ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράν

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Θανάσης Παφίλης καταψήφισε ψήφισμα που επέκρινε το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη στάση που τηρεί απέναντι στη ΔΕΑΕ (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), αλλά και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την ψήφο του, επισήμανε τα εξής:

«Οι συνεχείς αναφορές και η συζήτηση για το Ιράν στο Ευρωκοινοβούλιο, με προσχήματα το πυρηνικό πρόβλημα και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετίζονται με τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Ιράν και της ευρύτερης περιοχής.

Οι θέσεις της ΕΕ και του ψηφίσματος έχουν πολλαπλούς στόχους. Ενοχοποιούν το Ιράν και αθωώνουν την κυβέρνηση Μπους, που ονόμασε το Ιράν χώρα του "άξονα του κακού" και απειλεί με πόλεμο. Προβάλλουν τον πυρηνικό κίνδυνο, ενώ αποσιωπούν την ύπαρξη πυρηνικών και την απειλή χρήσης τους από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εμφανίζονται ως προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί θέλουν να προωθήσουν καθεστώτα που θα τα ελέγχουν. Προσποιούνται ότι μεσολαβούν για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, γιατί θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Ιράν.

Η ΕΕ συντάσσεται συνολικά με την προπαγάνδα των ΗΠΑ για να εξοικειώσει την κοινή γνώμη σε μια πιθανή επέμβαση - πόλεμο και να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία.

Το πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν και άλλων χωρών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιλεκτικά αλλά σε μια γενικότερη πολιτική γενικού πυρηνικού αφοπλισμού. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όχι μόνο την αρνούνται αλλά προωθούν παραγωγή νέων "έξυπνων και μικρών" πυρηνικών για χρήση σε τακτικούς πολέμους.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάθε λαός είναι υπεύθυνος και αρμόδιος να τα κατακτήσει και να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα του.

Καταψηφίζουμε το ψήφισμα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στο λαό του Ιράν κατά της αμερικανοευρωπαϊκής επιθετικότητας. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της ευρύτερης περιοχής μαζί και του ελληνικού κατά του αμερικανικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανοίγουν οι κάλπες για το «σύνταγμα» υπό στρατιωτικό νόμο

Ενταση στους κόλπους των σουνιτών μετά τη διαφοροποίηση του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος

Στρατοκρατούμενη η πρωτεύουσα για το δημοψήφισμα

Associated Press

Στρατοκρατούμενη η πρωτεύουσα για το δημοψήφισμα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Υπό τη σκιά απόλυτου στρατιωτικού ελέγχου, με άνδρες των κατοχικών και ιρακινών δυνάμεων να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες και συνεχείς περιπολίες και ελέγχους παντού, ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες του δημοψηφίσματος για το «σχέδιο συντάγματος». Οι υποσχέσεις περί δυνατότητας τροποποιήσεων, διά μέσου εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που δόθηκαν μόλις πριν λίγα 24ωρα από το Κοινοβούλιο προς τους σουνίτες (υπό τις εντατικές παραινέσεις των ΗΠΑ) κατάφεραν να πετύχουν μια πρώτη διάσπαση στο «μέτωπο» των σουνιτικών πολιτικών δυνάμεων. Μια διάσπαση, που χτες εκφράστηκε και με επιθέσεις κατά των γραφείων του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, του κόμματος που, την τελευταία στιγμή, κάλεσε τους οπαδούς και τα μέλη του να υπερψηφίσουν το «σύνταγμα».

Σήμερα, οι, περίπου, 15,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Ιρακινοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να δώσουν τη δική τους άποψη για το «σχέδιο συντάγματος», ανεξαρτήτως του τι λένε οι διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ηγεσίες. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, θα λειτουργήσουν 6.000 εκλογικά τμήματα και οι ιρακινές αρχές περηφανεύονταν, χτες, ότι έχουν στήσει εκλογικά τμήματα «ακόμη και σε περιοχές όπου δρουν οι αντιστασιακές οργανώσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις, όπως είναι η σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ».

Το σύνολο των κατοχικών δυνάμεων έχει τεθεί σε συναγερμό, ενώ, λόγω των έκτακτων και προσωρινών, όπως ανακοινώθηκε, ενισχύσεων που έχουν φθάσει στο Ιράκ, ο αριθμός μόνο των Αμερικανών στρατιωτών έχει ξεπεράσει τις 150.000. Οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι και διαρκείς, ενώ τα σύνορα της χώρας έκλεισαν, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Εχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις από επαρχία σε επαρχία, αλλά και οι μετακινήσεις όλων των οχημάτων, πλην των κρατικών και των στρατιωτικών. Επίσης, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις πόλεις από τη δύση του ηλίου έως την ανατολή. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι μεγάλο μέρος της Βαγδάτης, αλλά και της Βασόρα βυθίστηκε, επί ώρες, στο σκοτάδι, εξαιτίας δολιοφθοράς.

Αν και όλα αυτά τα μέτρα, φυσικά, διόλου δεν παραπέμπουν σε δημοψήφισμα για την έγκριση ενός «συντάγματος», ο Λευκός Οίκος, σε μια τελευταία προσπάθεια να ενισχύσει τους συνεργάτες του, επέμεινε, χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του, Σκοτ Μακ Λίλαν, ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμη και αν είναι αρνητικό για το σύνταγμα, η ίδια η διαδικασία θα προσφέρει στη θεμελίωση της δημοκρατίας στη χώρα».

Διάσπαση και οργή

Βομβιστικές επιθέσεις κατά γραφείων του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, στη Φαλούτζα, στο Μπαϊτζί και στο Σενιγιάχ. Προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Χειροβομβίδες εκτόξευσαν άγνωστοι και κατά του σπιτιού ενός ανώτερου στελέχους του κόμματος στη Βαγδάτη. Εκατοντάδες οργισμένοι σουνίτες πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, διαδήλωση κατά του «σχεδίου συντάγματος», φωνάζοντας και επικριτικά σχόλια κατά του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, στη σουνιτική συνοικία της Βαγδάτης, Αζαμίγια. Τελικός προορισμός της διαδήλωσης το τέμενος Αμπού Χανίφα, όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Κόμματος.

Το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των σουνιτών, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, καλώντας σε ενότητα όλους τους πιστούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές όλες οι επιλογές. Η Επιτροπή, από την πλευρά της, επέμεινε, όπως και πολλά άλλα σουνιτικά κόμματα, στην καταψήφιση του «σχεδίου συντάγματος», αντίθετα από τη σιιτική θρησκευτική ηγεσία που τάχθηκε, ανοιχτά, υπέρ της έγκρισής του.

ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Νέες πιέσεις Ράις για το Ιράν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, αλλά και με τον ομόλογό της Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί συναντήθηκε, χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις, που θα μεταβεί, σήμερα, στο Λονδίνο, αφού πρώτα κάνει μια σύντομη στάση στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε, για άλλη μια φορά, ως κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών που είχε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, «η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα λόγο πλέον να πιστέψει ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το ζήτημα και κατά συνέπεια θα πρέπει να της αποσταλεί ένα ισχυρότατο μήνυμα». Κατά την άποψη της Ράις, το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να είναι, παρά μόνον η παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την προοπτική της επιβολής κυρώσεων.

Εντούτοις, φαίνεται ότι οι συνομιλητές της στη Γαλλία επέδειξαν σχετική επιφυλακτικότητα ως προς την άμεση λήψη τέτοιων αποφάσεων. Ετσι, στις κοινές γραπτές δηλώσεις που διανεμήθηκαν στον Τύπο, Σιράκ και Ράις φέρονται να συμφώνησαν ότι «η προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα δεν είναι αποδεκτή από κανέναν και να απευθύνουν άλλη μια έκκληση στο Ιράν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νεκρός «φιλοκυβερνητικός» μουλάς

ΧΟΣΤ.- Αλλος ένας φιλοκυβερνητικός κληρικός - ο πολλοστός εφέτος - σκοτώθηκε χθες από την έκρηξη βόμβας που τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον 12 πιστούς, σε τέμενος στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τάνι κοντά στη Χοστ, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο κληρικός, ο μουλάς Μάουλβι Αχμεντ Χαν, σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από την καρέκλα που καθόταν για να απαγγείλει τη χούτμπα, την προσευχή της Παρασκευής. Εξι από τους τραυματίες βρίσκονταν χθες βράδυ σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με το BBC, η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού έγινε με τηλεχειρισμό. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια, πάντως, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας επέρριψε την ευθύνη - όπως πάντα - στους Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ