Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Νέες πιέσεις Ράις για το Ιράν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, αλλά και με τον ομόλογό της Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί συναντήθηκε, χθες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις, που θα μεταβεί, σήμερα, στο Λονδίνο, αφού πρώτα κάνει μια σύντομη στάση στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε, για άλλη μια φορά, ως κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών που είχε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, «η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα λόγο πλέον να πιστέψει ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το ζήτημα και κατά συνέπεια θα πρέπει να της αποσταλεί ένα ισχυρότατο μήνυμα». Κατά την άποψη της Ράις, το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να είναι, παρά μόνον η παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την προοπτική της επιβολής κυρώσεων.

Εντούτοις, φαίνεται ότι οι συνομιλητές της στη Γαλλία επέδειξαν σχετική επιφυλακτικότητα ως προς την άμεση λήψη τέτοιων αποφάσεων. Ετσι, στις κοινές γραπτές δηλώσεις που διανεμήθηκαν στον Τύπο, Σιράκ και Ράις φέρονται να συμφώνησαν ότι «η προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα δεν είναι αποδεκτή από κανέναν και να απευθύνουν άλλη μια έκκληση στο Ιράν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ