ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Κατέρρευσε η στημένη αγωγή

Χωρίς στοιχειώδη επιχειρήματα εμφανίστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας. Τα αιτήματα της απεργίας αναπτύχθηκαν ένα προς ένα στο δικαστήριο, μαζί με την κατηγορηματική δήλωση ότι κανένα δεν έχει ικανοποιηθεί

Σαν "χάρτινος πύργος" κατέρρευσε χτες, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας και των χιλιάδων καθηγητών που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, η στημένη αγωγή που είχαν καταθέσει μία υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας και τρεις "αγανακτισμένοι" γονείς, ενάντια στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών.

Η επιχειρηματολογία των εναγόντων περιστράφηκε γύρω από δύο κυβερνητικής έμπνευσης ισχυρισμούς: Οτι, πρώτον, το σύνολο των αιτημάτων των καθηγητών έχει ικανοποιηθεί και δεύτερον, ότι η παρατεταμένη διάρκεια της απεργίας στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο. Τα έωλα επιχειρήματα των εναγόντων καταρρίφθηκαν από την υπεράσπιση, με ελάχιστη προσπάθεια, τόση όση απαιτούσε η ελαφρότητά τους, αφού αποδείχτηκε ότι κανένα από τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκε και ότι το σύνολο της κοινωνίας στέκεται αλληλέγγυο στους καθηγητές.

Συνήγορος των τεσσάρων ήταν ο Φρ. Ραγκούσης (πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επί υπουργίας Γερ. Αρσένη) και συνήγοροι της ΟΛΜΕ ήταν ο Αλ. Μητρόπουλος,ο Χρ. Αργυρόπουλος,ο Φ. Κουβέλης,ο Λ. Αυδής και ο Δ. Βερβεσός.Επίσης κατέθεσαν εκ μέρους των εναγόντων οι μάρτυρες Παρ. Γκαρκατσούλα,Σωτ. Χριστόπουλος και εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο Θ. Βουρεκάς καθηγητής - γραμματέας της Α ΕΛΜΕ Αθήνας. Υπερασπιστικές παρεμβάσεις υπέρ της ΟΛΜΕ κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.

Δεν ήξεραν το ποίημα...

Οι δύο μάρτυρες που κατέθεσαν από την πλευρά των τεσσάρων εμφανίστηκαν ως απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής και οι καταθέσεις τους στρέφονταν συνολικά ενάντια στο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να απεργεί. Ομως, παρότι είχαν να εκτελέσουν βαριά αποστολή, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο χωρίς να είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένοι.

Η Π. Γκαρκατσούλα ισχυρίστηκε ότι το σύνολο των αιτημάτων έχουν ικανοποιηθεί, όμως όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους της ΟΛΜΕ, ποια ακριβώς αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και πώς ξέρει ότι ικανοποιήθηκαν, απάντησε πως δε γνώριζε καν ποια ήταν αυτά, συμπληρώνοντας ότι "άκουσε" πως ικανοποιήθηκαν από το... ραδιόφωνο! Εγινε, πάντως, απόλυτα κατανοητή ως προς το κίνητρο της αγωγής όταν, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο, δήλωσε: "πιστεύω πως ο σημερινός υπουργός μας μπορεί να πράξει την αναγέννηση του σχολείου που υποσχέθηκε"!

Ο Σ. Χριστόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι καθηγητές πήραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις από όλους τους δημόσιους υπάλληλους και ότι η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να δώσει τίποτα άλλο. Φυσικά, όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους της ΟΛΜΕ αν γνώριζε άλλους κλάδους που να πήραν μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά και μια σειρά τεράστιων χρηματικών ποσών που χαρίστηκαν στις ΠΑΕ και σε βιομηχάνους, ο μάρτυρας δήλωσε, απλά, άγνοια...

Κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε

Ο Θ. Βουρεκάς που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της ΟΛΜΕ, κλήθηκε από τον Φ. Κουβέλη να εκθέσει ενώπιον του δικαστηρίου τα αιτήματα του κλάδου και ποια από αυτά έχουν ικανοποιηθεί. "Ζητάμε, είπε, να ζούμε με αξιοπρέπεια μόνο από το μισθό μας. Θέλουμε 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα, για να μην υπάρχουν διδακτικά κενά στα σχολεία. Απαιτούμε τη μείωση των μαθητών ανά τάξη στους 25, ετήσια περιοδική επιμόρφωση για τους καθηγητές, κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ, ένταξη της τεχνικής κατάρτισης στο Ενιαίο Λύκειο, κατάργηση του Διεθνούς Απολυτήριου". "Για κανένα από αυτά, συνέχισε, δεν πήραμε απάντηση, με εξαίρεση τους 3.000 διορισμούς που υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας, που μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα".

Ο Δ. Βερβεσός ζήτησε από τον μάρτυρα να απαντήσει στο επιχείρημα των εναγόντων ότι οι αυξήσεις στους καθηγητές ξεκινούν από 10% και φτάνουν στο 19%. "Σε καμιά περίπτωση, είπε. Οι αυξήσεις μας μόλις και φτάνουν την εισοδηματική πολιτική του 2,5% + 2,5%".

Δε χάνεται η χρονιά

Σε άλλη ερώτηση ο Φρ. Ραγκούσης κάλεσε τον Θ. Βουρεκά να απαντήσει, αν οι μαθητές των δημόσιων σχολείων θα χάσουν το διδακτικό τους έτος. "Είναι κατευθυνόμενη αυτή η κινδυνολογία για "χαμένο έτος"", απάντησε. "Δεν τίθεται θέμα απώλειας του διδακτικού έτους, αφού όλοι γνωρίζουν ότι τα μαθήματα μπορούν να αναπληρωθούν. Αυτό το ξέρουν οι γονείς και στέκονται στο πλάι μας".

"Εχετε σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη;" ρώτησε ο συνήγορος των τεσσάρων και ο Θ. Βουρεκάς απάντησε: "Ακόμα και σφυγμομέτρηση, τέτοια που εννοείτε εσείς, υπάρχει, αφού πρόσφατα καθημερινή εφημερίδα δημοσίευσε σφυγμομέτρηση που έδειχνε ότι το 55% των γονιών μάς συμπαραστέκεται και το 65% υποστηρίζει τα αιτήματά μας".

Το δικαστήριο διέκοψε μέχρι σήμερα το μεσημέρι στις 12 οπότε και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους οι δύο πλευρές. Η απόφαση αναμένεται να έχει βγει μέχρι την Παρασκευή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ
"Δε θα περάσει η τρομοκρατία"!

Η μαχητικότητα και ο αυθορμητισμός των χιλιάδων καθηγητών, που από το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χώρο των Δικαστηρίων, διαδηλώνοντας "Κάτω τα χέρια από την απεργία, δε θα περάσει η τρομοκρατία" ήταν ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης της απεργίας των καθηγητών, που χτες κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι καθηγητές παρέμειναν για πέντε ώρες περίπου στο χώρο των Δικαστηρίων και αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι διαθέτουν ανεξάντλητα αποθέματα δυνάμεων έκαναν στη συνέχεια πορεία μέχρι την Ομόνοια.

Οταν λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι προσήλθαν έξω από το κτίριο 5 των Δικαστηρίων, ο χώρος σείστηκε από τα συνθήματα "Δίκες και διώξεις για τους καθηγητές, αυτοί είναι οι εκσυγχρονιστές","Οκτώ και εννιά και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 2000" και "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας". Ταυτόχρονα δήλωναν ότι η ποινικοποίηση του αγώνα τους δεν τους πτοεί, αλλά τους δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν.

Οι καθηγητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι για ώρες, μαζί με μαθητές και γονείς, που βρέθηκαν χτες στα Δικαστήρια της Ευελπίδων για να εκδηλώσουν για μια ακόμα φορά τη συμπαράστασή τους, ενώ τα συνθήματά τους έφταναν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και κάλυπταν τις φωνές των μαρτύρων κατηγορίας, που μιλούσαν για αδικαιολόγητη απεργία: "Οι καθηγητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τους γονείς ενότητα και πάλη","Αέρας διαρκείας ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας" και "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας".

Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι καθηγητές, παρά την κούραση, έκαναν πορεία από την Ευελπίδων, μέσω των οδών Κοδριγκτώνος και Πατησίων, μέχρι την Ομόνοια, καλώντας τους περαστικούς να συμμετάσχουν με το σύνθημα "Σήμερα δικάζουν την παιδεία, ελάτε τώρα στην πορεία". Το καυστικό χιούμορ δεν έλειψε από τη χτεσινή πορεία, καθώς οι καθηγητές, αναφερόμενοι στους τέσσερις γονείς που κατέθεσαν την αγωγή εναντίον τους και τη σχέση τους με αυτούς που τους υποκίνησαν, επαναλάμβαναν το σύνθημα "Αυτή δεν είναι μάνα, αυτοί δεν είναι γονείς, είναι η κουμπάρα και οι συγγενείς", ενώ όταν η πορεία έφτασε μπροστά στο Πολυτεχνείο κυριάρχησε το σύνθημα "Εδώ Πολυτεχνείο, θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο".

Η πορεία κατέληξε στην Ομόνοια, όπου ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αυξήθηκαν σε όλη την Ελλάδα."Ο αγωνιζόμενος κλάδος μας έστειλε το μήνυμα ότι καταχρηστική είναι η κυβερνητική πολιτική", τόνισε καλώντας τους καθηγητές να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει της δικαστικής απόφασης και να συμμετάσχουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν αύριο.

Σήμερα, πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει την εισήγησή του για την πορεία της απεργίας, ενώ η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Ενεργητική συμπαράσταση από γονείς, εργαζόμενους, δασκάλους

Οι χιλιάδες καθηγητές που κατέκλυσαν χτες το χώρο των δικαστηρίων δεν ήταν μόνοι τους. Εκεί ήταν εκπρόσωποι εργαζομένων, γονιών, αλλά και δασκάλων για να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, μιλώντας στο "Ρ" τόνισε: "Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε και με αυτόν τον τρόπο την ενεργητική μας συμπαράσταση στον αγώνα των καθηγητών για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Ταυτόχρονα, θέλουμε να καταδικάσουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το δικαίωμα αυτό της εργατικής τάξης".

Ο Θ. Γκεσούλης μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, στέλεχος της ΔΕΕ, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: "Βρίσκομαι σήμερα στον τόπο των δικαστηρίων για να εκφράσω την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μου στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να καταδικάσω κι εγώ με τη σειρά μου την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων από τη μεριά της κυβέρνησης, για να τονίσω πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν έχουν θέση οι αγώνες των εργαζόμενων, θέση έχουν όλοι αυτοί που με την πολιτική τους κάθε μέρα όλο και περισσότερο εγκαταλείπουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και όλο και περισσότερο υποβαθμίζουν οικονομικά και μορφωτικά τον εκπαιδευτικό".

"Μπορεί - συνέχισε - η δική μας απεργία διαρκείας να σταμάτησε μετά τη συνειδητή υπονομευτική προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, όμως στη συνείδηση δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όσο τα χρόνια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών θα παραμένουν".

Μιλώντας στο "Ρ" ο Δ. Σταματελάτος,στέλεχος της ΔΕΕ, επισήμανε τη μεγάλη συμμετοχή του κλάδου που ήρθε να καταγγείλει την προσπάθεια ποινικοποίησης του μεγάλου αγώνα των καθηγητών. "Ο κλάδος, τόνισε, απαιτεί από την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι και να δώσει ουσιαστικές λύσεις". Ο ίδιος χαρακτήρισε "ολίσθημα" το γεγονός ότι με διαδικαστικά προσχήματα ουσιαστικά δεν επιτράπηκε τελικά να καταθέσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης στη δίκη και οι Ενώσεις Γονέων, τονίζοντας ότι δημιουργούν ερωτηματικά τέτοιου είδους επιλογές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ.

Προβληματισμένη για το γεγονός ότι δεν επιτράπηκε στην ίδια και σε άλλους γονείς μαθητών να καταθέσουν υπέρ των καθηγητών δήλωσε και η γραμματέας της Ενωσης γονέων του Α διαμερίσματος Αθήνας, Φωτ. Δημαρόγκωνα,η οποία παραβρέθηκε στη δίκη για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης των καθηγητών.

Η Φωτ. Δημαρόγκωνα τόνισε: "οι αγωγές των τεσσάρων γονιών σύμφωνα με προσωπική εκτίμηση, αλλά και του οργάνου που εκπροσωπώ ήταν στημένη δουλιά και δεν εκπροσωπούσαν κανένα θεσμοθετημένο όργανο". "Οι γονείς των μαθητών πραγματικά στηρίζουν την απεργία και αυτό προκύπτει από επαφές που έχω κάνει με γονείς. Δεν έχω ακούσει γονείς να είναι ενάντια στην κινητοποίηση των καθηγητών. Δεν είναι μόνο για την οικονομική αναβάθμισή τους, αλλά αφορά γενικά την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

ΕΣΑΚ
Πρόταση για κήρυξη απεργίας

Την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, με στόχο την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης και συντονισμό της δράσης για τη στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών, ζήτησαν οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές με πρόταση, που κατέθεσαν στο προεδρείο της διοίκησης της συνομοσπονδίας.

Στην πρόταση αναφέρεται:

"Προς τα μέλη του Προεδρείου της ΓΣΕΕ:

Η απεργία των εκπαιδευτικών βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη φάση, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης του αγώνα από "κοινωνικά αυτοματοποιημένους πολίτες".

Επειδή πρόκειται για έναν σημαντικό αγώνα που σκοπεύει στην υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των καθηγητών, η ΓΣΕΕ και ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε δραστήρια και όχι μονάχα με την έκφραση ευχών και έκδοση ψηφισμάτων.

Πολύ περισσότερο, αφού τα παιδιά της εργατικής τάξης είναι που σπουδάζουν σε δημόσια σχολεία και σε βάρος τους οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους ορθώνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους προτείνουμε:

  • Την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής
  • Την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης και συντονισμένης δράσης για τη στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών".

Την πρόταση υπογράφουν: Γ. Μαυρίκος γενικός γραμματέας, Γ. Σταυρόπουλος μέλος προεδρείου, Ζ. Σώκου Μέλος της ΕΕ.

Για κλάματα

Ως κακοπληρωμένοι υπάλληλοι της κυβέρνησης, που κάνουν ανόρεχτα την αγγαρεία που τους ανατέθηκε, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι μάρτυρες κατηγορίας που επιστρατεύτηκαν για την περίσταση.

- Η μάρτυς δεν ήξερε καλά καλά πότε άρχισε η απεργία των καθηγητών, εκτιμώντας ότι ξεκίνησε "γύρω στις 20 Γενάρη".

- "Εγώ το συγκεκριμένο άτομο το εμπιστεύομαι", είπε η μάρτυς, απαντώντας στην ερώτηση τι την κάνει να πιστεύει ότι οι εξαγγελίες Αρσένη θα υλοποιηθούν. Είχε προηγηθεί η δήλωσή της ότι τα "δύσβατα" βιβλία θα αλλάξουν το Σεπτέμβρη, έπειτα από τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Παιδείας.

- "Ο υπουργός δεν έκανε αγωγή, γιατί θα τον κατηγορούσατε κι αυτόν, όπως και μας, για φασίστα, αλλά εγώ ξέρω ότι ο κόκκινος φασισμός είναι χειρότερος από τον μαύρο", είπε αποκαλυπτικότατα ο έτερος των μαρτύρων, Σ. Χριστόπουλος.

- Εκεί που έπεσε το μεγάλο γέλιο ήταν όταν ο συνήγορος των τεσσάρων κατά λάθος (ή από τη δύναμη της συνήθειας, αφού, ως γνωστό, διατέλεσε και νομικός του Αρσένη) αποκάλεσε τον υπουργό Παιδείας, υπουργό Αμυνας...

Δε συζητήθηκαν οι ενστάσεις

Αρνητική εντύπωση και σχόλια για το τι και ποιος επιβάλλει να γίνει μία δίκη, για την οποία εξαρχής διαπιστώθηκε ότι στερείται βάσης νομιμοποίησης, προκάλεσε η άρνηση του προέδρου του δικαστηρίου Μεν. Πινακούλα να εξετάσει τις ενστάσεις που κατατέθηκαν. Η πρώτη ένσταση αφορούσε την "ενεργητική νομιμοποίηση της αγωγής", δεδομένου ότι την αγωγή έπρεπε να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας, η δεύτερη αφορούσε την παραβίαση της αρχής του "έννομου συμφέροντος", εφόσον οι τέσσερις ενάγοντες έχουν έμμεση και όχι άμεση σχέση με την απεργία και η τρίτη ήταν ένσταση "δικαιοδοσίας", για το λόγο ότι δεν έχουν το δικαίωμα, βάσει του νόμου, να ζητούν οι τέσσερις τη λήξη της απεργίας.

Υπόθεση όλων μας

Παρεμβάσεις υπέρ της ΟΛΜΕ έκαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, οι οποίοι και απάντησαν στο επιχείρημα των εναγόντων ότι η απεργία των καθηγητών έρχεται σε αντίθεση με το κοινωνικό σύνολο. Ο Γ. Κουτσούκος υπογράμμισε ότι η απεργία αυτή υποστηρίζεται από το σύνολο των εργαζομένων και ότι τα αιτήματα των καθηγητών εκφράζουν τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος. Ερωτώμενος από τον Φρ. Ραγκούση για το αν άλλος κλάδος του δημοσίου έχει πάρει τόσο υψηλές αυξήσεις όπως οι καθηγητές, ο Γ. Κουτσούκος απάντησε ότι μόνο τα συνδικαλιστικά όργανα του κάθε χώρου μπορούν να αποφασίσουν αν οι αυξήσεις που παίρνουν τους ικανοποιούν, προσθέτοντας: "Με δεδομένο ότι το εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων έχει υποστεί απώλειες 40% τα τελευταία χρόνια, καμιά αύξηση δεν μπορεί να είναι αρκετή".

Στη σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Συνομοσπονδίας στον αγώνα των καθηγητών, τονίζοντας ότι η δίκη αυτή στρέφεται ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μαχητικά και στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, την ώρα που τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ προσέρχονταν στα δικαστήρια στο πλαίσιο της μεθοδευμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να καταδικάσει νομικά τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και τον αγώνα που διεξάγουν για όγδοη συνεχή βδομάδα.

"Σήμερα δικάζονται η Παιδεία και οι λειτουργοί της", έγραφε το κεντρικό πανό των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και οι καθηγητές διαδήλωναν πως "αυτή η απεργία είναι η αρχή, έρχονται αγώνες πανεκπαιδευτικοί".

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που ακολούθησε, οι καθηγητές διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τη νεολαία και όλους τους εργαζόμενους. Με συνθήματα όπως "δώστε λεφτά για την παιδεία", "οι καθηγητές μαζί με το λαό για σύγχρονο σχολείο δημοκρατικό", πορεύτηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το βράδυ στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Οι νόμοι αλλάζουν

Το ανέγγιχτο των νόμων επικαλέστηκε ο συνήγορος των τεσσάρων, για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της απεργίας, αφού έχει ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο. Εισέπραξε την απάντηση, που δίνουν χρόνια τώρα οι αγωνιζόμενοι εργατοϋπάλληλοι: "Μια σειρά νόμοι έχουν αλλάξει κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος", απάντησε ο μάρτυρας Θ. Βουρεκάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ