Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ
"Δε θα περάσει η τρομοκρατία"!

Η μαχητικότητα και ο αυθορμητισμός των χιλιάδων καθηγητών, που από το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χώρο των Δικαστηρίων, διαδηλώνοντας "Κάτω τα χέρια από την απεργία, δε θα περάσει η τρομοκρατία" ήταν ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης της απεργίας των καθηγητών, που χτες κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι καθηγητές παρέμειναν για πέντε ώρες περίπου στο χώρο των Δικαστηρίων και αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι διαθέτουν ανεξάντλητα αποθέματα δυνάμεων έκαναν στη συνέχεια πορεία μέχρι την Ομόνοια.

Οταν λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι προσήλθαν έξω από το κτίριο 5 των Δικαστηρίων, ο χώρος σείστηκε από τα συνθήματα "Δίκες και διώξεις για τους καθηγητές, αυτοί είναι οι εκσυγχρονιστές","Οκτώ και εννιά και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 2000" και "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας". Ταυτόχρονα δήλωναν ότι η ποινικοποίηση του αγώνα τους δεν τους πτοεί, αλλά τους δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν.

Οι καθηγητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι για ώρες, μαζί με μαθητές και γονείς, που βρέθηκαν χτες στα Δικαστήρια της Ευελπίδων για να εκδηλώσουν για μια ακόμα φορά τη συμπαράστασή τους, ενώ τα συνθήματά τους έφταναν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και κάλυπταν τις φωνές των μαρτύρων κατηγορίας, που μιλούσαν για αδικαιολόγητη απεργία: "Οι καθηγητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τους γονείς ενότητα και πάλη","Αέρας διαρκείας ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας" και "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας".

Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι καθηγητές, παρά την κούραση, έκαναν πορεία από την Ευελπίδων, μέσω των οδών Κοδριγκτώνος και Πατησίων, μέχρι την Ομόνοια, καλώντας τους περαστικούς να συμμετάσχουν με το σύνθημα "Σήμερα δικάζουν την παιδεία, ελάτε τώρα στην πορεία". Το καυστικό χιούμορ δεν έλειψε από τη χτεσινή πορεία, καθώς οι καθηγητές, αναφερόμενοι στους τέσσερις γονείς που κατέθεσαν την αγωγή εναντίον τους και τη σχέση τους με αυτούς που τους υποκίνησαν, επαναλάμβαναν το σύνθημα "Αυτή δεν είναι μάνα, αυτοί δεν είναι γονείς, είναι η κουμπάρα και οι συγγενείς", ενώ όταν η πορεία έφτασε μπροστά στο Πολυτεχνείο κυριάρχησε το σύνθημα "Εδώ Πολυτεχνείο, θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο".

Η πορεία κατέληξε στην Ομόνοια, όπου ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αυξήθηκαν σε όλη την Ελλάδα."Ο αγωνιζόμενος κλάδος μας έστειλε το μήνυμα ότι καταχρηστική είναι η κυβερνητική πολιτική", τόνισε καλώντας τους καθηγητές να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει της δικαστικής απόφασης και να συμμετάσχουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν αύριο.

Σήμερα, πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει την εισήγησή του για την πορεία της απεργίας, ενώ η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ