Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Αντιδράσεις προκαλούν οι κρίσεις

Διαφορετικά συναισθήματα προκαλούν στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών των δυο Σωμάτων. Η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου να τοποθετηθεί ως υπαρχηγός του Σώματος ο αρχιπύραρχος Νικόλαος Κοτσιώρης,που ήταν διοικητής των πυροσβεστικών σχολών, έχει προκαλέσει αισθήματα απογοήτευσης σε εκατοντάδες πυροσβέστες. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπερσκέλισε δύο αρχαιότερους και μάχιμους αξιωματικούς, τους αρχιπυράρχους Γεώργιο Σταθόπουλο και Βασίλειο Κούτσιο,εξωθώντας τους στην ουσία σε παραίτηση. Η μη επιλογή τους δε συνιστά λόγο αποστρατείας, αλλά για λόγους ευθιξίας δεν αποκλείεται να υποβάλουν και οι δύο τις παραιτήσεις τους εντός των προσεχών ημερών.

Ειδικότερα, για τον αττικάρχη της Πυροσβεστικής, Γ. Σταθόπουλο, όπως μας επισήμαναν πολλοί πυροσβέστες, αποτελεί έκπληξη η μεταχείριση που του επιφύλαξε η ηγεσία του Σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι παλαιότερα, όταν υπηρετούσε στην Ελευσίνα κι έπρεπε να χορηγηθούν κάποια πιστοποιητικά πυρασφάλειας σε επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις είχε πει "όχι", με αποτέλεσμα να μετατεθεί πάραυτα σε νησιωτική υπηρεσία του Αιγαίου. Αργότερα, ως αττικάρχης, είχε συγκρουστεί σε τηλεοπτική εκπομπή για τις δασικές πυρκαγιές με τον τότε γενικό γραμματέα Δασών, Ι. Σμπώκο,όταν είχε υποστηρίξει ότι είναι καταστροφική για τα δάση η ύπαρξη δύο ξεχωριστών υπηρεσιών. Τότε είχε γίνει ΕΔΕ, αλλά το πόρισμά της ουδέποτε ανακοινώθηκε. Η ηγεσία του υπουργείου δεν τόλμησε τότε να τον τιμωρήσει γιατί έλεγε κάποιες αλήθειες, που είχαν υποστηρίξει δημόσια και υπουργοί της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται όμως ότι τώρα όλα αυτά οδήγησαν στον παραγκωνισμό του.

Με τις επιλογές του Συμβουλίου Κρίσεων, πάντως, επηρεάζεται η ετοιμότητα των ίδιων των πυροσβεστικών υπηρεσιών, οι οποίες ούτως ή άλλως υπολειτουργούν. Πυροσβέστες μάς μετέφεραν την αγανάκτησή τους, κάνοντας λόγο για λανθασμένες επιλογές προσώπων, που θα αποβούν σε βάρος της πυρασφάλειας των πόλεων...

Αντίθετα, στην Αστυνομία, όπου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιχειρεί βαθιά τομή με μαζικές αποστρατείες αστυνομικών διευθυντών και υποδιευθυντών, οι κατώτεροι αξιωματικοί είναι ικανοποιημένοι, γιατί ανοίγει ο δρόμος και για τη δική τους υπηρεσιακή ανέλιξη. Το Ανώτερο Συμβούλιο αποστράτευσε τους 62 από τους 118 αστυνομικούς διευθυντές και προήγαγε 26 στο βαθμό του ταξίαρχου. Μεταξύ αυτών είναι ο Φώτης Βλάχος,ο οποίος μαζί με τον ταξίαρχο Σ. Ηλιόπουλο τοποθετήθηκαν βοηθοί του αττικάρχη Ιωάννη Γεωργακόπουλου,ο Παύλος Δουκιατζάκης,αναλαμβάνει την Τροχαία Αττικής, ο Απόστολος Κουτσοσπύρος,μαζί με τον ταξίαρχο Διονύση Αναγνωστάτο τοποθετούνται βοηθοί του διοικητή Ασφαλείας Αττικής, υποστρατήγου Ι. Παπαδάκη,και ο ταξίαρχος Γ. Σκαλτσάς,ο οποίος τοποθετείται στη θέση του αποστρατευθέντος διευθυντή Αστυνομίας Αθήνας Ι. Γκογκοζώτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ