ο Ραμόν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Υποκριτική κριτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ την ίδια ώρα που το εξοπλίζει ακόμα περισσότερο

Copyright 2024 The Associated

Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν όσο ποτέ το Ισραήλ με πυρομαχικά, όπλα, μαχητικά αεροπλάνα και βόμβες εκατοντάδων κιλών και λίγες ώρες μετά την προχτεσινή κατάθεση του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν ότι οι ΗΠΑ ...δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Univision» επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών για τις ευθύνες της κυβέρνησής του στο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, έκανε δήθεν «κριτική» στο κράτος - δολοφόνο για τη ...«λάθος προσέγγιση» με την οποία διεξάγει τις δολοφονικές επιθέσεις του εδώ και πάνω από 6 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, με τις πολύμορφες πλάτες των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων».

«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και «να επιτρέψουν τις 6 ή τις 8 επόμενες βδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που μεταφέρονται» στον θύλακα, είπε ο Μπάιντεν. «Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο όνομα της «πλήρους εξάλειψης της Χαμάς», ένα «δικαίωμα» που αναγνωρίζουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επιμένει ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, πόλη της Γάζας όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Νετανιάχου επανέλαβε πως «θα επιτύχουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Ράφα» και πως «καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει».

Υπέρ της επίθεσης στη Ράφα τάχθηκε χθες και ο Ισραηλινός υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς. Σε συνέντευξη Τύπου στο Σντερότ τόνισε ότι «η νίκη θα έρθει βήμα - βήμα, είμαστε καθ' οδόν και δεν θα σταματήσουμε». Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει στη Ράφα και θα επιστρέψει στην πόλη Χαν Γιούνις, όπως και ότι θα διατηρήσει πλήρη «επιχειρησιακή ελευθερία».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν εκτιμούσε πως «δεν επίκειται άμεσα» ισραηλινή επίθεση στην πόλη, ενώ και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, που την Τρίτη το βράδυ συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επίθεση στη Ράφα - σε αντίθεση με τη δήλωση του Νετανιάχου ότι έχει εγκρίνει την επίθεση και υπάρχει ήδη ημερομηνία.

Σε αυτό το φόντο, ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση, από τις ΗΠΑ στον στρατό του Ισραήλ, ενός νέου, πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, αν δεν λάβει πληροφορίες που θα τον ικανοποιήσουν ως προς τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν.

«Αναμένω διαβεβαιώσεις», είπε στο CNN, για να προσθέσει: «Θέλω να είμαι σίγουρος ότι έχω πλήρη ενημέρωση για τους τύπους των όπλων και για ποιους σκοπούς αυτά θα αξιοποιηθούν».

Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» μετέδωσε την 1η Απρίλη πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 18 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, στο οποίο πακέτο θα περιλαμβάνονται δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-15.

Σούνακ: Υπεράσπιση της συνέχισης εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τον Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ δήλωσε χθες ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του «χρειάζεται να κάνει περισσότερα» για να μετριάσει τα δεινά των κατοίκων της Γάζας.

Μόλις μία μέρα πριν, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο δεν θα αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ...

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο Σούνακ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «κανένας από τους στενότερους συμμάχους μας» δεν έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι κατέστησε «πολύ σαφές» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως χρειάζεται να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια...

«Ηταν μια φριχτή τραγωδία αυτό που συνέβη στους βετεράνους μας την ώρα που με αυταπάρνηση πραγματοποιούσαν ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα, και επίσης έχω πει επανειλημμένως ότι η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη», είπε ο Σούνακ, αναφερόμενος στους 3 Βρετανούς απόστρατους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν μαζί με άλλους ξένους την 1η Απρίλη κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό οχηματοπομπής της ΜΚΟ WCK στη Γάζα.

Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία έχει «θεσμοθετημένη εδώ και χρόνια» διαδικασία που αφορά τις άδειες εξαγωγής όπλων και «επανεξετάζει τακτικά αυτά τα θέματα».

Σάντσεθ: «Γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και έχει υποσχεθεί ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούλη, επανέλαβε ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης».

Μιλώντας ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου επαναβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη είναι «έτοιμη» να προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση, για να συμπληρώσει ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το παλαιστινιακό κράτος αν δεν αναγνωρίσει την ύπαρξή του». Μια αναγνώριση «είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» και «η Ισπανία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος», συνέχισε, χωρίς όμως να πει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα γίνει αυτό.

Ο Σάντσεθ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντήσει τους ομολόγους του από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία και η Πορτογαλία, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου για την «ανάγκη να προχωρήσουμε προς την αναγνώριση της Παλαιστίνης».

Ο Σάντσεθ κατήγγειλε εκ νέου την «απολύτως δυσανάλογη απάντηση» της κυβέρνησης Νετανιάχου στην «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτώβρη, κρίνοντας ότι «συνθλίβει δεκαετίες Ανθρωπιστικού Δικαίου και απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, και κατά συνέπεια ολόκληρο τον κόσμο».

ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες ισραηλινές απειλές για επίθεση σε ιρανικό έδαφος

Το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης και τις απειλές κατά του Ιράν, 10 μέρες μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά της περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Χτες, οι Ισραηλινοί υπουργοί Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, απείλησαν με επίθεση το Ιράν στο έδαφός του σε περίπτωση που υλοποιήσει σε βάρος του Ισραήλ αντίποινα με άμεση επίθεση, ως εκδίκηση για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό. Λίγη ώρα πριν ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε το κράτος - δολοφόνο ότι «θα τιμωρηθεί» και θα πάρει την κατάλληλη απάντηση για την πολύνεκρη επίθεση της 1ης Απρίλη στη Δαμασκό, θυμίζοντας πως οι επιθέσεις σε ξένα προξενεία και πρεσβείες συνιστούν επίθεση στο έδαφος των χωρών τους... «Το κακό καθεστώς έκανε λάθος και θα πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», είπε ο Χαμενεΐ.

Από την άλλη, ο Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, σχολίασε, αναφερόμενος στο Ιράν, ότι «οιαδήποτε επίθεση στη χώρα μας θα αντιμετωπίσει ισχυρή άμυνα πριν από μια ισχυρή απάντηση στο έδαφός του». «Σε αυτόν τον πόλεμο, δεχόμαστε επιθέσεις σε πάνω από ένα μέτωπα από διάφορες κατευθύνσεις. Οποιος εχθρός δοκιμάσει να μας επιτεθεί, πρώτα θα συναντήσει σθεναρή άμυνα», είπε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας πως αυτό αφορά «οποιονδήποτε επιτεθεί στη χώρα μας, όπου και να είναι, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κατς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα αντιδράσει και θα επιτεθεί στο Ιράν». Την ίδια ανάρτηση έκανε στη συνέχεια και στα φαρσί.

Στο μεταξύ, ιρανική διπλωματική πηγή ενημέρωσε χτες τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», που διάκειται φιλικά στη Χεζμπολάχ, ότι η Τεχεράνη έχει προτείνει στις ΗΠΑ επί του παρόντος να μη χτυπήσει το Ισραήλ εάν γίνει εκεχειρία στη Γάζα και το Ισραήλ δεν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα. Η ίδια πηγή είπε στην εφημερίδα πως Ιράν και ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει μηνύματα μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό μέσω Ομάν. Σημείωσε δε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποφύγει τις επιπτώσεις της εκστρατείας στη Γάζα επιχειρώντας να σύρει τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν και ότι το τελευταίο ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν εάν απαντήσει κατά του Ισραήλ. Οι δε ΗΠΑ ζήτησαν από την Τεχεράνη να μην πάρει εκδίκηση χτυπώντας αμερικανικούς στόχους στην περιοχή. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το Ιράν «επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες που περιορίζουν την επέκταση του πολέμου στην περιοχή» κρατώντας τις ΗΠΑ μακριά από τη σύγκρουση.

Δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ενας 57χρονος Λιβανέζος, που φέρεται πως εργαζόταν στην τράπεζα της Χεζμπολάχ, Bayt al-Malον, στον τομέα οικονομικών υπηρεσιών και λειτουργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ Ιράν και Χαμάς, βρέθηκε χτες νεκρός σε βίλα του Μπέιτ Μέρι, ορεινό θέρετρο επάνω από τη Βηρυτό. Είχε δεχθεί τουλάχιστον 5 σφαίρες, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας. Το θύμα, που λεγόταν Μοχάμαντ Σαρούρ, είχε πάνω του χρήματα που δεν άγγιξαν οι δολοφόνοι.

Πηγή ασφαλείας στον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν στόχος αμερικανικών κυρώσεων και διευκρίνισε ότι εργαζόταν για τις οικονομικές υπηρεσίες της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Ο Σαρούρ κατηγορούνταν από τις ΗΠΑ για συμμετοχή στη μεταφορά «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων της δύναμης αλ-Κοντς μέσω της Χεζμπολάχ στη Χαμάς για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα, χτες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε «στρατιωτικό κτίριο» της Χεζμπολάχ κοντά στην περιοχή Αΐτα Ας Σαμπ και άλλες εγκαταστάσεις της οργάνωσης στο αλ Χιαμ του Νότιου Λιβάνου.

Νέες επιθέσεις των Χούθι

Αργότερα χτες βράδυ στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Χούθι ανακοίνωσε πως η οργάνωσή του εξαπέλυσε επιθέσεις κατά τεσσάρων σκαφών, εκ των οποίων το ένα ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και στοχοποιήθηκε ενώ έπλεε στον Κόλπο του Αντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ