ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας το νέο «όραμα» Μπους

Πρώτη συνεδρίαση του νέου παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Ραμάλα

Ετσι έμεινε ο χώρος έξω από το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ μετά και την τελευταία εισβολή στη Ραμάλα

Associated Press

Ετσι έμεινε ο χώρος έξω από το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ μετά και την τελευταία εισβολή στη Ραμάλα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, έκλεισε τον κύκλο των επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος, που προετοιμάζεται να προβεί σε «ανακοινώσεις για το όραμά του για τη Μέση Ανατολή» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στα αυτόνομα εδάφη συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς.

«Θερμή» χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπους - αλ Φαϊσάλ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες και αρκούμενος να δηλώσει ότι «ανταλλάχτηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες». Ο αλ Φαϊσάλ, που είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και σήμερα αναμένεται να συναντήσει και τον ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε «ικανοποιημένος» και φέρεται να επανέλαβε την αραβική θέση για τάχιστη αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα και στη συνέχεια συνομιλίες για τη διευθέτηση των τελικών συνόρων, της Ιερουσαλήμ και του θέματος των προσφύγων. Στην Ουάσιγκτον φτάνει, σήμερα, και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Νάμπιλ Σάαθ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πάουελ.

Στο μεταξύ σύγχυση, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, επικρατεί στην Ουάσιγκτον μετά την ανοιχτή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Μπους και Πάουελ για τις κινήσεις της «επόμενης ημέρας», την οποία οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «άλλο ένα επεισόδιο στην έντονη διαμάχη τακτικής που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της αμερικανικής διοίκησης, χωρίς απαραίτητα να συνεπάγεται κάποια ουσιαστική διαφορά στην ουσία της πολιτικής». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που σε συνέντευξή του στην αραβική «Αλ Χαγιάτ» τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός «προσωρινού» παλαιστινιακού κράτους πιθανότατα υπό τον Αραφάτ και στην πραγματοποίηση, συντόμως, περιφερειακής διάσκεψης, προσπάθησε, χτες, να χαμηλώσει τους τόνους, τονίζοντας ότι επρόκειτο για προσπάθεια «να δείξει ότι υπάρχουν πολλές ιδέες που έχουν, ήδη, διατυπωθεί και εξετάζονται».

Λακωνικότερος, πλην σαφέστερος, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Φλάισερ, που ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για ιδέες του Πάουελ» και όχι για επίσημη αμερικανική θέση, την οποία, όταν διαμορφωθεί οριστικά, θα διατυπώσει ο Πρόεδρος Μπους. Με τις ιδέες του Πάουελ, όμως, έσπευσε να συμφωνήσει ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, που δήλωνε ότι «μόνο ο Αραφάτ είναι, σήμερα, εκλεγμένος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού». Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε ότι δεν κατανοεί «τι ακριβώς σημαίνει προσωρινό κράτος» και ότι το βασικό σημείο είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής.

Πρώτη συνεδρίαση

Συνεδρίασε, χτες, για πρώτη φορά, και υπό τον ήχο των εκσκαφέων που απομάκρυναν τα συντρίμμια από το αρχηγείο του Αραφάτ, το νέο παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της ισραηλινής αποχώρησης από τη Ραμάλα, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Αραφάτ, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, επανέλαβε ότι η Π. Αρχή παραμένει δεσμευμένη στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι στόχος του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής διοίκησης σε όλους τους τομείς μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις και να οδηγήσει σε τοπικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2003.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 21 αντί για 31 βουλευτές, συμμετέχουν 5 νέα πρόσωπα και το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για τα σώματα ασφαλείας, πέρασε από τα χέρια του Αραφάτ στον παλαίμαχο μαχητή της Φατάχ, Αμπντούλ Ραζάκ αλ Γιαχία, με το καθήκον να συμπτύξει τα, σήμερα, 12 σώματα το πολύ σε 6. Επταμελής υπουργική επιτροπή έχει αναλάβει την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης ανοικοδόμησης και προτάσεων για τις εκλογές.

Καθημερινότητα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Αποχωρώντας από τη Ραμάλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε «η αντιτρομοκρατική του επιχείρηση» με τη σύλληψη 50 Παλαιστινίων, την ανακάλυψη ενός «εργοστασίου παρασκευής εκρηκτικών» και 2 αυτοκινήτων έτοιμων για παγίδευση. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «αν υπάρξει νέα πρόκληση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, οι επιχειρήσεις θα επαναληφθούν στη Ραμάλα».

Παράλληλα, εισβολή έγινε με τανκς, βορείως της Τζενίν, στην πόλη Τουμπάς, των 15.000 κατοίκων, που τελικά ανακαταλήφθηκε. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και 3 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την κατάληψη κτιρίου ασφαλείας, όπου έγιναν και 15 συλλήψεις. Επιχειρήσεις έγιναν και στην περίμετρο της Βηθλεέμ, όπου συνελήφθησαν δύο Παλαιστίνιες (η μία 15χρονη) ως ύποπτες για καμικάζι αυτοκτονίας. Στην Λωρίδα της Γάζας, 3 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από όλμο στον εποικισμό Γκους Κατίφ και 5 Παλαιστίνιοι από τα πυρά που ακολούθησαν. Αλλοι 5 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένας αξιωματούχος της Φατάχ, συνελήφθησαν μετά από εισβολή στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Τέλος, ένα 24ωρο μετά τη Χαμάς, και οι Ταξιαρχίες του αλ Ακσα διεκδικούν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χερτζγίλια, την Τρίτη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αμερικανικές απώλειες

Ο τύπος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη χτες

Associated Press

Ο τύπος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη χτες
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΓΚΑΡΝΤΕΖ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρεις Αμερικανοί ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όταν ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) για ανεφοδιασμό ελικοπτέρων και μεταφορά ειδικών δυνάμεων σε νυχτερινές αποστολές, έπεσε από άγνωστη αιτία στην περιοχή του φράγματος Μπαντ Σαρντέχ, κοντά στην Γκαρντέζ. Τα υπόλοιπα επτά μέλη πληρώματος του αεροπλάνου και τρεις άνδρες των ειδικών δυνάμεων πάνω στο αεροπλάνο, που υπέστησαν τραυματισμούς αλλά βρίσκονταν εκτός κινδύνου, μεταφέρθηκαν στην Κανταχάρ για θεραπεία. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι το αεροσκάφος, ένα «MC-130», δέχτηκε «εχθρικά πυρά» πριν την πτώση του. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αποστολή του αεροπλάνου ή το από πού είχε απογειωθεί, σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ». Μαζί με τους 3 νεκρούς από την πτώση του αεροπλάνου, οι συνολικές αμερικανικές απώλειες στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (και σε δυστυχήματα σε γειτονικές χώρες) φθάνουν τις 39, τουλάχιστον σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στο μεταξύ, στην Καμπούλ...

Χτες επισημοποιήθηκε η εκλογή του Χαμίντ Καρζάι στην «προεδρία» του Αφγανιστάν, με 1.285 ψήφους, μετά τη σειρά κινήσεων των Αμερικανών για να εξαλείψουν οποιοδήποτε ουσιαστικό ανταγωνισμό στη Λόγια Τζίργκα. Σύμφωνα με το BBC οι ψήφοι «καταμετρήθηκαν» χτες το απόγευμα, μετά από μυστική ψηφοφορία για την οποία επέμεινε ο Καρζάι παρά το ότι ο πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου είχε αρχικά προτείνει ότι θα μπορούσε να σωθεί χρόνος με την ψηφοφορία διά της ανύψωσης των χεριών των συμμετεχόντων. Οι δύο άλλες υποψηφιότητες δεν είχαν καμία τύχη και μάλιστα η Κέιτ Κλαρκ μετέδιδε πως η γυναίκα υποψήφιος, η Μασούντα Τζαλάλ, που συγκέντρωσε 171 ψήφους, δεχόταν πιέσεις από τον υπουργό Αμυνας Φαχίμ να αποσύρει την υποψηφιότητά της επειδή «δεν ήταν σύμφωνη με το Ισλάμ». Ενας άλλος υποψήφιος, ο κυβερνητικός αξιωματούχος Μαχφούτ Νενταέι, αρκετά «άγνωστος», πήρε 89 ψήφους. Στο μεταξύ συνεχίζονταν οι δηλώσεις των «αγανακτισμένων» εκπροσώπων στη Λόγια Τζίργκα, λόγω των αμερικανικών χειρισμών που γελοιοποίησαν την έννοια της «δημοκρατικής διαδικασίας» για την οποία πολύ μελάνι καταναλώθηκε στο δυτικό Τύπο. Πάντως ο πρόεδρος του Μεγάλου Συμβουλίου έκανε μια... φοβερή παρέμβαση απαγορεύοντας τις «βρισιές από καθέδρας» επί ποινή αποβολής κάθε παραβάτη...

Ο Καρζάι στην ομιλία του υποσχέθηκε «σταθερότητα» και «καταπολέμηση της διαφθοράς» που μαστίζει το φεουδαλικό σύστημα εξουσίας των πολεμάρχων και αποτελεί συνέπεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν (χωρίς να αστειεύεται), ενώ για τις σφαγές στη χώρα κατηγόρησε «τους ξένους». Δεν εννοούσε τον αμερικανικό στρατό, αλλά τους Αραβες του Οσάμα μπιν Λάντεν και της «Αλ Κάιντα». Ολα αυτά βεβαίως καθόλου δεν απασχολούν τους απλούς Αφγανούς, ειδικά στις φτωχότερες περιοχές όπου ο καθημερινός πόλεμος είναι απλώς για την επιβίωση...

Ο Καρζάι δήλωσε ότι στις προτεραιότητές του είναι «μια βελτιωμένη οικονομία... επενδύσεις στο Αφγανιστάν... ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης». Εννοούσε προφανώς ξένες επενδύσεις -- όπως αυτή που συμφωνήθηκε, χωρίς να δοθεί πολλή προσοχή στην είδηση, στο Πακιστάν, από τους ηγέτες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Τουρκμενιστάν, που συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν αγωγό αξίας 2 δισ. δολαρίων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στην υποήπειρο. Σχετικό μνημόνιο υπέγραψαν ο Καρζάι, ο δικτάτορας Μουσάραφ και ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Ναγιάζογ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ηξεραν αλλά... αγνοούσαν τις λεπτομέρειες!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οι υπηρεσίες Πληροφοριών Βρετανίας και ΗΠΑ γνώριζαν απ' τον περασμένο Ιούνη (στη διάρκεια συνάντησης κορυφής πρακτόρων) τις απειλές που πήγαζαν απ' τη δράση της αλ-Κάιντα και του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και πως επίκεινταν επιθέσεις κατά των ΗΠΑ». Το μόνον που... «αγνοούσαν» ήταν το πώς ακριβώς και από ποιους αυτές θα εξαπολύονταν. Αυτό είναι ένα απ' τα συμπεράσματα έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, που παρουσιάστηκε χτες στους εκπροσώπους του Τύπου.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει και ένα ακόμη συμπέρασμα της έκθεσης: η «αδυναμία» των υπηρεσιών Πληροφοριών Βρετανίας, ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις απειλές απ' το δίκτυο της αλ-Κάιντα και ιδιαίτερα τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφος των ΗΠΑ σχετίζεται... με την έλλειψη επαρκών κονδυλίων για μια πιο αποτελεσματική και αποτρεπτική δράση των -τουλάχιστον Βρετανών...-πρακτόρων! Αυτό μολονότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν λάβει, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη (εννοείται...) κονδύλια ύψους 54.000.000 στερλινών... Ετσι, επειδή τάχα η «αδυναμία των πρακτόρων σχετίζεται με τα «υπάρχοντα οικονομικά κενά» στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αντικατασκοπίας και επειδή «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον αποτελούν έναν απαράδεκτο κίνδυνο για όλη τη Δύση», θα πρέπει --σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής-- να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα στήριξης των υπηρεσιών M16, M16, «GCHQ» (ραχοκοκαλιά του ΕΣΕΛΟΝ).

Σύμφωνα μάλιστα με την επιτροπή, οι βρετανικές υπηρεσίες χρειάζονται εκτός από επιπλέον κεφάλαια, «πολύγλωσσους -κατά προτίμηση αραβόφωνους- πράκτορες με ειδικές ικανότητες για τη διεκπεραίωση ασυμβίβαστων αποστολών εάν βεβαίως θέλουν να διεισδύσουν επιτυχώς στην αλ-Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ