Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ευκαιριακή πολιτική στο πρόβλημα των σχολικών κτιρίων

Να δεσμευτούν από το δήμο τα οικόπεδα που έχει προτείνει εδώ και τρεις μήνες ο ΟΣΚ, για να χτιστούν και να λειτουργήσουν πρωινά σχολεία, ζητά η Ενωση Συλλόγων Γονέων του 4ου Διαμερίσματος Αθηνών

Ηταν πριν από μερικούς μήνες όταν ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να συσταθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή καθαρά γνωμοδοτικού χαρακτήρα, με σκοπό τη σύνταξη έκθεσης, στην οποία θα καταγράφονται οι σημερινές ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης σχολικών κτιρίων στην περιοχή του δήμου. Πρόταση που βρήκε σύμφωνη την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τη δημοτική αρχή, που φρόντισε όμως να μην προωθήσει τη λειτουργία της. Ηταν πριν τρεις μήνες περίπου, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου - η Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων και η Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως -έλαβαν τα πρακτικά του ΟΣΚ, που προτείνουν τα οικόπεδα που πρέπει να δεσμεύσει ο δήμος, ώστε να χτιστούν σχολικά κτίρια και να λειτουργήσουν πρωινά σχολεία. Γεγονός που θα έλυνε σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων του 4ου Διαμερίσματος Αθηνών, που σήμερα τοσυνθέτουν οι διπλοβάρδιες, η συσσώρευση μαθητών στις αίθουσες και ο διαχωρισμός ακόμα αυτών των αιθουσών, για να γίνει πρωινό σχολείο.

Αντ' αυτού, μέχρι και σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λειτουργήσει, η δημοτική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης σχολικών κτιρίων εξακολουθεί να είναι ευκαιριακή και να εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Χαρακτηριστικό δε του παραγκωνισμού του προβλήματος από τη δημοτική αρχή είναι ότι τοποθέτησε στα συρτάρια τα πρακτικά του ΟΣΚ, αντί να δεσμεύσει τα οικόπεδα για τη λειτουργία πρωινών σχολείων και να επιδιώξει τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μειώνονται με την οικοδόμησή τους για σκοπούς άλλους, που επιλέγει η Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος για μια ενδεχόμενη μελλοντική απαλλοτρίωσή τους.

Να δεσμευτούν το γρηγορότερο

Με πικρή την εμπειρία από τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο θέμα των σχολικών κτιρίων, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος Αθηνών, με ανακοίνωσή της, ζήτησε την αναβολή του θέματος που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τη διαμόρφωση των οδών γύρω από την επισκευαστική μονάδα ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, σε μια προσπάθεια να προλάβουν μια ενδεχόμενη οικοδόμησή τους. Κι αυτό γιατί σ' αυτές - συγκεκριμένα στις οδούς Βίονος, Χατζηαποστόλου και Αντιγόνης - προτείνεται από τον ΟΣΚ οικόπεδο για δέσμευση, προκειμένου να χτιστεί το 50ό Λύκειο Αθηνών. Η Ενωση ζητά πριν από τις οποιεσδήποτε ρυμοτομικές αλλαγές στην περιοχή να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για δέσμευση του οικοπέδου για σχολικό κτίριο. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Ενωση ζητά "το γρηγορότερο δυνατόν να δεσμευτούν, για να μην μπορούν να χτιστούν, και τα υπόλοιπα οικόπεδα που προτείνονται από τον ΟΣΚ για να λειτουργήσουν πρωινά σχολεία στο 4ο Διαμέρισμα", σημειώνοντας την ευθύνη του δήμου στο σοβαρό πρόβλημα της πρωινής βάρδιας των σχολείων.

Η Αλέκα Μπενάτου,πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Διαμερίσματος, μιλώντας στο "Ρ" σημείωσε πως ο δήμος μέχρι τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί για πρωινά σχολεία στην Αθήνα, παρότι έχει την αρμοδιότητα από το νόμο για πολεοδομική δέσμευση των χώρων. "Ο ΟΣΚ έχει προτείνει στο δήμο συγκεκριμένα οικόπεδα για δέσμευση, αλλά το θέμα δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, η απόφαση του οποίου χρειάζεται για να δεσμευτούν. Παράλληλα, επισήμανε, δεν υπάρχει πολιτική βούληση του δήμου να συνεργαστεί με τους Συλλόγους των διαμερισμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ